Blogfórum
 
 

(x)

 
 

(x)

 
 

Blogvilág java

 • Mi az a blog?
 • 23 kerdes jovobeni bloggereknek - Jo-e neked a bloggolas?
 • Hogyan alapozzuk meg a weben hírnevünket bármilyen témakörben?
 • 120 nap alatt a semmiből 2000 olvasó
 • Miért nem reagálnak egymásra a magyar blogok?
 
 

Linkek

Saját blogok:
 • Freeblog Sablonok
 • Geeklány
 • Focusize
Olvasásra ajánlott blogok:
 • SEO blog - Longhand
 • Link building blog
 • Marketing Izék
 • Bodzasfanta blogdolgai
 • Wyctim blogelete
 • Blogról | doransky
 • IT Megoldások
 • Keresőoptimalizálás, keresőmarketing, SEO blog
 • Webmánia
 • daily blog tips
 • doshdosh
 
 

Partnerek

Add to Technorati Favorites GeoURL Bloggers & Blogging Blogs - BlogCatalog Blog Directory

 
 

Szerzői jogok

Creative Commons License Blogvilág by xSolutions is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.
 
Follow this blog

Amikor a Blogvilágot elkezdtem írni, még nem sok fogalmam volt a tudatos blogolásról. Persze írtam már előtte is blogokat, de azokat inkább ösztönösen építettem, rendszer és cél nélkül.

Az évek alatt rengeteg blogokkal kapcsolatos cikket olvastam el, naponta közel 8 órában képezve magam blogok, közösségi média, personal branding és seo témában. Az olvasók is értékelték a befektetett időt, folyamatosan iratkoznak fel az új olvasók az RSS feedre.

A tapasztalat és az eredmények kemény leckéknek köszönhető. Sok dolgot csináltam a kezdeti időben, amit ma már biztos nem így csinálnék. Még akkor is, ha néhány hibát sikerült kijavítanom, néhányat nem fogok tudni kijavítani.

5. Niche, a téma

Amikor elkezdtem az I Do Web-et (a Blogvilág elődjét), akkor egy sokkal bővebb témára összpontosítottam. Miközben írtam a blogot, úgy vált világossá, hogy engem csak a blogok és a velük kapcsolatos témák érdekelnek.

Egy új blognál biztos, hogy sokkal több időt töltenék a niche meghatározásával. Ez segít a domain név jobb meghatározásában is, amiben szintén hibásan döntöttem a kezdetekkor.

4. Domain név

A Blogvilág elődje i-do-web.freeblog.hu néven futott. A két kötőjellel akár főbe is lőhettem volna azonnal a blogot, ennél rosszabb domain nevet nehéz alkotni. Bárkinek meg akartam adni (szóban) az URL-t, mindig betűznöm kellett. Ráadásul nem fejezte ki elég nyilvánvalóan azt, amiről írni akartam: Jól mutatja azonban, hogy milyen jó technikákat tanultam eme kezdeti időszakban, mert az első évben szolid olvasótábor alakult ki.

Nem voltam ijedős, amikor márciusban, majd másfél évi működés és linképítés után domaint váltottam, néhány hónapra elvesztve a PageRank-ot, és megnehezítve a keresőben történő megtalálást. Ma már mindez a múlté, helyreállt a "rend", egy tapasztalattal gazdagabb lettem - de jobban örültem volna, ha ezt nem kell a saját bőrömön megtanulnom.

3. Kategóriák

Amikor elkezdtem a blogot írni, akkor még nem használtam MindManager programot. Ahogy jöttek az érdekes cikkek, úgy bővítettem ad-hoc jelleggel a kategóriákat.

Ha újra kezdhetném, akkor (főleg, hogy már a kezdetekben tisztában vagyok a témával, amiről írni akarok) végiggondolnám a téma főbb csoportjait. Igyekeznék minél kevesebb kategóriát használni, viszont már az elejétől kezdve sokkal intenzívebben használni a címkéket.

Ez az a pont, amivel per pillanat a legelégedetlenebb vagyok, és amit valószínűleg nem tudok majd rendbe rakni soha.

2. Márka változások

Az elmúlt másfél évben két nagyobb változás is tapasztalható volt a blog életében. Bár ez nem ritkaság, nálam mindkettő a márkanév kialakítást érintette. Az első változásban új név, új domain, új logó (végre lett logó), új dizájn és teljesen új színvilág lepte meg az olvasókat. A második valószínűleg kevésbé volt feltűnő, ez a felhasználó nevemet érintette.

Az biztos, hogy akkora méretű váltást (sokkot), mint amit az első okozott, nem követnék el újra: inkább sok apró változtatás a kinézeten, de semmi olyat, ami a márkát változtatja meg.

1. FeedBurner

Amikor az első blogot elkezdtem, akkor még nem is tudtam, hogy mennyire fontos az RSS. Egyszer próbáltam, akkor megfulladtam a zajban, ezért nem is foglalkoztam vele. Csak később jöttem rá arra, hogy a zajt saját magamnak okoztam, az RSS pedig azóta hasznos társam lett.

FeedBurner egy nagyszerű alkalmazás azoknak, akik nem saját tárhelyen működő Wordpress motorral írják a blogjukat. Wordpress alatt van pár plugin, amivel nem csak a FeedBurner szolgáltatási szintjét érhetjük el, de még túl is szárnyalhatjuk azokat.

A végső szó jogán

Ezek mindegyike tipikus kezdő hibák. Ide sorolnám még az offtopic és személyes bejegyzéseket is, amiket számos tematikus blogon viszontláthatunk. Persze csináltam más hibákat is, illetve a blogszolgáltatóm felülete is szolgál 1-2 hibával, amit egy saját szerveren tárolt (Wordpress) bloggal, könnyen megoldhatnék.

Ettől függetlenül, ha erre az öt (hat) hibára odafigyelsz, azzal hosszú távon sokat nyerhetsz Te is és a blogod is.

Nyilvánvalóan mindannyian követünk el hibákat, a hibákból pedig tanulunk, de ezek a hibák hosszú távon fájó pontjai lehetnek a blogodnak. Jobb, ha el se követed őket, tanulj más hibáiból.

Fotó kredit:  gitsul.

 

További érdekes témák, ötletek a Blogfórumon.

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel az RSS értesítőre, a hírlevélre vagy ajánld barátaidnak a Twitteren vagy a freeblogon.
Utolsó bejegyzések:

Eddig 5 komment érkezett ()

 
 
 •  

  1.  Keserű Imre 2009. 07. 21. 11:24

  Tetszett a bejegyzés. Egy olyan embernek, aki most kezdi a blogírást, annak nagyon hasznos, és megfontolandó bejegyzés. Mikor én is indítottam a saját domain-es blogomat, akkor nem nagyon tudtam használni a címkézést, és igazából nem is nagyon tudtam mire való (azért sejtettem). de jött egy nagyon okos emberke (w2works), aki elmagyarázta, hogy hogyan is címkézzek, és az mire is való.

  A téma kiválasztása egy blognál valóban nagyon fontos.

  A domain ismételten fontos, főleg egy saját domainesnél, hiszen ott nincsen anyuka, mint a blog.hu-nál, vagy akár a freeblog-nál. Találó, és a blog témájához illő legyen.

   
 •  

  2.  Szigeti Ami 2009. 07. 21. 11:50

  Valóban nagyon jól összefoglaltad. Az érdekelne még, hogy miért kevesebb kategória és miért több címke?

   
 •  

  3.  evenorbert 2009. 07. 21. 13:28

  Nem tudom, hogy mit jelképez a számozás de nálam pont fordított lenne a sorrend, tehát amit az 5. helyre írtál az az első. Én nemrég kezdtem el a személyes blogomat (nem énblog, nem írok a napjaimról), és a téma és a kategória meghatározása nagyon fontos.

  @Szigeti Ami: képzeld el úgy, hogy a kategóriák azok inkább nagyobb témák, és a címkék pedig a részletesebb, de ritkább mondanivalók. Én legalábbis így használom.

   
 •  

  4.  Varsányi Martina 2009. 07. 21. 16:36

  @Keserű Imre: Csak annyi kiegészítés, hogy saját domainhez nem kell saját tárhely, itt a freeblogon (mint látható) maradhatsz saját domainen az anyukánál :)

   
 •  

  5.  Varsányi Martina 2009. 07. 21. 16:40

  A kategóriák valóban a főbb csoportok, ahogy @Evernorbert is írja. A címkék számomra ráragasztott jelzők, azaz nyugodtan lehet egy fél tucat egy cikkhez. Ez később a visszakeresést, és a hasonló cikkek megtalálását segíti nagyon.

   

Mondj valamit

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelezõ, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.