fbpx

Gyorsblogolás: Hogyan írj jobb bejegyzéseket rövidebb idő alatt?

A “gyorsblogolás” egy négy lépcsős módszer arra, hogy hogyan tudjál jobb bejegyzéseket, cikkeket írni kevesebb idő alatt.

1. Fejlesztés alatt

Rengeteg idő megy el arra, hogy várom, amíg homlokon csókol a múzsa, miközben rengeteg olyan információval találkozom, amiről jó lenne irni – de nem azonnal, mert most épp nincs időm.  Ezeket az ötleteket azonban nem felejtem el, egy ún. Ötletbankba gyűjtöm az összeset.

Igazából kettő is van belőle, az egyik egy füzet, amibe akkor írom le a gondolataim, amikor nincs nálam a notebook, a másik pedig a gépemen van.

Ez azt jelenti, hogy “ahogy jön”, úgy írom le az ötleteimet. A jó gondolatok múlékonyak, elfelejtődnek, ha nem rögzíted őket.

Legyen nálad mindig egy kicsi füzet (én a vékony, A6-os méretűeket szeretem (trendibbeknek Moleskine füzet), ezek jól elférnek és kényelmes beléjük írni) és toll vagy ceruza. Tartsd a zsebedben vagy a táskádban. Vannak akik ébredés után azonnal leírják a gondolataikat – ezt nekem nem sikerült bevezetnem, pedig jó ötleteim szoktak lenni ilyenkor – ha Te is ilyen vagy, akkor mindig legyen papír és ceruza az éjjeli szekrényeden.

A második ötletbankom egy “blog” könyvtár. Ez alatt minden blognak saját könyvtára van, ide gyűjtöm mindmap, html vagy sima txt file-ba azt, ami épp eszembe jut. Néha csak egy cím és néhány link vagy egy fotó, ami ihletet adott, néha jobban kidolgozom, szinte kész bejegyzés áll elő.

Rengeteg ötletet gyűlik mindkét módszerrel össze. Amikor időhiányban vagy ötlethiányban vagyok, akkor nyugodtan fordulhatok ezekhez az ötletbankokhoz, biztos találok valami érdekeset.

2.  Egyirányú utca

Ha megkérdezel bármilyen angol nyelvű probloggert, akkor manapság a legelterjedtebb bejegyzés forma (szakmai blogokra) a listák. Egész véletlenül ezt lehet a leggyorsabban megírni.

Írj össze 5-10 kulcsfontosságú gondolatot egy adott témában. Írj minden ponthoz egy bekezdést magyarázat gyanánt.

Egy felsorolós bejegyzéshez többféleképpen  is hozzákezdhetsz:

  • tégy fel egy kérdést
  • kezdd el egy idézettel
  • írj leírást valamiről
  • “top 10”-es lista
  • előnyök és hátrányok tárgyalása
  • mondd el a bevezetőben, hogy milyen problémát oldottál meg, majd írd le, hogy hogyan.

3.  Rúgd fel a sorrendet

Láttad már a prezit? Nem muszáj lineárisan gondolkoznod az új bejegyzés megírásakor. Használd a prezit, mintha egy mindmanager programmal gyűjtenéd össze az ötleteid, ágyazd be a blogodba, és máris kész van a bejegyzésed – egy kicsit másképp.

Egy mindmanagerre alapuló prezentáció nem csak jól néz ki, kihasználja a rejtett kreativitásodat, de hangsúlyosabbá teszik a főbb gondolatokat és jobban megmutatják a közöttük lévő kapcsolatokat. Végülis nem mást alkotunk meg, mint egy térképet (mindmap).

4.  Ne várakozz

Ne várj arra, hogy homlokon csókoljon a múzsa. Ülj le, nyisd ki az editort, írj és fejezd is be!

Az ihlet hiánya mögött legtöbbször vagy lustaság, vagy az elutasítástól és hibázástól való félelem áll. Persze törekszünk a folyamatosan javuló minőségre, de nézzünk szembe a tényekkel: képtelenség mindig, minden körülmények között jobbnak lenni, mint az előző alkalommal.

Felejtsd el az egészet, ne görcsölj ezen. Hibázhatsz, emberből vagy. Hozd nyilvánosságra, amit írtál. Majd holnap jobban fog menni.

Read more: https://web.archive.org/web/20091027091659/https://blogvilag.hu:80/archives/2009/05/12/Gyorsblogolas_Hogyan_irj_jobb_bejegyzeseket_rovidebb_ido_alatt/#ixzz5JswCJIuG

Varsányi Martina

Mindenről írunk, ami blog.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

​​​A blogodból milliós üzlet - ingyenes tanfolyam!

%d blogger ezt szereti: