Blogfórum
 
 

(x)

 
 

(x)

 
 

Blogvilág java

 • Mi az a blog?
 • 23 kerdes jovobeni bloggereknek - Jo-e neked a bloggolas?
 • Hogyan alapozzuk meg a weben hírnevünket bármilyen témakörben?
 • 120 nap alatt a semmiből 2000 olvasó
 • Miért nem reagálnak egymásra a magyar blogok?
 
 

Linkek

Saját blogok:
 • Freeblog Sablonok
 • Geeklány
 • Focusize
Olvasásra ajánlott blogok:
 • SEO blog - Longhand
 • Link building blog
 • Marketing Izék
 • Bodzasfanta blogdolgai
 • Wyctim blogelete
 • Blogról | doransky
 • IT Megoldások
 • Keresőoptimalizálás, keresőmarketing, SEO blog
 • Webmánia
 • daily blog tips
 • doshdosh
 
 

Partnerek

Add to Technorati Favorites GeoURL Bloggers & Blogging Blogs - BlogCatalog Blog Directory

 
 

Szerzői jogok

Creative Commons License Blogvilág by xSolutions is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.
 
Follow this blog

Rung András, az Ergománia szerzője ad praktikus tanácsokat a blogokhoz, blogíráshoz. András webergonómiával foglalkozik, arról ír, hogy egyes weboldalakat hogyan lehetne jobbra, használhatóbbra megcsinálni.

Blogot bárki könnyedén elkezdhet írni. Nem kell hozzá technikai tudás, előképzettség, semmi, legfeljebb csak egy kis lelkesedés. Regisztrálni kell egy blogszolgáltató oldalán, és máris írhatunk amennyit és amiről csak akarunk. Ez így is van jól.

A lelkesedés gyorsan elszáll azonban. Ahhoz, hogy blogunk hosszú távon magunknak és másoknak is örömet, értéket adjon, fontos néhány alapelvet betartanunk. Írásomban ezekből mutatok be néhányat. Természetesen ezeken túl továbbiakat is felsorolhattam volna, de akit mélyebben érdekel a téma, a bejegyzés végén található linkek közt biztos talál kedvére valót.

Irányelvek jó blog írásához:

1. Írj jó webes szöveget!

Tartsd be azokat az elveket először is, amelyek általában a webes szövegírásról szólnak! Szöveged tördeld maximum 100 szavas, rövid, gyorsan áttekinthető bekezdésekre. Az egyes sorok ne legyenek túl hosszúak, mert a túl hosszú soroknál könnyebben elvesztjük az olvasás fonalát, összezavarodunk, hogy pontosan hol is tartottunk. Alkalmazz a lényegi tartalmakhoz félkövér kiemeléseket. Amennyiben témád megengedi, kezd a bekezdést olyan tételmondattal, amely jól kifejezi a bekezdés lényegi üzenetét, esetleg összefoglalja azt. Hosszabb szövegekben alkalmazz alcímeket is!

Természetesen, ha szépirodalmi(as) szöveget írsz, akkor ettől több pontban is eltérhetsz a nagyobb esztétikai élvezet érdekében.

2. Linkelj bátran!

Tegyél mindenre linket bátran, amihez tudsz érdekes háttéranyagot ajánlani. A linkjeid olyan szövegrészletek legyenek, amelyek értelmesek és jól megragadhatóak. Önmagukban is van valami üzenetük. Kerüld a semmitmondó linkcímeket, mint tovább, kattints ide stb. Magyarázd meg linkekkel a nehezen érthető fogalmakat, ismereteket, szavakat. Hivatkozz nyugodtan a wikipedia-ra! Kíméld meg olvasóidat attól, hogy keresgélniük kelljen! Ha angolul írsz, akkor használd a Zemanta Firefox kiegészítőt.

3. Használj képeket!

Használj képeket a blogban, amelyek alátámasztják szövegedet, növelik annak érdekességét, jól illusztrálják tartalmát! Keress valóban kapcsolódó képeket, ne pusztán dekoráció legyen a képhasználat! A képeket feliratozd, ha szükséges, hogy egyértelmű legyen, mire is vonatkoznak.

4. Rendezd átgondoltan tartalmaid!

Amennyiben több eltérő témába is sorolhatók bejegyzéseid szervezd azt kategóriákba! Az esetek többségében ez sokkal jobb elrendezési mód, mintha csak dátum alapján lehet olvasgatni. Használj címkéket is! Ha két radikálisan eltérő témánk van pl. főzés és közgazdaságtan, akkor jobban tesszük, ha külön blogokat vezetünk. Ne keverjünk nagyon eltérő dolgokat! A rendszerezésben használhatsz mind mapping programokat is.

címkefelhő

5. Használd ki a technika adta többletlehetőségeket!

Tedd lehetővé, hogy legyen blogodnak rss csatornája, így elérheted, hogy egy folyamatosan épülő, hűséges olvasócsoportod legyen, akik azonnal felbukkannak mihelyst publikálsz valamit. Természetesen nem mindenki használ Rss olvasót, de miért mondanál le azokról, akik viszont igen. Ezzel a módszerrel akár meg is duplázhatod rendszeres olvasóid számát. Az Rss csatorna ikonját lehetőleg felül, jól látható helyen tedd ki! Jelenj meg a twitteren, ajánlj érdekes tartalmakat, és tegyél ki egy twitter ikont blogodba, hogy onnan is kapj közvetlen követőket!

6. Legyél következetes a publikálásban!

Nem jó, ha ritkán publikálunk, de ennél sokkal rosszabb, ha rendszertelenül. Olvasóinkat, főleg az igazán hűségeseket, ez zavarni fogja. Nézz szembe magaddal és találj egy vállalható rendszerességet! Próbáld ehhez tartani magad! Ha egy mód van rá ez két hétnél ne legyen ritkább. Ha nem napi aktualitásokról írunk, akkor akár be is tárazhatunk mirelit bejegyzésekből, és amikor kevesebb időnk van, akkor ezeket elővehetjük.

Tárazzunk be a posztokból

7. Mutasd be magad!

Elsősorban magadról tegyél ki egy képet, amin szimpatikus benyomást kelthetsz, és valami látszik is belőled! Írj magadról legalább 1-2 sort, de ha magamról szekciót tudsz nyitni, az még jobb. Ne feledd el kirakni az elérhetőségeidet! Ha valaki szeretne veled kapcsolatba lépni, elég ügyetlen, ha egy kommentbe írnak ilyeneket, hogy Hello, szeretnék neked nagy üzletet ajánlani, kérlek írjál a peter.wunzberger@gmail.com-ra, mert nem találom az email címed.

 

8. Válaszd meg jól hangnemed!

Természetesen a blog hangnemét alapvetően a téma is meghatározza. Legyél közvetlen, személyes, de ne legyél túlzottan bratyizós, mert az sokakban visszatetszést kelthet majd! Nagyon fontos, hogy a kommentekre válaszolj. A párbeszéd az aktív olvasókkal egyrészt értékes tartalmat ad a blogodhoz, másrészt visszajelzés azzal kapcsolatban, amit írsz. Ha teheted valami toplista félében emeld ki a legaktívabban kommentezőket!

9. Címeid legyenek egyértelműek és figyelemfelkeltők!

Az érdekes cím azért is fontos, mert az rss alapján jövő látogatók csak annyit fognak látni elsőre, hogy mi a címe a bejegyzésednek. Ez alapján fogják érdekesnek vagy érdektelennek minősíteni. Ne adj semmitmondó vagy feleslegesen poénkodó címet, azért mert úgyis el fogják olvasni a legfrissebb bejegyzésed. Ahhoz már nagyon fanatikusnak kell lenni. Az egyértelmű cím azért is fontos, mert lehet, hogy az Rss olvasóban csak a cím jelenik meg. Az írásodból még semmit sem fognak látni, azaz nincs mögöttes kontextusuk, hogy értelmezzzék, miről is fog szólni.

10. Kedvezz a Google-nek!

Adj olyan webcímeket a blogbejegyzéseidnek, amilyen kulcsszavak alapján szeretnéd, hogy megtaláljanak! Az sem árt, ha a blogodnak önálló domainneve van. Igaz egy blogszolgáltatónál sok látogatót kapsz "ingyen", viszont jobban meg is van kötve a kezed.

Az írásod végén érdemes megadni kapcsolódó más tartalmakat is, amint látod az ehhez az íráshoz kapcsolódóknak  a webcíme is beszédes. Nem véletlenül:

 • 10 blogging mistakes to avoid
 • 9 lessons for would be bloggers
 • 10 effective ways to get more blog subscribers
 • 18 lessons I've learnt as a blogger
 • 15 Blog Usability Tips For Better Reader Experience
 • Blog Usability – How to Reach Your Blogging Happy Place
 • Twenty Usability Tips for Your Blog — Condensed from Dozens of Bloggers’ Experiences
 • Why Blog Post Frequency Does Not Matter Anymore
 • The First 100 Days: Observations of a Nouveau Blogger

Kapcsolódó írások a Blogvilágon:

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel az Ergománia RSS Feedjére és kövesd Andrást a twitteren!

 

További érdekes témák, ötletek a Blogfórumon.

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel az RSS értesítőre, a hírlevélre vagy ajánld barátaidnak a Twitteren vagy a freeblogon.
Utolsó bejegyzések:

Még nincsenek kommentek. ()

 
 

Mondj valamit

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelezõ, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.