fbpx

Pont hu vagy dot com?

Miközben egy .com domain-t percek kérdése regisztrálni, még mindig 2 hetet kell arra várnunk, hogy a .hu-s domaint megkaphassuk, de csak akkor, ha fax-on, papíron küldjük el a kérelmet, aláírásunkkal igazolva, hogy valóban mi akarjuk azt, amit…

Ilyen körülmények között nem csoda, ha komolyan felmerül a kérdés: mi a fenének akarok én még .hu-s domaint az oldalamnak?

Először is nézzük a szakszavakat, amik nélkül nehéz lesz pár dolgot elmagyarázni. A domain nevek utolsó, ponttal határolt része az ún. top-level domain, vagy TLD. A pont nem része ennek, tehát pl. a blogvilag.hu -nál a “hu” a TLD, míg a google.com -nál a “com”.

Két féle domaint különböztetünk meg. Az egyik az általános TLD, a másik az ország-kód TLD-k. Általános TLD-k közé tartozik a .com, .net, .org, .edu, .mil, .gov (ezek az eredetiek), vagy a .info.

Az ország-kód alapú TLD-ket az egyes országok számára hozták létre (bár manapság szinte bármelyiket meg lehet venni, bárhonnan). Például .hu Magyarországé, .uk az Egyesült Királyság vagy .cn Kína.

Vissza a kérdéshez: pont hu vagy dot com-os domaint érdemes venni? És számít-e ez bármit is?

Igen, számít. A TLD hatással van a legtöbb kereső motorra. Több organikus találatot kapsz ország kód alapján.

A döntésben a legnagyobb szerepet az kapja, hogy kiknek szólnak a blogodon lévő információk.

Példa 1: általános hírek egy adott országból

Példának okáért írj a magyar golf helyzetről, a különböző golfklubokról, boltokról, versenyekről, divatról stb. A blog nyelve legyen angol, mert a lehető legtöbb potenciális érdeklődőt akarod elérni.

Ebben az esetben célszerű .com-os domaint választani a téma általánossága és az angol nyelvű tartalom miatt.

Példa 2: helyi hírek egy adott országból

Legyen megint a példa a golf-scene. Ezúttal azonban nem angolul, hanem magyarul írsz le mindent, amit a golfozásról tudni érdemes. Ez azt is jelenti, hogy a megjelent írások leginkább a magyarul értőknek (Magyarországon lakóknak) érdekes.

Ebben az esetben jobb egy ország szintű (.hu) domaint választani és kivárni a két hét bejegyzési időt. Ezzel a keresők számára is jelzed, hogy a blog témája, nyelve az országhoz kapcsolódik, tehát az adott országból érkező keresések során magasabb helyezést ér el.

Varsányi Martina

Mindenről írunk, ami blog.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

​​​A blogodból milliós üzlet - ingyenes tanfolyam!

%d blogger ezt szereti: