fbpx

Mi az az RSS?

doboz RSS

RSS feedÉs mire lehet használni?

Ha szeretnél minden alkalommal értesülni arról, amikor egy új bejegyzés napvilágot lát, akkor feliratkozhatsz emailen vagy valamilyen RSS olvasón keresztül az ún. RSS feed-re.

Jó, de mi az az RSS?

RSS technológiát a világon több milliónyi weboldal alkalmazza, hogy olvasóik nyomon követhessék az oldalon megjelenő cikkeket.

A “régi szép időkben”, amikor még csak könyvjelzőket (bookmark) alkalmaztunk, akkor rendszeres időközönként vissza kellett térnünk egy weboldalra, hogy megtudjuk, változott-e valami. Már akkor is voltak kezdetleges szolgáltatások, amelyek emailen értesítettek 1-1 oldal változásáról – de ez mindig egy konkrét oldalt érintett csak és legtöbbször nem is volt megbízható.

Az RSS-nek köszönhetően ma egy RSS olvasó segítségével (pl. Google Reader) nyomon követhetem a kedvenc blogjaim, hírmagazínjaim változását, folyamatosan informált vagyok. Az RSS feed-re egyszerű feliratkozni, ma már a legtöbb browser is támogatja (pl. a Firefox Live Bookmarking-ja) az RSS feed-ek olvasását.

Az RSS a “Really Simple Syndication” rövidítése, vagy ahogy Oprah fogalmazta meg “Ready for Some Stories”.

Hogyan használd az RSS-t?

RSS Olvasó – Elöször is, be kell szerezned egy ún. RSS olvasót.

Ha feliratkozol egy RSS feed-re (subscribe), akkor megkapod (általában az utolsó 10) olvasatlan bejegyzést. Ezeket – mint például az emaileket – tudod olvasni. Ha akarod, megtarthatod az érdekesebbeket, felcímkézheted őket, hogy később is megtaláld.

Forrás: http://www.problogger.net/what-is-rss/Feliratkozás: A legtöbb oldalon találsz valamilyen utalást arra, hogy RSS feed-del rendelkezik. Egy biztos pont, ha a böngésződ címsorában egy kicsi narancssárga (Safarin kék) RSS jel van. A legtöbb blognak van külön RSS szekciója.

A jobb oldali képen néhány gyakoribb megjelenési formáját láthatod azoknak az ikonoknak, amik mind-mind RSS címekre mutatnak.

Ha nem akarsz RSS olvasót használni, akkor  több oldalon is van lehetőség emailes feliratkozásra.

További RSS információk:

Varsányi Martina

Mindenről írunk, ami blog.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

​​​A blogodból milliós üzlet - ingyenes tanfolyam!

%d blogger ezt szereti: