Blogfórum
 
 

(x)

 
 

(x)

 
 

Blogvilág java

 • Mi az a blog?
 • 23 kerdes jovobeni bloggereknek - Jo-e neked a bloggolas?
 • Hogyan alapozzuk meg a weben hírnevünket bármilyen témakörben?
 • 120 nap alatt a semmiből 2000 olvasó
 • Miért nem reagálnak egymásra a magyar blogok?
 
 

Linkek

Saját blogok:
 • Freeblog Sablonok
 • Geeklány
 • Focusize
Olvasásra ajánlott blogok:
 • SEO blog - Longhand
 • Link building blog
 • Marketing Izék
 • Bodzasfanta blogdolgai
 • Wyctim blogelete
 • Blogról | doransky
 • IT Megoldások
 • Keresőoptimalizálás, keresőmarketing, SEO blog
 • Webmánia
 • daily blog tips
 • doshdosh
 
 

Partnerek

Add to Technorati Favorites GeoURL Bloggers & Blogging Blogs - BlogCatalog Blog Directory

 
 

Szerzői jogok

Creative Commons License Blogvilág by xSolutions is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.
 
Follow this blog

Mi az, ami rávesz arra, hogy egy cikkben vagy blogbejegyzésben leírd a véleményed, hogy mások is olvassák a szavaid? Mi az, ami rávesz Téged - vagy mindannyiunkat, ha már itt tartunk - az írásra?

Vannak, akik szerint egy természetes késztetés hajt minket az írás felé . Érdekes látni, ahogy a bloggerek új(abb) blogokba kezdenek, olyan témákkal, amik közel állnak a szivükhöz.

Miért?

Mert egyetlen blog nem felel meg mindannak a témának, amiről és ahogy ők írni akarnak. Ennek a bejegyzésnek a szerzője 3 aktív és 7 kevésbé aktív bloggal rendelkezik. Mert a blogolás maga is örömet okoz, meg az a dolog is, amiről bloggerként írhatunk, ami olvasóként pedig összeköt bennünket.

Abban a pillanatban, hogy egy személy megtalálja a saját hangját... az élete boldogabbá válik.

M. Night Shyamalan, Lady in the water

Rá kell lelned a saját hangodra, ha élményekben, érzelmekben gazdag életet akarsz élni és ha az írásaiddal el akarsz érni másokat.

Gondold csak végig. Miről írhatnál, mielőtt megtalálod a saját hangod, a saját stílusod? Miről írsz, beszélsz és mi az az üzenet, ami a hallgatónál, olvasónál megérkezik? Ki vagy, mielött rálelsz a hangodra?

Ha akadoznak a mondatok, ha nehezedre esik az írás - ha szenvedsz, amikor a billentyűzet elé ülsz, akkor egy alapvető alkotóelem hiányzik a bejegyzésedből.

Te hiányzol.

Mikor blogolni kezdtem, a bejegyzések inkább hasonlítottak "hivatalos" állapotjelentésekhez, mint egy baráti beszélgetéshez. Szárazak voltak, műek, kicsit finomkodóak, kicsit hamisak. Emlékszem, amikor először ragadtam indulatokkal telve billentyűzetet, s a szavak csak úgy ömlöttek belőlem. Rákaptam az ízére és a következő bejegyzésben már csak arról írtam, ami írásra késztetett.

Talán Te is átéltél már valami hasonlót. Talán érezted már ugyanezt az élet más területén, talán épp a munkádban. Élsz, de nem tudod miért. Írsz, de nem tudod, hogy miért.

Mindezt azért, mert még nem találtad meg a hangod. Mert ez a belső hang adja a magabiztosságot, az eleganciát, a könnyedséget, a teljességet és adja át, hogy mi fontos számodra.

Szerintem mi, bloggerek pont ezért akarunk írni: hogy megtaláljuk a hangunkat és ezt a hangot meghallhassák mások is. És minél többet írunk, annál nagyobbá válik a hangunk, nagyobb és több lesz egyetlen személynél, ahogy mások továbbadják a tőlünk hallottakat.

További érdekes témák, ötletek a Blogfórumon.

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel az RSS értesítőre, a hírlevélre vagy ajánld barátaidnak a Twitteren vagy a freeblogon.
Utolsó bejegyzések:

Eddig 9 komment érkezett ()

 
 
 •  

  1.  zephyr9e 2009. 12. 08. 9:23

  Én azért írok, hogy kiírjam magamból, ami leköt, mert a munkámhoz tiszta fej kell. Ennyi.

   
 •  

  2.  trainmodeller 2009. 12. 08. 9:44

  Az első bejegyzések azért születtek, mert a fórumozásba beleuntam, valami mást kerestem. Meg azért, mert vasúti blog még nem volt itthon, egy sem. Azóta lett több, lett szakmai, modellezős, egy típusra korlátozós, külföldi vasutas, stb.
  Adott egy kis sikerélményt, hogy erről is lehet blogot írni. A látogatottság egyre nőtt, jöttek kérdések, időnként összegyűjtve felraktam ezeket afféle FAQ-ként, aztán érkezett megkeresés filmforgatásra, kiállításra, valahogy "beindult" a dolog. Események, újdonságok, újságok mindíg vannak, téma van bőven, de folyamatos tanulás az egész. Hogyan legyen jó a tartalom, érdekes egy bejegyzés, egy lapszemlében próbáljam összefoglalni tényleg azt ami érdekes vagy fontos, ilyesmik. Na és a legfontosabb: a rendszeresség, hogy mindezt a tartalmat folyamatosan lehessen tálalni. Nem napi szinten csinálom, de heti 1-2 óra rámegy a blogra. Rendszerint éjszaka, amikor a család már alszik, megírom, aztán másnap valamikor felteszem. És vannak beválltnak tűnő trükkök is: hétfőn érdemesebb lapszemlét, nagyobb postot felrakni, akkor nézik meg többen (hétvége után, melóhelyen :) ) a blogot, nem érdemes egy postban ellőni minden témát, inkább több post legyen, mondjuk heti 2-4, hogy folyamatos legyen a tartalom. És persze: olvasni kell a többi blogot, figyelni, ők hogyan csinálják :)
  Nemrég elindítottam egy másik blogot, szintén egy hobbimról, de nem raktam be a linket sehová, csak néha ránéztem, hogyan alakul a látogatottság. Elég rosszul :) "Peremtéma", a keresőszavak és egyebek alapján kevesen nézik meg. Bedobtam egy fórumba, és máris megugrott a dolog. Lettek linkelők, kommentek egyből. A blog közösségi dolog, akkor működik igazán jól, ha egy közösségbe bekerül, még ha csak egy ember írja, akkor is. A szigorú értelemben vett "énblogok" oldalán is ott a kapcsolatok - linkek - barátok, azok is akkor működnek igazán csak, ha egy ilyen rendszerben élhetnek.
  A siker, pozitív (vagy éppen a negatív) visszacsatolás a legfőbb mozgatórugója a blogoknak: én megírom, Te reagálsz. Ha csak írja valaki de nincs reakció rá, egy idő után megáll, kifullad. Talán (igazi IRL) naplót is azért írtak legtöbben, mert titkon várták, hogy amit írnak, egyszer majd valaki el fogja olvasni, valakinek az fontos lesz.

   
 •  

  3.  malacz69 2009. 12. 08. 18:22

  Iszonyúan jó a sablonod, hatalmas respect!

  Amúgy én azért írok, mert úgy érzem, h ettől jobb lesz a világ, az emberek szeretni fogják egymást, nem lesznek háborúk, a drogosok eldobják a cuccot, a pápa keblére öleliaz iráni főpapot, Vona Gábor csókolózni fog Lendvai Ildikóval, és végül én iszonyú sok pénzt fogok keresni vele.

  Esztet komolyan írtam ám, mielőtt még viccnek értenéd, leszögezem

   
 •  

  4.  Adriette 2009. 12. 08. 18:36

  Csatlakozom sünmalachoz. Azért kezdtem el írni, mert én is olvastam olyanok blogját, akik előrébb voltak, mint én, és az nekem segített, hogy elolvashattam, bizonyos helyzeteket hogyan éltek meg, hogyan gondolkodtak róluk, vagy éppen hogyan oldották meg azokat. Úgy éreztem, ha leírom mindazt, ami velem történik, és ami bennem játszódik le, azzal talán segíthetek másoknak. Egyébként semmi kifogásom a tematikus blogok ellen, csak éppen engem nem kötnek le, már beállítottságú vagyok, az énblogokra és az emberekre vagyok kíváncsi.
  Ha ez az önmegvalósítás egyik útja, akkor úgy legyen, legalább tudom merre tartok... :)

   
 •  

  5.  budapestjovoje 2009. 12. 08. 18:52

  Én először csak érdeklődtem Budapest iránt. Aztán elkezdtem fotózni. Aztán olvastam róla. Aztán bejutottam olyan épületekbe, helyekre, amik amúgy nem nyilvánosak: pl. az óbudai Gázgyár területére vagy éppen a 4-es metró több állomására. És akkor már nem volt megállás, meg is kellett írni mindezt... :-)

   
 •  

  6.  icron 2009. 12. 08. 20:28

  Miért írok?

  - Mert egy kissé exchibicionista vagyok és szeretem ha rám figyelnek.

  - Mert a mindennapjaimban nem az Istentől félve igyekszem jónak lenni, hanem az tart vissza minden olyasmitől, amit mások előtt nem vállalnék, hogy este meg kell írnom a blogomban.

  - Mert Áronkával kettesben és nagy korkülönbséggel élünk. Ő hét, én pedig hetven éves vagyok és arra gondoltam 4-5 évvel ezelőtt, hogy le kellene írjam a mindennapjainkat, hogy amikor én már nem leszek, akkor is maradjon valami, amiből ha akarja, megtudhatja milyen volt "amikor én még kis srác voltam".

  - Mert a kommentekből megtudom, hogy miben kellene egy kicsit másképp tennem.

  - Mert grafomán vagyok és blogolni kell.

   
 •  

  7.  icron 2009. 12. 08. 20:29

  Miért írok?

  - Mert egy kissé exchibicionista vagyok és szeretem ha rám figyelnek.

  - Mert a mindennapjaimban nem az Istentől félve igyekszem jónak lenni, hanem az tart vissza minden olyasmitől, amit mások előtt nem vállalnék, hogy este meg kell írnom a blogomban.

  - Mert Áronkával kettesben és nagy korkülönbséggel élünk. Ő hét, én pedig hetven éves vagyok és arra gondoltam 4-5 évvel ezelőtt, hogy le kellene írjam a mindennapjainkat, hogy amikor én már nem leszek, akkor is maradjon valami, amiből ha akarja, megtudhatja milyen volt "amikor én még kis srác voltam".

  - Mert a kommentekből megtudom, hogy miben kellene egy kicsit másképp tennem.

  - Mert grafomán vagyok és blogolni kell.

   
 •  

  8.  icron 2009. 12. 08. 20:42

  Miért blogolok?

  - Mert egy kissé exchibicionista vagyok,

  - mert nem az Istentől félve nem teszek olyan dolgokat, amiket mások előtt nem vállalnék, hanem azért, mert este meg kell írnom a blogban,

  - mert mi ketten élünk Áronkával nagy korkülönbséggel egymás mellett. Ő hét, én pedig hetven éves vagyok és arra gondoltam, hogy ha egyszer, amikor én már nem leszek, szeretné ismerni a gyerekkorát, milyen volt "amikor én még kis srác voltam", akkor ebben mindent megtalál, ami 2005 októbere óta történt velünk.

  - mert a kommentekből megtudom, hogy mi az amit másképp kellene tennem,

  - mert grafomán vagyok és blogolni kell.

   
 •  

  9.  majdnemven 2009. 12. 18. 20:25

  Én is elsősorban grafomán vagyok, de ha valami szépre sikerül, jó lenne ha más is olvasná, szóval én ezért kezdtem blogot, máshol.. a freeblogot még épphogy csak megnéztem.
  Amikor sok blogot olvasok, aznap nem tudok írni semmit.. ha jókat olvastam, akkor azért, mert béna vagyok mellettük, ha rosszakat akkor meg azért hogy nehogy én is oylan legyek :)

   

Mondj valamit

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelezõ, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.