fbpx

MindMap használata

mindmap

fejtagitasTöbbször szóba került a MindMap haszna, de ahogy arra pazzo rámutatot, részletesen még nem foglalkoztam vele. Most bepótolom eme mulasztásomat.

Ebben a bejegyzésben a MindMap általános használatáról lesz szó, majd egy második bejegyzésben arról fogok írni, hogy hogyan használhatjuk a MindMap programokat a blogírásban.

Többféle MindMap program is található, mind Open Source, mind fizetősek, mindről elmondható, hogy hasonló módon működnek. A bemutatóra a Java alapú FreeMind software-t választottam, többek között azért, mert van magyarított változata. Végső soron bedig beállítható, hogy a nyelvi környezetet ne automatikusan ismerje fel, hanem egy általunk kedvelt nyelven beszéljen hozzánk.

A telepítés után egy új térkép létrehozásával az alábbi kép tárul elénk:

A térkép elnevezésével kezdetét is veheti munkánk. Az INSERT billentyűvel újabb alpontokat vehetünk fel a “szülő” csomóponthoz , míg az ENTERrel az éppen kijelölt csomópont mellé “testvér” pontot vehetünk fel. F2–vel editálni tudjuk a csomópont nevét, a DELETE pedig töröl, mint mindenhol. Az első lépésekhez ennyi elég is.

Van több hasznos funkció is, ami billentyűzetről elérhető, valamint ikonokat rendelhetsz az egyes csomópontokhoz figyelemfelkeltés végett.

Néhány ötlet a MindMap-ek (agytérképek) használatára – akár papíron is:

 1. Jegyzetelj vele
  Miközben hallgatsz egy rádióműsort (vagy tanulsz órára), jegyezd fel a téma vázát csomópontonként. Kösd össze őket, ahol kapcsolatot látsz.
 2. Gondolkodj általa
  Öszpontosítsd gondolataidat egy központi téma körül. 5–10 percen keresztül írj le mindent, ami ezzel kapcsolatban eszedbe jut. Rendszerezd őket, és húzd meg a kapcsolatokat.
 3. Brainstorming
  Csoportos használat. Központi témát rajzoljátok fel. Mindenki lőheti az ötleteit, majd később összekötitek a központi témával, amelyik releváns.
 4. To-Do lista
  Három csomópontod legyen. Rövid, közép és hosszútávú feladatok. Sorold be a feladataidat ezekhez a pontokhoz. Alternatív felosztása a feladataidnak:
  személyes / hivatalos
  dolgok, amiket szeretek / dolgok, amiket nem szeretek
  Stephe Covey’s négy negyede (sűrgős, nem sűrgős| fontos, nem fontos)
 5. Tanulási eszköz
  Ha túljutottál egy fejezeten, akkor írd le egy mindmap fileban a fejezetet. Végül írj egy összefoglaló térképet a könyvről, vagy a témáról. Használd ezt emlékeztetőként.
 6. Fejlesztési térkép
  Ötletek, amivel magadat vagy a környezetedet fejlesztheted. Néhány ötletet vigyél át a To-Do listádra (ha vezetsz ilyet) a fontos, de nem sűrgős kategóriába.

Varsányi Martina

Mindenről írunk, ami blog.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

​​​A blogodból milliós üzlet - ingyenes tanfolyam!

%d blogger ezt szereti: