fbpx

Geobloggolás – Hogyan Geotaggeld a blogod

Föld

Volt egy idő, amikor teljesen “nyilvánvaló” volt, hogy hol van a weboldalad: a .hu magyar, a .de nlmet és a .com jellemzően amerikai személyek, cégek weboldalai voltak. Ma már nem csak könnyen elérhető bárki számára, hogy bármely TLD (top level domain) alá regisztráltasson weboldalt – függetlenül attól, hogy hol tartózkodik, de az ingyenes szolgáltatásoknak köszönhetően bárkinek lehet blogger.com -os blogja vagy freewebs.com-os weboldala.

A célzott online marketing és a világot összefoglaló szolgáltatások (Twitter) világában hirtelen izgalmas kérdéssé vált, hogy honnan jössz. (Lásd: Twitter Earth , Flickr Map)

A geotagging, geotaggelés az a folyamat, amikor geográfiai információkat (hosszúsági fok, szélességi fok és más pozicionáló adatok) adsz szinte bármilyen digitális adathoz. Ha egyszer geotaggelted, akkor az adott média, legyen az weboldal, blog (bejegyzés), RSS, képek vagy videók, könnyűszerrel megjeleníthetőek egy online térképen – a környékre jellemző más információkkal együtt.

A geo adatokat a weboldalad vagy blogod header részében tudod elhelyezni, ezáltal a keresőmotorok fel tudják ismerni a földrajzi helyzetedet (igazából a weboldalad helyzetét). Az elgondolás alapja az, hogy a keresés megtörténtekor a földrajzilag közelebb lévő találatok magasabb besorolást kaphassanak.

Honnan szerezheted be a geotag-hez szükséges információkat?

Az egyszerűen használható MyGeoPosition legenerálja számodra a GeoTag és a GeoURL metadata mezőket.

A TGN információkat a Getty Thesaurus of Geographic Names (TGN) oldalon szerezheted be. A 2Dolphins-om leírtakat követve a TGN hierarchies-on kerestem meg Budapestet.

Hogyan geotaggelheted a blogod?

Miután megszerezted a fenti információkat, helyezd el őket a weboldal header részében az alábbi módon (a példában a Google által megadott Budapest középpont szerepel információként):

<!– Begin global positioning META tag stuff —————>
<!– GeoTag metadata ————————————->
<meta name="geo.placename" content="Budapest, Hungary" />
<meta name="geo.position" content="47.498403;19.040759" />
<meta name="geo.region" content="HU-Budapest" />
<meta name="ICBM" content="47.498403, 19.040759" />
<meta name=”geo.country” content=”HU” />
<!– GeoURL metadata ————————————->
<meta name="ICBM" content="47.498403, 19.040759" />
<meta name=”DC.title” content=”i-do-web” />
<!– Getty Thesaurus of Geographic Names (TGN) metadata –>
<meta name=”tgn.id” content="1003941” />
<meta name=”tgn.name” content=”Albertfalva” />
<meta name=”tgn.nation” content=”Hungary” />

<!– End global positioning META tag stuff —————–>

A fenti megjegyzés sorok és tagolás a könnyebb érthetőség, valamint az egyszerűbb módosítás miatt szerepelnek.

Figyelem! Az idézőjelek közötti részek kisbetű-nagybetű érzékenyek!

A geotag-ek még kialakulóban vannak, ezért elképzelhető, hogy a jövőben további tag-ekkel fog bővülni. A három csoport mind ugyanarra a pozícióra utal, ezért ha mindegyiket kitöltjük és elhelyezzük a weboldalunkon, akkor a jelenleg ismert szolgáltatások mindegyike el tudja majd helyezni internetes megjelenésünket a globuszon.

A “geo.placename” opcionális tag, általánosságban város + megye, vagy város + irányítószám adatokat helyeznek el benne, de akár a környezetedre vonatkozó információkat is elhelyezhetsz.

Miután elhelyezted geotag-eket a weboldaladon, küld el az oldaladat a GeoURL, GeoTags és feedmap szolgáltatásoknak. Ha szeretnéd látni, hogy hogyan néz ki a geográfiai webkörnyezeted, akkor keress rá a Fabio Cipriani által készített Google Maps mashup oldalon, a Geo-Serendipity-n.

Ezzel a pár sorral a geotaggelő közösség részévé váltál. Lényegesen megváltozik ettől a weboldalad forgalma? Valószínűleg nem, de minden extra információ, amivel felhivhatod magadra a keresőmotorok figyelmét, jó dolog.

Varsányi Martina

Mindenről írunk, ami blog.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

​​​A blogodból milliós üzlet - ingyenes tanfolyam!

%d blogger ezt szereti: