fbpx

Hogyan nevezzem a blogom?

Nevet adni a blognak olyan, mint amikor a gyermekedet nevezed el, dönts körültekintően!

A blog témájának meghatározása mellett a legnehezebb feladat a blog elnevezése. Meglepően nehéz. Ha megtaláltad a tökéletes nevet, akkor mehetsz vissza a kaptafához, mert már foglalt a domain.

Nevet választani csak azután tudsz, hogy meghatároztad a blog témáját. Csak személyes blognál tudod előbb meghatározni a nevet és utána a témát! Elöször is határozd meg, hogy milyen típusu blogot írsz:

  • Én-blog –  Változatos nevekkel állhatsz elő, a becenévtől a teljesen véletlenszerű elnevezésekig.
  • Érdekesség blog – Amikor egy vicces név többet használ, mint egy száraz, üzleties név, pl. Bigyóblog.
  • Termék blog – Szintén széles körben tud mozogni, de azért egyértelműen elősegíti a termék beazonosítását, ilyen pl. a Szifon.
  • Üzleti blog –  Vannak blogok, amik az üzletet egészítik ki és vannak, ahol tanácsokat adnak, legtöbben az üzlet nevéhez kötik a blog nevét is. Ide sorolnám a kifejezetten tematikus blogokat,  mint pl. a Java guru-t.

Ha már tudod, hogy milyen típusú blogot szeretnél, akkor nekikezdhetsz a névválasztásnak. Leíró legyen, közvetlen vagy metafórikus? Mennyire fejezi ki a név a témát, amit lefedsz a blogoddal?  Vannak-e előnyeid a névből? Mennyire alkalmas arra, hogy márkanévvé váljon?

Nézd meg a versenytársak blogjait is. Ők hogy nevezik a blogjukat? Sok jó ötletre szert tehetsz tőlük is. Nézd meg, hogy web2 névgenerátor milyen ötleteket ad.

A jó név

Az igazán jó nevek:

  1. Olvashatóak
  2. Kiejthetőek
  3. Betűzhetőek
  4. Megjegyezhetőek
  5. Rövidek
  6. Egyediek

Gondolkodj rajta

Nézd végig az ötleteket, gondolkodj el rajtuk, játssz el a különböző ötletekkel. Próbáld meg ragozni a neveket, ha sikerül, akkor az egy plusz pont. Kérd meg barátaidat, ismerőseidet, családtagjaidat, hogy segítsenek.

Írj össze akkora listát, amekkorát csak tudsz. Ne húzz ki semmit. A mennyiség számít, nem a minőség.

Amint kész a listád, húzd ki a legrosszabbakat. A maradékból a barátaid segítségével válaszd ki a legjobb 3-at. Ha van három potenciális jelölted, akkor nézd meg, hogy megvásárolható-e még a domain név.

Keresőmotorok

A keresők szempontjából nem utolsó dolog, ha a domain tartalmazza a kulcsszavat, de ennél sokkal fontosabb a márkanév kialakítása. Jobb egy jó név, mint egy kulcsszavakkal teletűzdelt. Ne feledd, leginkább az embernek írsz és nem a keresőknek.

Végszó

A blog neve végső soron rajtad múlik, elsősorban neked kell együtt élni vele. Neked kell meghozni a végső döntést, akkor is, ha másokat bevonsz a döntésbe. Neked kell együtt élned a blog nevével.

Varsányi Martina

Mindenről írunk, ami blog.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

​​​A blogodból milliós üzlet - ingyenes tanfolyam!

%d blogger ezt szereti: