fbpx

Blogokról – komolyan

Egy érdekes cikkre bukkantam, a blog világáról szól. Nem rövid, nem könnyű olvasmány, vagyis nem bulváros :), még visszamegyek párszor olvasgatni. Itt van egy részlet belőle:

2. A blog műfaji meghatározása

Bár nehéz pontosan megállapítani a blog eredetét, a legtöbb forrás egyetért abban, hogy a weblog szót Jörn Barger weblog-író találta ki 1997-ben. A Lexis-Nexis adatbázis keresője szerint a sajtóban először 1998-ban említették, és 2002-re több mint ötszáz cikk született a blogokról. Eredetileg fontosnak tartott információk megosztására használták. E korai blogoknak három fő jellegzetessége volt: kronológiailag rendezettek voltak, linkeket tartalmaztak fontosnak tartott weboldalakhoz, és kommentálták a linkeket. A korai bloggerek web-szakemberek voltak, általában dizájnerek vagy programozók. Nemcsak lokalizálniuk kellett az információkat, mielőtt a keresőprogramok annyira hozzáférhetővé váltak volna, mint manapság, de képesek kellett lenniük saját HTML-oldalaik kódolására is.

és még egy:

a. Szemantikai tartalom vagy állomány

A bloggerek többsége egyetért abban, hogy a blogban legfontosabb a tartalom. A The Weblog Review, egy blog-elemző oldal, három sajátosságot osztályoz egy ötös skálán: dizájn, konzisztencia és tartalom.* Az elemzések oroszlánrésze, mintegy 80-90 százaléka, a blogok tartalmáról szól. Bár nehéz általánosítani a blogok tartalmát, mivel annyira különbözőek, többen is megpróbálták tartalmuk szerint csoportosítani őket. A The Weblog Review tizennégy tartalom-központú csoprtba sorolja őket: adult, anime, camgirl, számítógép, entertainment, humor, film, zene, hírek/linkek, személyes, fotó, spanyol/portugál, tini és videojátékok

*Kiemelés tőlem

 

Mégis fontos másnak is a blog külleme, nem véletlenül töltjük az időnk jó nagy részét a csiszolgatással. Legalábbis én így vagyok ezzel. Jó lenne, ha ebben több segítséget kapnának az üzemeltetőtől a bloggrek. No és a konzisztencia, amit én sablonként értelmezek, vagyis tudja-e azt, amire igényem lenne. Tud-e egy hosszú listát legördíthető dobozba tenni, ha szépen megkérem? Még nem. Ki tudja -e tenni a legfrissebb hozzászólásokat oldalra? Nem.

Érdekes, hogy az elemző a tartalmat helyezi a sor végére. Ez talán annyiban érthető, hogy egy nem vonzó megjelenés, egy nehezen használható, kezelhető oldal visszatarthat a tartalom megismerésétől, vagyis ennek csiszolatlan formája félezi az olvasási kedvet.

Magamban azt hittem, -de lehet, hogy írtam is- hogy a menőbb blogíróknak volt, van profi segítségük a technikai akadályok leküzdésében, elsősorban a tartalomra koncentrálhatnak, ami meg is látszik . Lehet, hogy így van, vagy talán mégsem? Ma a Jövőnéző blogban keresgéltem a korábbi bejegyzésekben, és meglepve tapasztaltam, hogy visszafelé haladva egy-két helyen szétesik a sablon (főoldal)képe, tehát ez nem csak nálam fordul elő. Azonkívül a dátumhatárok szerinti archívumnak igen csekély az információ-értéke! Sokkal jobb lenne, ha a bejegyzéscímek listáját látnám hosszan, és a cimkék listáját redőny mögött.

Mindenesetre nem tudok mást tenni, mint újra és újra elmondom különböző megközelítésekből, hogy mi mindenre lenne még szükség a gördülékenyebb működéshez.

A cikket pedig ajánlom mindenkinek.

Nyiri Péter

2017 eleje óta foglalkozom blogírással és 2010 óta internet marketinggel. Az a célom, hogy segítsek neked blogodat, honlapodat vállalkozásod szolgálatába állítani, hogy ezzel növeld a bevételed.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

​​​A blogodból milliós üzlet - ingyenes tanfolyam!

%d blogger ezt szereti: