Feliratkozás

Feliratkozas Mi az RSS?
Emailen
Twitter
   
   

  Reklám

   
   

  Blogvilág java

  • Mi az a blog?
  • 23 kerdes jovobeni bloggereknek - Jo-e neked a bloggolas?
  • Hogyan alapozzuk meg a weben hírnevünket bármilyen témakörben?
  • 120 nap alatt a semmiből 2000 olvasó
  • Miért nem reagálnak egymásra a magyar blogok?
   
   

  Linkek

  Saját blogok:
  • Freeblog Sablonok
  • Geeklány
  • Focusize
  Olvasásra ajánlott blogok:
  • SEO blog - Longhand
  • Link building blog
  • Marketing Izék
  • Bodzasfanta blogdolgai
  • Wyctim blogelete
  • Blogról | doransky
  • IT Megoldások
  • Keresőoptimalizálás, keresőmarketing, SEO blog
  • Webmánia
  • daily blog tips
  • doshdosh
   
   

  Partnerek

  Add to Technorati Favorites GeoURL Bloggers & Blogging Blogs - BlogCatalog Blog Directory

   
   

  Szerzői jogok

  Creative Commons License Blogvilág by xSolutions is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.
   
  Follow this blog

  Rendhagyó módon két - természetesen bloggal kapcsolatos - könyvről fogok most írni. A két könyvben ez az egyetlen közös vonás, innentől külön utakat járnak be. Az első könyv célja - érzésem szerint - az, hogy közelebb hozza az emberekhez a blogokat, a bloggereket. A második könyv pedig azt akarja megmutatni, hogyan lehet pénzt keresni blogokkal. Az első könyv magyar szerzők tollából származik és sokkal közelebb van a magyar valósághoz. A második könyv egy angol és egy ausztrál blogger együttműködése során született meg és angol nyelven is adták ki.

  Az első könyv a Blogvilág címet viseli. Dr. Bőgel György mellett a web2-es élet olyan ismert alakjai működtek közre a megszületésénél, mint például Dobó Mátyás (doransky), Damjanovich Nebojsa, Pintér Róbert (cawi.blog.hu), Szántó Balázs (szanto.org), Pécsi Ferenc (médiablog).

  A HVG kiadásában megjelent 415 oldalas könyv első 150 oldala foglalkozik általánosságban a blogokkal. A maradék 350 oldal pedig dr. Bőgel György IT lábjegyzet c. blogjának kivonata.

  Az első 150 oldal a blogokról szól. Olyan kérdéseket tárgyal, hogy mi a blog, napló-e vagy veszély az újságokra vagy milyen szerepe van az üzleti életben. Annak, aki most ismerkedik a blogokkal, hasznos elméleti információkat ad.

  Egy Blogvilág címet viselő könyvben engem a leginkább az lep meg, ha egyetlen, nagyrészt IT témájú, a blogolás témáját csak mellékesen érintő komplex blogot olvashatok nyomtatásban. Ha már blogkivonat, akkor legyen színes, legyen érdekes. Legyen benne én-blog, tematikus blog, fotó blog. Legyen benne a főzéstől a géphackelésig, az autótuningoláson át minden, ami egy blogban benne lehet. A blogok világa lényegesen érdekesebb annál, mint hogy 300 oldalon keresztül egyetlen ember írásait olvassuk. Vagy adjunk a könyvnek más címet.

  Vagy - ha már HVG könyv, és említésre kerül a Goldenblog verseny, akkor szemezgessenek onnan, a két év terméséből.

  Egy Blogvilág c. könyvtől én azt várom el, hogy felkeltse az érdeklődésem a blogok világa iránt, hogy ellenállhatatlan vágyat érezzek arra, hogy blogba kezdjek. Nem tette.

  Az első 150 oldal érdekes. Ha nem lett volna mögötte a kiírtott esőerdők tömkelege, talán olcsóbb is lett volna (3200 Ft-ba kerül, a neten megrendelve olcsóbb), talán meg is vettem volna a könyvet. Így azonban a könyvesbolt polcán maradt.

  ProBlogger: Secrets for Blogging Your Way to a Six-Figure Income Ezzel szemben Darren Rowse ProBlogger: Secrets for Blogging Your Way to a Six-Figure Income könyvét alig tudtam letenni. Nagyon sokáig gondolkodtam, hogy a 18 euró (4500 Ft, ha 250Ft-os euróval számolunk) jó befektetés-e. A ProBlogger az egyik legismertebb angol nyelvű "blog a blogról". Érdekes módon a könyv olvasása alatt az volt az érzésem, hogy a legjobb és témába vágó írásaikat (Chris Garrett a társszerző) szerkesztették könyvvé anélkül, hogy a könyvnek "blog szaga" lett volna. Jól felépített könyv vezet el a "mi a blog?" kérdéstől a "hogyan keressek hatszámjegyű összeget a bloggal?" kérdés megválaszolásáig.

  Hasznos gyakorlati tanácsok, magyarázatok vannak 220 oldalon. Szerintem mind kezdőknek, mind tapasztaltabb rókáknak sok jó tanácsot ad. A könyv végére érve egyre inkább bántam, hogy eddig még nem vettem meg.

  Bár a cím kifejezetten pénzkeresésre vonatkozik, a könyv első fele a blogolásba vezeti be az érdeklődőt. Részletesen bevezet a tematikus blogokba, azok előnyeibe. Egy "rövid" (30 oldalas) mankót ad új blog készítéséhez két gyakorlati mintán keresztül. Mind a saját blogmotor használatát, mind pedig a blogszolgáltató előnyeit ecseteli. Szintén megemlékezik arról, hogy hogyan írjunk blogot, ami bár elég egyszerűnek tűnik, mégse annyira kézenfekvő.

  Az ötödik-hetedik fejezetben csak és kizárólag a pénzkereseti lehetőségekről írnak. Bár jó ötletek vannak itt is, nem tartom teljesen reálisnak a magyar nyelvű blogok esetében. Amennyire én látom, nem igazán terjedt még el az a szemlélet, hogy a blogot marketing eszközként vessék be, így a bérblogger-lét sem igazán megvalósítható.

  Cserébe a kis kitérőért, az utolsó két fejezet a nem pénzért blogok számára ismét izgalmas olvasmány.

  Miközben olvastam, újabb és újabb ötletek jutottak eszembe. Miről kellene írnom, melyik, a feledés homályába veszett blogomat kellene feléleszteni, milyen új témákba vághatnék bele, hol van még lehetőség... A 100 oldalas bevezető arról, hogy mi a blog, hogyan blogoljunk, saját hoszt vagy blogszolgáltatót válasszunk és hasonló kérdések sem voltak unalmasak, soha nem éreztem úgy, hogy "na, lapozzunk...".

   

  Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel az RSS értesítőre, a hírlevélre vagy ajánld barátaidnak a Twitteren vagy a freeblogon.
  Utolsó bejegyzések:

  Még nincsenek kommentek. ()

   
   

  Mondj valamit

  A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelezõ, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.


  Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.