fbpx

Just a geek [Blogkönyv]

“Just a Geek” by Wil “not Wesley Crusher” Wheaton

(Ego)Blogból könyvet írni sokféleképpen lehet. A legegyszerűbb, ha kimásolom a bejegyzéseket, sorba helyezem őket és már mehet is a “nyomdába”. Blogból azonban úgy is lehet könyvet írni, ahogy Wil Wheaton tette.

Wil, aki leginkább Wesley Crusherként ismert a Star Trek: The Next Generation sorozatból (viszont érdemesebb megnézni a Stand by me-ben), kiválogatta kedvenc blogbejegyzéseit, majd körítést írt hozzá. Leírta mindazt, ami a blogból kimaradt, de ami elengedhetetlen ahhoz, hogy pontosan megértsük, miről ír.

Nagyjából fele-fele arányban találhatóak a szerkesztetlen bejegyzések és az azt magyarázó írások a könyvben. A bejegyzések se folytonosak: “csupán” válogatás a bejegyzések közül, egy cirka két éves időszakból, mégis elég mindez ahhoz, hogy közelebbről is megismerjük a bloggert.

Ennek megfelelően a könyv nem évekre, hónapokra vagy napokra van bontva, mint egy blogtól elvárható, hanem 12 fejezetre van osztva, témák, de legalábbis történetek szerint.

Bár engem leginkább a háttértörténetek, a magyarázatok, a “behind the scene” részek érdekeltek, pont ezek miatt esik nehezemre valóban blogkönyvnek nevezni a Just a geek-et. Pont a kiegészítések miatt lép ki a blogvilágból, lesz több egy “sima” blogkönyvnél. Viszont pont a kiegészítések miatt érdekes ez a könyv.

Sokan azért kezdenek blogba, hogy megmutassák magukat a világnak. Wil is ezek közé az emberek közé tartozik. S ahogy sokan, néha ő is szerepet játszott a blogján: ő is szerette volna magát jobbnak, többnek, mondjuk ki: sikeresebbnek mutatni magánál. A Just a geekkel tiszta vizet önt a pohárba: megmutatja, hogy hol fényezte a valóságot, mikor és miért.

A könyv sikeréhez több dolog is hozzájárul:

  • Wil Wheaton ismert volt már a blog előtt is.
  • Wil ismertsége a bloggal jelentősen megnőtt: már nem csak a trekkiek ismerték, sokan a blogja miatt nézték meg a TNG-t.
  • A könyv mindenkinek szól: annak is, aki az Enterprise-ról ismeri őt és annak is, aki csak a blogjáról.
  • Olyan értéket ad az olvasóinak, amit csak a blogjáról, interjúiból stb. nem tudhatnának meg.

Wheaton egy történetet mesél el, a saját történetét a saját szavaival. Azt meséli el, ami nincs a blogon, de ami fontos ahhoz, hogy megértsük azt, ami a blogján zajlik – zajlott 2002 környékén.

Varsányi Martina

Mindenről írunk, ami blog.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

​​​A blogodból milliós üzlet - ingyenes tanfolyam!

%d blogger ezt szereti: