Blogfórum
 
 

(x)

 
 

(x)

 
 

Blogvilág java

 • Mi az a blog?
 • 23 kerdes jovobeni bloggereknek - Jo-e neked a bloggolas?
 • Hogyan alapozzuk meg a weben hírnevünket bármilyen témakörben?
 • 120 nap alatt a semmiből 2000 olvasó
 • Miért nem reagálnak egymásra a magyar blogok?
 
 

Linkek

Saját blogok:
 • Freeblog Sablonok
 • Geeklány
 • Focusize
Olvasásra ajánlott blogok:
 • SEO blog - Longhand
 • Link building blog
 • Marketing Izék
 • Bodzasfanta blogdolgai
 • Wyctim blogelete
 • Blogról | doransky
 • IT Megoldások
 • Keresőoptimalizálás, keresőmarketing, SEO blog
 • Webmánia
 • daily blog tips
 • doshdosh
 
 

Partnerek

Add to Technorati Favorites GeoURL Bloggers & Blogging Blogs - BlogCatalog Blog Directory

 
 

Szerzői jogok

Creative Commons License Blogvilág by xSolutions is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.
 
Follow this blog

A nagy visszatérést a Médiatörvény blogokra gyakorolt hatásával akartam kezdeni, de 110 jogi oldalt végigolvasni, értelmezni, majd jogásszal egyeztetni több, mint 2 napos feladat. Természetesen lesz ez is, csak türelem.

Nehéz a kezdő blogger élete, hát még azé, aki már pár éve rendszeresen publikál. Barátnőm blogolási stílust váltott: én-blogja helyett egy szakmai bloggal akarja pályafutását támogatni. Összeszedtem tehát egy csokorra való gyűjteményt azokból a blogbejegyzésekből, ami szerintem hasznos egy kezdő bloggernek.

Ha azonban néhány pontban kellene összefoglalni mindazt, amit az elmúlt öt évben megtanultam a blogolásról, mégis mi lenne az? Mi az, amitől az egyik blog jobb, mint a másik?

A folyamatos minőségtől. Minden bejegyzés mögött legyen egy jó ötlet, s ennek az ötletnek azonnal magával kell ragadnia, meggyőznie, szórakoztatnia.

Mi a titka ezeknek a bejegyzéseknek?

Egyfelől a gyakorlás. Másfelől igenis van egy minta, ami megfigyelhető mindegyik jó írásban. Órákat lehet tölteni a bejegyzések analizálásával - akár saját bejegyzéseinket figyeljük, akár népszerű bloggerek, mint Handrás vagy Plastik, írásait, akár a turulmeme.com-on a legtöbb Google Reader használó által megosztott cikkeket.

1. "Én" helyett használd a  "Te" névmást

Az emberiség önző, ösztönösen saját maga a legfontosabb mindenki számára. Ha a bejegyzésed úgy kezded, hogy:

"Egész nap mosogattam a konyhában."

akkor - hacsak nem írsz irodalmi stílusban, esetleg szórakoztató egyperceseket - nagy valószínűséggel mellőzni fogják a bejegyzésed. Végülis Rólad szól és a Te konyhádról, nem pedig róluk.

Ha viszont az állításod helyett egy kérdéssel vágsz bele, máris nézőképet tudsz váltani. Mondjuk így:

"Te is utálsz mosogatni? A mosogatószivacs az utolsó dolog a Földön, amit a kezedben akarsz tartani?"

Máris más, igaz?

2. Oldj meg problémákat

Az emberek nem csak önzőek, de problémákat akarnak megoldani. Ha nem tudsz reggel felkelni, akkor ahelyett, hogy erről (s)írsz, írd  inkább le azokat a tanácsokat, amik segítenek abban, hogy időben felébredj.

Ha ez sem segít, akkor az csak azt jelentheti, hogy nem azokat a problémákat oldod meg, amik az olvasóidat foglalkoztatják.

3. Egy bejegyzés egy ötlet

Az internettel megváltoztunk, gyorsan olvasunk és keveset, ha egynél több ötleted van, akkor egyeseket figyelmen kívül hagyhatnak. Ha több ötleted van, írj belőle sorozatot.

4. Tartalomhoz a forma

A blog vizuális forma. Formázd a bejegyzésed, csomagold be, s még akkor is végigolvassák, ha egyébként nem egy kiemelkedő írás.

Használj rövid bejegyzéseket. Használj fejléceket a bejegyzésen belül, hogy gyorsan lehessen látni a lényeget. Használj képeket a bejegyzéshez.

5. Ne szállj el

A blog olvasók az érthető beszédet kedvelik. A doktori disszertációdat - ha lehet - nem bejegyzésként írd meg. Sűrű, tényekkel terhelt írás, hosszú lére eresztve csak elűzik az olvasóidat. Az ilyen bejegyzéseket tartogasd inkább a tudományos folyóiratoknak.

Másfelől mutasd be, hogy az ötleted, megoldásod használható. Illusztráld gyakorlati leírásokkal, mutasd be lépésről lépésre. Nem csak köszönetet fogsz érte kapni, de az olvasóid megosztják majd veled saját tapasztalataikat is.

6. Témaválasztás

Ha tudod miről akarsz írni, akkor nézd meg, hogy ebben a témában miről akarnak olvasni az emberek. Használd a Google-t, keress rá a témádra a "hogyan" szócskával és máris tudni fogod, hogy mi érdekli az embereket. A kérdés csak az, hogy erről akarsz-e írni?

Ha viszont olyan dolgokról akarsz írni, ami senkit se érdekel, érdemes-e írni róla? Azért publikálunk, hogy olvasva legyünk.

Légy hát óvatos a témaválasztással.

7. Légy önmagad

Az egyik legjobb tanács, amit egy írótól kaptam az volt, hogy úgy írjak, ahogy a kávézóban beszélgettünk: természetesen, a saját hangomon. A legjobb mód a közösség építésére, ha saját magadat adod. Színészkedéssel nem sokra mész.

Kapcsolódó írások:

További érdekes témák, ötletek a Blogfórumon.

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel az RSS értesítőre, a hírlevélre vagy ajánld barátaidnak a Twitteren vagy a freeblogon.
Utolsó bejegyzések:

Eddig 4 komment érkezett ()

 
 
 •  

  1.  Ágoston Péter 2011. 01. 03. 18:02

  8. Tegyél FB like gombot a blogodra, mert manapság már senki nem veszi a fáradtságot, hogy emailben küldözgesse tovább az olyan hasznos írásokat, mint ez is pl. :-/ Szerintem.

   
 •  

  2.  Varsányi Martina 2011. 01. 03. 18:07

  @Ágoston Péter Igenis :) Esetleg alternatívaként Google shared, feltéve ha Google Readert vagy azzal kompatibilis RSS olvasót használsz...

   
 •  

  3.  Varga Mónika 2011. 01. 26. 10:22

  Kedves Martina!

  Most találtam rá az oldaladra, és nagyon hasznosnak találom. Teljesen kezdőnek számítok a blogírás terén, és célom az, hogy a sok száz (vagy akár ezer) gasztroblog között az én receptjeimet is használják, kövessék (azt félve merem leírni, hogy kitűnjön a többi főzősblog közül).

  Elkezdem alkalmazni a tanácsaidat! Köszönöm!

   
 •  

  4.  Reactor 2011. 02. 03. 19:10

  Köszönjük a tanácsokat!
  Jó párat már előzőleg alkalmaztam is saját blogomon, de ettől függetlenül nagyon hasznosak.
  Én is csak nemrég jöttem, de megmondom őszintén ennél összeszedettebb blogot keresve sem találtam volna.
  Általában kritikus szemmel nézem a hasonló weboldalakat, de a tiéden még nem találtam fogást.
  Csak gratulálni tudok ehhez az 5 évhez!

   

Mondj valamit

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelezõ, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.