fbpx

Milyen hosszú legyen egy bejegyzés?

WordPress-közzétesz

A legfontosabb kérdés, amit tisztáznunk kell, ha blog írására adjuk a fejüket, hogy miről írjunk. Ha ezzel tisztában vagyunk, akkor már csak azt kell kiderítenünk, hogy mennyit irjunk egy alkalommal, azaz milyen hosszú legyen egy bejegyzés?

Egy ilyen izgalmas kérdést nem lehet csak egyszerűen elintézni, több szempontból is meg kell fontolnunk a választ.

  • Az olvasói figyelem határa – Elég jól dokumentálták, hogy az átlagos web olvasó elég türelmetlen, amikor online kell valamit olvasnia. Az i-do-web olvasói ugyan átlagosan 3 percet töltenek el, de ha egy átfogóbb statisztikát nézek, akkor bizony az átlagos olvasó 90-100 másodpercet tölt egy blog olvasásával. Ez bizony nem túl hosszú idő. Ennek eredményeképpen sok blogger szándékosan rövidre fogja a mondanivalóját.
  • SEO – A keresőoptimalizálási szakértők között megtalálható mindkét állásfoglalás: van, aki a rövid oltalt nem tartja pagerank szmpontjából jónak, és van, aki a hosszú szöveget. Természetesen senki sem tudja, hogy hány szavas bejegyzés az ideális – de az általános vélemény szerint legalább 250 szó a megfelelő hossz, míg ugyanígy sokan tartják, hogy 1000 szónál ne legyen hosszabb a bejegyzés.
  • A bejegyzések számossága – Az egyik elmélet szerint, ha a rövidebb bejegyzéseket írsz, akkor többet irhatsz, több bejegyzés pedig nemcsak több RSS olvasót eredményez, hanem több kereső motor találatot is. Sokan úgy tartják – bár az oldalak gazdái ilyen stratégiáról nem nyilatkoztak – hogy az olyan oldalak, mint az Engadget és a Gizmodo a nagy számú és rövid bejegyzéseknek köszönhetik olvasótáborukat.
  • Téma – A bejegyzés témája gyakran meghatározza a bejegyzés hosszát. Például ha egy termékről írsz ismertetőt, akkor az valószínüleg hosszabb lesz, mint ha egy hírrel kapcsolatos bejegyzést adsz közre, ahol valaki másra linkelsz.
  • A téma lefedése – Végül, de nem utolsó sorban a legfontosabb, hogy teljes mértékben fedd le a témát, amiről írsz. Nem tudom hol olvastam, de valaki azt tanácsolta, hogy irjál eleget ahhoz, hogy lefedd a témát, utána hagyd abba. Nem bölcs dolog “csak azértis” hosszú bejegyzéseket írni, ahogy rövideket sem, ha nem fedik le teljesen a bejegyzés témáját.

Végül mindenkinek meg kell találnia azt, ami hozzá a legjobban passzol. Az i-do-web keretein belül megpróbálom mixelni a rövidebb és a hosszabb bejegyzéseket leginkáb az első és az utolsó pontot figyelembe véve.

Varsányi Martina

Mindenről írunk, ami blog.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

​​​A blogodból milliós üzlet - ingyenes tanfolyam!

%d blogger ezt szereti: