Blogfórum
 
 

(x)

 
 

(x)

 
 

Blogvilág java

 • Mi az a blog?
 • 23 kerdes jovobeni bloggereknek - Jo-e neked a bloggolas?
 • Hogyan alapozzuk meg a weben hírnevünket bármilyen témakörben?
 • 120 nap alatt a semmiből 2000 olvasó
 • Miért nem reagálnak egymásra a magyar blogok?
 
 

Linkek

Saját blogok:
 • Freeblog Sablonok
 • Geeklány
 • Focusize
Olvasásra ajánlott blogok:
 • SEO blog - Longhand
 • Link building blog
 • Marketing Izék
 • Bodzasfanta blogdolgai
 • Wyctim blogelete
 • Blogról | doransky
 • IT Megoldások
 • Keresőoptimalizálás, keresőmarketing, SEO blog
 • Webmánia
 • daily blog tips
 • doshdosh
 
 

Partnerek

Add to Technorati Favorites GeoURL Bloggers & Blogging Blogs - BlogCatalog Blog Directory

 
 

Szerzői jogok

Creative Commons License Blogvilág by xSolutions is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.
 
Follow this blog

Design

Tupacko a Webpillangó blogon keresztül mutatja meg közelebbről a webdesign és a CSS világát, ebben a cikkében pedig kifejezetten azt boncolgatja, hogy mitől jó egy blog design.

Köszönöm a meghívást, a lehetőséget, hogy írhatok a Blogvilág oldalon. A bejegyzésben a blogok és a webdesign kapcsolatáról írok le néhány gondolatot. Talán azzal kezdeném, hogy minden igényes weboldal betart néhány elemi szabályt, amelyek hiánya vagy megszegése nagyban hozzájárulhat a weboldalunk szegényes vagy éppen giccses megjelenéséhez. Hat ilyen főbünt sorolnék fel:

 1. Nem összeillő alapszínek választása
 2. Eltérő stílussal rendelkező betükészletek halmozása
 3. Túlzott méretek
 4. Túlzott árnyékolás és/vagy fényezés
 5. Erős és eltérő irányú színátmenetek
 6. Nehezen átlátható weboldal összkép

A teljes bejegyzést elolvashatjátok a WebPillangón.

Azt követően, hogy a fenti követelményeknek eleget tesz a blogod, elgondolkodhatsz azon, hogy mitől lesz jó jobb egy blog kinézete. Mibben is áll egy jó blog? Nos, ez relatív, viszont abban a többség egyet ért, hogy megfelelő tartalmi része kell legyen, illetve kifejlett navigálási rendszere. Ennek megfelelően, az alábbiakban két részre bontom a használható blog megjelenítési szerepét: a tartalomra és a nevigációra.

A tartalmi rész

A blog lényege, mint az a legtöbb weboldalé is, a tartalom szolgáltatás. Ahhoz, hogy egy blog megfeleljen az olvasóknak, nem elég, hogy minőségi tartalommal szolgáljon, de az információ tálalása is minőségi kell legyen. Mi teheti kényelmessé az olvasást? Jó, ha figyelünk arra, hogy az információátadás az oldal tetejéhez közel kezdődjön, ne legyen túlnagy non-funkcionális (olyan fejléc, ami csak design szerepet tölt be) rész az oldal kezdete és a tartalom valós kezdete közt. Ez abból az elgondolásból lényeges, hogy az új látogató csupán néhány másodpercet (jó esetben!) vagy kevesebbet tölt az oldalon mielőtt dönt, hogy elolvas egy bejegyzést vagy tovább kutakodik az után, amit keres. Éppen ezért a legelső dolog, amit megpillant, letisztult, érthető és esztétikus kell legyen, és nem utolsó sorban: információ!

Nagy figyelmet kell fektetni a tartalom elhelyezésére. Jó, ha az oldal két vagy maximum három hasábba oszlik és ezek közül jól látható, domináns helyet és méretet kap a tartalmi rész. Figyelni kell a tipográfiára és a színek megválasztására! Ezt már írtam, de nagyon fontos dolog. A megfelelő tipográfiai játékkal és a kényelmes olvasást biztosító színek megválasztásával nagyot lehet javítani egy weboldal hangulatán. A megfelelő betüméretek és színek megválasztásakor legyen a szemünk elött az összkép. Ne használjunk sok betütípust, lehetőleg szorítkozzunk egy vagy maximum két betütípusra. A további formákat keressük ezek stílusaiban és méreteiben: félkövér, dőlt, stb. Ugyszintén ne használjunk sok színt és főleg ne válasszunk sok különböző színt! Ami fontos, hogy a szöveg és a háttér biztosítson megfelelő kontrasztot a kényelmes olvasás érdekében.

Fordítsunk figyelmet arra, hogy az oldal elemei (képek, oldaléc elemek, fejlécek, bekezdés eleje, stb.) legyenek harmóniában a függőleges és vízszintes síkot is érintve. Például, ha az oldalléc 25 képponttal a fejléc alatt kezdődik, akkor lehetőleg a legfelső bejegyzés is ugyanannyival (tehát huszonöt képponttal) alább kezdődjön, a fejléchez képest. Nagyon jó eredményeket lehet elérni a fehér terek segítségével. Ne sajnáljuk azt a tíz képpontot pluszba a margónál!

A navigáció

A másik nagyon fontos rész a blog navigációja. Mivel a legtöbb látogató RSS olvasókból és a keresőmotrokból érkezik, nagyon fontos szerepet tölt be a navigáció megfelelő kiépítése. A tartalmi rész megfelelő kiépítése csak egy rövid időre köti le az olvasó figyelmét, így ha azt akarjuk, hogy a látogató továbbra is a blogunkon maradjon, nagy hangsúlyt kell fektetni a hivatkozások elhelyezésére és típusára! Helytelen az a meggondolás, hogy mindenki a főoldalon kezd! Ha jó a navigáció, akkor eljuthat oda is, de a legkevesebb idő a főoldal vizsgálásával telik el. 

A navigáció általában három nagy egységre bomlik:

 1. A fejléc navigációs elemei
 2. Az oldalléc(ek) navigációs elemei
 3. A lábléc navigációs elemei

A fejlécben kell helyet kapjanak a legfontosabb elemek. Példának jeléül a fejléc kell a helytartója legyen a főoldalra mutató hivatkozásnak, illetve az oldal nagy egységeinek elérésére. Amire fontos figyelni, hogy ne zsúfoljuk tele a fejlécet sok szöveges menüponttal. Próbáljuk a lehető legkevesebb hivatkozást kitenni a fejlécbe, ezáltal is elérve a tartalom látható térbe helyezését.

Az oldalléc, illetve az oldallécek jelentik egy blog életében a csomópontokat. Ez az a rész, ahol minden hivatkozás jelen kell legyen, ami az olvasó számára fontos lehet (főleg az éppen olvasott tartalommal kapcsolatban). Ilyen hivatkozáscsoportok lehetnek az utolsó bejegyzésekre, az utolsó kommentekre, az arhívumra, a legtöbbre értékelt és/vagy legtöbbet olvasott bejegyzésekre, stb. Az oldalléc a helye a reklámoknak is. Attól függően, hogy milyen célból lett a világra hívva a blog, a hírdetéseket elhelyezhetjük a lábléc felső és alsó szakaszán is. Természetesen, minél alább található, annál kevesebb a kereset, viszont nem is annyira zavaró a reklám jelenléte.

A láblécben jó, ha ismét fellelhetőek a fejlécből már ismeretes hivatkozások. Ez a redundancia nagyot segíthet a használhatóságon annak tekintetében, hogy nem kell visszagörgetni az oldal kezdetére a navigáláshoz. A lábléc továbbra annak is helyet adhat, hogy a fejlécből ismert hivatkozásokat jobban szétbontsa. Például, ha a fejlécben van egy link, hogy arhívum, akkor a láblécben lehet egy olyan fő hivatkozás, ami az arhívumra visz és néhány alhivatkozás, ami az éves, havi vagy napi arhívumra visz.

Az RSS csatornák hivatkozásai nem sorolhatóak egyik nagy kategóriába sem. Néhány blogba nagyon szépen beépülnek a fejlécbe, másoknál a láblécet díszítik, de az oldallécben is nagyon jól el lehet helyezni! A lényeg a következő: az RSS hírcsatornákra való hivatkozások nagyon jól láthatóak kell legyenek. Ennek elérésére több lehetőség is elénk tárul. Első sorban nagyobb sikernek örülnek a hasonló hivatkozások, ha a fejlécben vagy az oldalléc felső felén vannak elhelyezve. Másodsorban RSS ikonra emlékeztető grafikai elemekkel is sok látogatót lehet a hivakotzáshoz csalni. Továbbá, a megfelelő színekkel, kontrasztokkal és méretekkel, egyszerűen lehet vezetni az olvasó szemét az oldalon!

Tupacko további írásait a webdesignról, CSS-ről, HTML-ről és a Photoshopról a Webpillangón olvashatjátok.

Fotó kredit: Alex Osterwalder

További érdekes témák, ötletek a Blogfórumon.

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel az RSS értesítőre, a hírlevélre vagy ajánld barátaidnak a Twitteren vagy a freeblogon.
Utolsó bejegyzések:

Eddig 2 komment érkezett ()

 
 
 •  

  1.  Reb 2009. 03. 26. 17:20

  van benne pár igazság

  én arra lettem figyelmes, hogy nálam nincs vezetve az olvasó...tehát elolvas mondjuk egy bejegyzést és utána mi van? gugli reklám meg meg lehet kommentelni aztán hello

  úgyhogy ide célszerű valami ajánlót vagy mást berakni amivel tovább navigálhat a blogon belül

  amit viszont abszolút "aligérvalamit" navigációs elemnek tartok az a sidebar... sajna magamon is észrevettem, hogy alig nézek rá más oldalakon, vagy csak akkor ha _kifejezetten_ keresek valamit

   
 •  

  2.  Varsányi Martina 2009. 03. 26. 19:38

  A ProBloggeren érdemes ezt megnézni (persze a Wordpressnél van erre jó plugin), engem rendszeresen "megvezetnek" az ajánlott olvasmányaikkal :)

   

Mondj valamit

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelezõ, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.