fbpx

Mennyire add ki magad?

Mottó: 100% én vagyok, amit online látsz belőlem, de nem kapsz meg 100%-ban engem.

Sokkal egyszerűbb valamit bevallani a monitoron keresztül, mint szemtől szembe. A képernyő mögötti névtelen világ könnyen rávehet minket arra, hogy túl sokat áruljunk el magunkból. De mennyi az a túl sok? “Attól függ.”Penelope Trunk hihetetlen dolgot csinál. Mindenről beszél, legyen szó abortuszról, szexről, válásról, bulimiáról, elmegyógyintézetről és randizásról, még akkor is, ha elsősorban karrierekről ír. Penelope blogja róla magáról szól. “Mindenkinek az életében vannak egy olyan lista, ami azokat a dolgokat tartalmazza, amikről nem akar beszélni. Nem vagyok különleges – nekem is van egy listám, amiről nehéz beszélnem. Csak nekem sokkal nehezebb ezekről a dolgokról hallgatnom.

Magyar példák nem nagyon vannak, hasonló nyíltsággal az én-blogok nagyasszonyai írtak (pl. Isolde, Suematra, Montag), akik bár anonym kezdték, azért legkésőbb a Nagy Blogkönyv kapcsán ismertté váltak.

Penelope tehát, bármit is mond magáról, különleges. Szilárd hírneve van, egy magáért beszélő (szakmai) életút. Bármelyikünk is osztaná meg hasonló nyíltsággal az életét, nem jutna vele előre. Hatással lenne a kapcsolatainkra, jövőbeli munkáinkra.

De honnan tudod, hogy mi a jó neked?

Munka:  Vállalkozó vagy? Céges karriert tervezel? Saját céged van? Másoknak dolgozol, akár alvállalkozóként? Ha további munkákat és ügyfeleket szeretnél, akkor lépj hátra és gondold végig, hogy mi az, amiről a leendő ügyfelednek tudnia kell, vagy épp jobb, ha nem tud rólad.

Hírnév: Van, akinek a hírneve a szemtelenségre épül és megússza ha káromkodik vagy intimitásokat árul el az életéről. Míg én inkább a konzervatív utat választom és elképzelni se tudom, hogy szitkozódjak nyilvánosan, addig Zolihoz (http://zolivagyok.blog.hu/) jól illik a káromkodás anélkül, hogy ezzel ártana magának.

Jövő:  Hol látod magad egy év múlva? 5 év múlva? 10 év múlva? Álláskeresésnél utálom az ilyen kérdéseket, de ez most nem álláskeresés. Gondolj bele, hogy milyen karriert futsz be a jövőben. Amit ma leírsz, az évek múlva is jelen lesz, akkor is, ha letörlöd.

Magánélet:  Amiről írsz, hatással lehet a családodra. Mi van akkor, ha egy negatív történet a gyerekedről befolyásolja a továbbtanulását, a elhelyezkedését? Ha bárkinek jogában áll befolyásolni az életét, az ő maga. Arról se írnék, ha a barátom állást keresne (nem mintha keresne), mert ezt megtalálhatja a munkaadója és ellene fordíthatja.

A magam részéről a részleges anonimitást választottam. A privát blogomat név nélkül írom, és nem írok le semmi olyat oda sem, amit ne tudnék felvállalni akár névvel is.

Emlékszel Pandora szelencéjére?  Rajtad múlik, hogy mit osztasz meg másokkal és ennek milyen következménye lehet.

Varsányi Martina

Mindenről írunk, ami blog.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

​​​A blogodból milliós üzlet - ingyenes tanfolyam!

%d blogger ezt szereti: