Blogfórum
 
 

(x)

 
 

(x)

 
 

Blogvilág java

 • Mi az a blog?
 • 23 kerdes jovobeni bloggereknek - Jo-e neked a bloggolas?
 • Hogyan alapozzuk meg a weben hírnevünket bármilyen témakörben?
 • 120 nap alatt a semmiből 2000 olvasó
 • Miért nem reagálnak egymásra a magyar blogok?
 
 

Linkek

Saját blogok:
 • Freeblog Sablonok
 • Geeklány
 • Focusize
Olvasásra ajánlott blogok:
 • SEO blog - Longhand
 • Link building blog
 • Marketing Izék
 • Bodzasfanta blogdolgai
 • Wyctim blogelete
 • Blogról | doransky
 • IT Megoldások
 • Keresőoptimalizálás, keresőmarketing, SEO blog
 • Webmánia
 • daily blog tips
 • doshdosh
 
 

Partnerek

Add to Technorati Favorites GeoURL Bloggers & Blogging Blogs - BlogCatalog Blog Directory

 
 

Szerzői jogok

Creative Commons License Blogvilág by xSolutions is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.
 
Follow this blog

Elmélet Míg 15 éve csak a nördök és geekek kiváltsága volt az internet és lehetetlen volt technikai tudás nélkül weboldalt létrehozni, addig mára már bárki létrehozhatja a maga weboldalát, blogját, akár technikai tudás nélkül is.

Ennek ellenére nem árt, ha a blogger néhány alapvető dologgal tisztában van. Hiába lett egyre egyszerűbb a szavakat a világba kiáltani, ha fejleszteni akarod a blogokat, ha hosszú távra tervezel, akkor egy pár dologgal többet kell tudnod annál, hogy hogyan kell bekapcsolni a PC-det.

Szóval mit is kell tudnia minden bloggernek? Nos, több van annál, mint amit e listára tettem. Ezek a legalapvetőbbek, amik nélkül nem érdemes elindulni, vagy legkésőbb pár bejegyzés után érdemes megtanulni őket.

1. Web alapok

Az internet egy csodálatos dolog. Bloggerként nem kell tisztában lenned az adatcsomagok útjával, vagy hogyan működik a TCP handshake, de azért legyél tisztában az alapokkal: hogyan regisztrálják a domaineket, hogy működik a DNS, hogyan jut el hozzád az adat.

Nem a részleteket kell megértened, elég annyi, hogy az alapokkal képben legyél.

Miért fontos?

Ha megérted, hogyan működik a háló, attól jobb blogger lehetsz. Ha blogszolgáltatónál vagy, akkor is sokat segít a blogod gyorsításában, ha tisztában vagy az alapokkal. Ha pedig saját tárhelyre akarsz blogmotort telepíteni, akkor elengedhetetlen.

Hol tanulhatod meg?

A prog.hu-n nagyszerű cikksorozat van az internet működéséről és a protokollokról.

2. Hogyan működik a webszerver?

A hálóhoz hasonlóan izgalmas dolog a webszerver is: hogyan épül fel a kapcsolat, hogyan dolgozza fel az adatokat. A blogmotorok esetében ez több programot jelent, amelyet igénybe vesz a gép, hogy a böngészőnkben megjelenjen a bejegyzés.

Még bonyolultabb a működése, ha azt nézzük, hogy egy gépen több száz vagy több ezer weboldalt és domaint tartalmazhat, sőt, egy fizikai gépen ún. virtuális gépek tucatjai lehetnek, amik mindegyikén több száz vagy ezer domain lehet.

Még ha nem is kell egy ilyen szervert menedzselned a tárhelyszolgáltatások korában, az alapok megértése sokszor hasznosnak bizonyulhat.

Miért fontos?

Először is az alapok megértése hozzásegít ahhoz, hogy magad is installálni tudjál egy webszervert úgy, hogy az a hardware-rel együttműködjön és ne ellene.

Ennél is fontosabb, hogy megértsd a szervered üzeneteit. Ha tudod, hogy működik a szerver, tudod, hogy miért nem elérhető a blogod, mennyire rossz a helyzet, és hogy milyen kérdéseket kell feltenned tanácsért.

Hol tanulhatod meg?

A magyar Linux dokumentációk között van egy egyszerű és informatív leírás a webszerver működéséről.

3. HTML alapok (és kicsi PHP)

Ha eddig csak szövegszerkesztőt használtál, akkor a HTML kuszának és zavarosnak tűnhet. Hála a nagyszerű amit-látsz-azt-kapod szerkesztőknek, sokáig elkerülheted a HTML szerkesztését.

Szerencsére a HTML nem annyira bonyolult, mint amennyire elsőnek tűnik, és bloggerként csak a kód egy részét kell megismerned, használnod. Viszont ha nem ismered ki magad, az akár pénzbe is kerülhet.

Miért fontos?

Akármennyire is jók az amit-látsz-azt-kapod szerkesztők, még mindig nem tökéletesek. Egyszer majd valamit úgy akarsz megjeleníteni, ahogy Te akarod, és ahhoz be kell piszkolnod a kezed.

Ha saját szerveren üzemeltetsz WordPress blogot, akkor muszáj, hogy kiismerd magad a PHP kódban, mert enélkül egy témát sem tudsz testre szabni.

És még ha nem is kell témát módosítanod, a legelső alkalommal, amikor egy táblázat nem úgy néz ki, ahogy Te akartad, vagy egy szöveg nem igazodik a kép köré úgy, ahogy elképzelted, hiányozni fog a HTML tudás.

Hol tanulhatod meg?

A legjobb a W3Schools, nagyszerű példák vannak és már nagyon kicsi angol nyelv tudással is érthető. PHP-hoz mindenképp legyen a könyvjelzőnkben a hivatalos leírás, és nézzünk körül a Tanit.Hu PHP példaprogram gyűjteményén is.

4. Kép tömörítés, átméretezés

A képtömörítés sok vitára adott már okot a fórumokon: milyen file formátumot érdemes használni (GIF, JPG vagy PNG), mekkora tömörítést érdemes alkalmazni és milyen méretre érdemes átméretezni az eredeti képet.

Egy azonban biztos: egy blog sem lesz olvasott ha mindenkinek 4megás képek tömegét kell, hogy letöltse.

Miért fontos?

Ha nem tömöríted a képeket, akkor a weboldalad mérete többszöröse lesz a szükségesnek. Egy 100K-s logó még a szélessávú netet használókat is lelassítja, a tömörítetlen fényképekről nem is beszélve. Ha nagyméretű képeket teszel fel a blogodra, akkor a látogatók anélkül hagyják el a weboldalad, hogy egy betűt elolvastak volna.

Ezért fontos, hogy képeket úgy tömörítsük, hogy azok felhasználhatóak legyenek.

Hol tanulhatom meg?

A Miskolci egyetem Képtömörítés leírásában a technikai információk mellett jól bemutatja a különböző tömörítési fokok eredményét, a hivatalos magyar Gimp oldalon pedig sok hasznos információt kaphatunk ennek az ingyenes képszerkesztő program használatához.

5. Online biztonság

A Web a látszattal ellentétben veszélyes hely, nem csak a bloggerek, hanem mindenki számára.

Az online biztonság sok témát lefed: onnantól, hogy "ne küldjünk személyes információkat"  egészen addig, hogy "tegyük biztonságossá az operációs rendszerünket". 

Bár senki sem lehet 100%-ban biztonságban a hálón, vannak dolgok, amik segítségével védeni tudjuk magunkat annyira, amennyire csak lehetséges.

Miért fontos?

Az online biztonság mindenkinek fontos, függetlenül attól, hogy van-e blogod, vagy nincs. A bloggerek egy extra kihívással néznek szembe: a weboldaluk is támadás célpontja lehet. A blogrendszereket fel lehet törni, szerverekre be lehet törni és bezárhatják (törölhetik) a blogod.

Az online biztonság a bloggerek számára azt is jelenti, hogy a blogszervered (ha nem blogszolgáltatónál vagy) folyamatosan frissítsd, rendszeren mentsd le az adataidat és megfelelő jelszót válassz. Rengeteg kérdést foglal magában, de mindegyik életbevágóan fontos.

Hol tanulhatod meg?

Az Internetbiztonság lapon rengeteg hasznos link található.

Összefoglalva

Továbbra se kell geeknek lenned a blogíráshoz, de egy kis technikai tudás a hasznodra válik (ha még nem szerezted meg).  Attól, hogy megérted a web alapjait, könnyebben tudod a blogot érintő döntéseket meghozni, a blog fejlődésében, fejlesztésében is sokat segíthet.

Ha még nem rendelkezel ezzel a tudással, akkor szánj rá időt, hogy megszerezd, hosszú távon mindenképp hasznodra fog válni.

Kapcsolódó írások:

 

További érdekes témák, ötletek a Blogfórumon.

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel az RSS értesítőre, a hírlevélre vagy ajánld barátaidnak a Twitteren vagy a freeblogon.
Utolsó bejegyzések:

Eddig 9 komment érkezett ()

 
 
 •  

  1.  Kamela 2009. 06. 29. 18:06

  Azért ez a kép-tömörítés leírás egy kicsit dúrva, nem gondolod?
  Van ennek egyszerűbb módja is, pl.: kamela.blog.hu/2009/05/24/kepfeltoltes_gyorsabban

   
 •  

  2.  Varsányi Martina 2009. 06. 29. 22:15

  Köszi a linket, képkicsinyítésre valóban nagyon hasznos!

   
 •  

  3.  Nyalifali 2009. 06. 30. 10:09

  A geekság nekem már gyíkság:D A cikk viszont minimális technikai kitekintésnek egyáltalán nem rossz:)

   
 •  

  4.  kisordas 2009. 06. 30. 11:02

  Gauranga Webmami!

  Én ezt az oldalt használom a képekhez... A legtutibb fotoizélő cucc:
  picnik.com/

   
 •  

  5.  ha.en.lennek 2009. 06. 30. 12:48

  halihó:-D kis segítségre lenne szükségem... a blog oldalán van az a sáv, ahol a linkek, meg kommentek helyezkednek el, ugye? oda nem lehet egy ,,pléjert" betuszkolni? nem szeretem beszúrni a zenéket, nincs annyi memóriája a blogomnak, mint amennyi számom van:-D ha tudjátok, hogy mire gondolok és tudjátok a megoldást kérlek legyetek oly drágák és írjátok meg nekem, előre is köszönöm. sziasztok!

   
 •  

  6.  zephyr9e 2009. 06. 30. 14:53

  Enyhe túlzás ez a "minden bloggernek tudnia kell" dolog. Én nem tudom, és mégis blogger vagyok. A blog nem a kütyük miatt lesz jó. Adatcsomagok útja, meg TCP handshake... Ugyan! Fehér kalickába a szöveg, "Webre vele" gomb, és heló. Sokan nyomják ilyen szinten, és nem is akárhogy. Ha az ő blogjukat olvasod, meg se fordul a fejedben, miért nincsen szűzistennyila beszúrva a blogjába. Az ilyennel foglalkozzon az, akinek hobbija, de enélkül is marha vígan el lehet lenni, szóval a "tudnia kell" megjegyzés rendesen túlzás:) Mellesleg elég világos magyaráázatok vannak, ha valami mégis kell, értelmes ember nem vész el a neten sem.
  Az adatbiztonságról szóló részt viszont aláírom.

  :)

   
 •  

  7.  Hdd 2009. 06. 30. 16:34

  Nagyon egyetértek azzal, amit írtál. Lehet, hogy a blog nem a kütyük miatt lesz jó, de a kütyük nélkül nem lehet sikeres. Nem túl régóta, február végétől működtetem a blogomat (vegavarazs.hu). Kényelmes helyzetben vagyok, mert volt valaki, aki összerakott egy fejlécet, másvalaki pedig leprogramozta. Szilárd meggyőződésem, hogy hiába raknék össze szuper design-t, profi szöveget és gyönyörű fotókat, ha nem értek valamennyit a "kütyük" működéséhez, halott a dolog.
  Jó példa, hogy feltettem egy aktuális receptet (gasztroblogról van szó), és másnap megháromszorozódott a napi látogatottságom, ugyanis a google az egymillió receptje között az első oldalon hozta a blogomat. Rögtön utánajártam, hogy is működik ez a dolog, hogy ezentúl ne csupán véletlenül adjak pl. jó címet a postnak. Azóta tudatosan próbálom alkalmazni, és a nézettségem folyamatosan emelkedik, jelenleg a hatszorosa annak, mint akkor volt, amikor langyos vizeken eveztem, azaz nem használtam ki a "kütyük" nyújtotta lehetőségeket.

   
 •  

  8.  Varsányi Martina 2009. 06. 30. 18:17

  @zephyr9e félreértesz. Nem a kütyükről van szó. Ez olyan, mint a jogsihoz is tisztában kell lenned az autó működésével, akkor is, ha sose fogsz autót szerelni. Ugyanez vonatkozik a netre és a blogra is. Szívesen megnéznék párat a webhez nem értők blogjából, ha lehetséges. Ha nem akarod publikusan, emailben is elküldheted a linkeket.

  @Hdd: gratula a sok látogatóhoz! Amit Te csinálsz (a SEO tudatos alkalmazása) az a következő, a haladó tudáshoz tartozik. Csak így tovább!

   
 •  

  9.  ac 2009. 06. 30. 20:06

  a hatodik hozzászólóval értek egyet, a kedvenc blogjaim közül rengetegnek egyszerű, gyári sablonja van, felteszem az íróik sem mind tudják, hogyan kell html kódokat írni, és mégis naponta többször visszanézek rájuk, mert amit leírnak az papíron & ceruzával is ugyanolyan értékes lenne, személyre szabott fejléc nélkül is. a jogsi hasonlat kicsit talán túlzás, de mivel nem nekem szólt, kuss a nevem :) egyébként például én sem értek a webhez, a dns-ről egészen más jut eszembe, mint neked, s mégis.

   

Mondj valamit

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelezõ, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.