Blogfórum
 
 

(x)

 
 

(x)

 
 

Blogvilág java

 • Mi az a blog?
 • 23 kerdes jovobeni bloggereknek - Jo-e neked a bloggolas?
 • Hogyan alapozzuk meg a weben hírnevünket bármilyen témakörben?
 • 120 nap alatt a semmiből 2000 olvasó
 • Miért nem reagálnak egymásra a magyar blogok?
 
 

Linkek

Saját blogok:
 • Freeblog Sablonok
 • Geeklány
 • Focusize
Olvasásra ajánlott blogok:
 • SEO blog - Longhand
 • Link building blog
 • Marketing Izék
 • Bodzasfanta blogdolgai
 • Wyctim blogelete
 • Blogról | doransky
 • IT Megoldások
 • Keresőoptimalizálás, keresőmarketing, SEO blog
 • Webmánia
 • daily blog tips
 • doshdosh
 
 

Partnerek

Add to Technorati Favorites GeoURL Bloggers & Blogging Blogs - BlogCatalog Blog Directory

 
 

Szerzői jogok

Creative Commons License Blogvilág by xSolutions is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.
 
Follow this blog

Aki ismer, az tudja, hogy harcban állok magammal, ha a rendszerességről szó van. Márpedig se a blogvilág, se az üzleti élet nem működik jól, ha valaki nem rendszeres.

A blogjaimmal kapcsolatban ritkán terveztem előre. Nem az üzletet látom bennük: nekem élvezet blogot írni.

Mostanra azonban eljutottak a blogok egy olyan szintre, ahol nem akarok az olvasóknak csalódást okozni, akkor célszerű előre tervezni, épp úgy mintha üzlet lenne.

Ha Te üzleti indokból indítottál blogot, akkor neked a legfontosabb úgy tekinteni a blogodra, mint egy üzletre.

Az üzletet gondozni, ápolni kell, időt kell rá szánni, tervezni kell és ha azt akarod, hogy eltartsa magát, akkor rendszerezni is kell. Az alábbiakban megosztok pár ötletet, ami nekem bevált.

Határidők

Heti két alkalmat állítottam be a naptáromban, 6 órával korábbi jelzéssel. Ez nem azt jelenti, hogy hetente kétszer fognak megjelenni a bejegyzések: ezekre az időpontokra elkészítem az eltervezett bejegyzéseket. A bejegyzések tervezése a határidő lejáratakor történik, ezért olyan időpontot választottam ki, amikor nagy valószínűséggel gép előtt vagyok, valamint amikorra elegendő ötletet, ihletet sikerült gyűjtenem. A fizikai határidők megszabása pszichológiai előnyökkel jár: a naptáram emlékeztetője hatásos segítség a bejegyzésötletek szavakba foglalásához.

Napi beosztás

Mielőtt elkészítettem a napi beosztást, 10 percenként az emailjeimet néztem, utána az RSS olvasómat ellenőriztem, majd az IM listát néztem meg, hogy megérkezett-e az, akivel "sürgős" beszélgetni valóm van. Amióta beosztást készítettem, sokkal ritkábban nézem meg az emaileket, de akkor igyekszem rájuk válaszolni. Az RSS olvasásra rászánok napi 2 órát, de még előtte foglalkozom a blogommal (kommentek megválaszolása, bejegyzés írása). Ennek hatására sokkal hamarabb befejezem a munkát és esténként is könnyebb időt szakítanom arra, hogy elmenjek otthonról.

Ez a beosztás ugyan nem tökéletes, de sokat segít abban, hogy a munkámra tudjak koncentrálni.

Kommunikáció

A blog körüli hírverés része, hogy más bloggerekkel kapcsolatot tartsunk, hogy egy közösség aktív részévé váljunk. Hozzászólások, fórumokon való részvétel, email - mind mind nagyszerű módja ennek. A sok kommunikáció viszont könnyen ahhoz vezethet, hogy elveszítsem szem elől a lényeget: a kommunikációt magát.

Akár bloghoz szólok hozzá, akár fórumra írok, a Könyvjelző soron van egy link a "Commented On" oldalamra. Esténként sorra veszem, hogy volt-e változás azokon az oldalakon, ahol írtam, és ha igen, akkor tudok-e érdemben hozzászólni. Ha pedig egy-két hétig nem történt semmi érdemes az oldalon, akkor archiválom a hozzászólásomat. Ettől függetlenül, ahol csak lehet, igyekszem feliratkozni a hozzászólások követésére, mert sokkal aktívabban (és gyorsabban) észreveszem, ha valaki hozzászólt ahhoz a bejegyzéshez, amihez én is.

Játékban maradni

Nem elég sokat tudni arról a területről, amiről írsz, de ha a topon akarsz maradni, akkor azt is tudnod kell, hogy milyen események vannak, miről írnak mások, mi az, ami "menő". Ehhez hasznos segítség a Google Alerts vagy a Twitter ún. "hashtag"-jai. A másik módja, hogy friss információhoz juthass, ha aktív vagy a különböző közösségekben (Facebook, Twitter, LinkedIn, stb). A Facebook és Twitter jó forgalmat tud generálni (a LinkedIn is, ha angolul írsz), ezen kívül pedig nagyszerűen használhatóak a közösség építésére. A Twitter klienst is nagyszerűen be lehet építeni a napi rutinba (én pl. az emailekkel egyszerre nézem meg a kliensemet, illetve kis "lazsálást" azaz csiripelést engedélyezek kávézásokkor).

Szoktatás

Az én időbeosztásom valószínűleg nem passzol mindenkinek. Viszont a szokás egy nagyszerű rendszer, amelyhez szívesebben alkalmazkodunk. Váljon a napirended a szokásoddá, akkor használhatod igazán hatékonyan. A rendszeresség célja nem az automatizálás. A rendszeresség célja, hogy felszabadítsd a gondolataidat, hogy csak és kizárólag az írásra tudj koncentrálni, amikor a blogodat írod. (De ugyanez igaz a munkádra is).

Te mennyire vagy rendszeres?

 

További érdekes témák, ötletek a Blogfórumon.

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel az RSS értesítőre, a hírlevélre vagy ajánld barátaidnak a Twitteren vagy a freeblogon.
Utolsó bejegyzések:

Eddig 4 komment érkezett ()

 
 
 •  

  1.  Asszem 2009. 10. 05. 14:07

  Nekem most szaporodtak meg a blogjaim, lett vagy hat belőlük. Úgy tekintek rájuk, mint egy akváriumban úszkáló halakra, akiket néha etetni kell, különben megdöglenek. Ha van időm hétvégén és rámtör az ihlet, akkor inkább elosztom a megjelenést, egy poszt 2-3 napig legyen címlapon, illetve a késleltetett megjelenés arra is jó, hogy van időm még egyszer átolvasni a publikálásra szánt anyagot.

  De én csak hobbiból írok, nem üzleti blog. A twitter hashtagjaira reagálni, hát szerintem csak akkor érdemes, ha érdekel is a téma, különben izzadtságszaga lesz a posztnak.

   
 •  

  2.  Szabadúszó 2009. 10. 05. 20:47

  Az igazság az, hogy jelenleg, objektívszubjektív... okokból az időzítés nem az erősségem, viszont ezt igyekszem más irányú rendszerezettséggel ellensúlyozni, ez téma és a tartalom, a szélesedő spektrum (Szerintetek mennyire megy?).

  Freelance71

   
 •  

  3.  eaposztrof 2009. 10. 11. 23:28

  üdvözletem..
  hasznos írás, utólagos engedelmeddel linkeltem a Blog optimalizálásról szóló bejegyzésemhez:
  programtutorial.icode4beer.com/2009/10/blogger-blogspot-seo.html

   
 •  

  4.  Varga Istvánné 2009. 10. 17. 20:07

  Hali Kedves Martina
  A napokban beleolvastam a szerzeményeidbe.Részemre sok érdekes és ismeretlen dologról van szó azokban! Nemrég kezdtem írni, de azt hiszem abba is hagyom!
  Sajnos nagyon nem értek hozzá! Nálad olvastam, hogy aki nem ért hozzá könnyen pénz zavarba kerülhet! Félek, hogy én is így járok!
  Kérlek nézz be hozzám az allergia-tej-egszsg-nyugdkor allergia-tej-egszsg-nyugdkor.blogspot.com bloggra. Ott mindent leírtam Bocs, hogy itt zavarlak ezzel a problémával! Lehet, hogy még ezért is kapok a fejemre!
  Legyen szép napod! Üdv Emília

   

Mondj valamit

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelezõ, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.