Goldenblog nevezés

Zsűrizni is van kedvem
E-mail címem
 
 
 

Feliratkozás

Feliratkozas Mi az RSS?
Emailen
Twitter
   
   

  Reklám

   
   

  Blogvilág java

  • Mi az a blog?
  • 23 kerdes jovobeni bloggereknek - Jo-e neked a bloggolas?
  • Hogyan alapozzuk meg a weben hírnevünket bármilyen témakörben?
  • 120 nap alatt a semmiből 2000 olvasó
  • Miért nem reagálnak egymásra a magyar blogok?
   
   

  Linkek

  Saját blogok:
  • Freeblog Sablonok
  • Geeklány
  • Focusize
  Olvasásra ajánlott blogok:
  • SEO blog - Longhand
  • Link building blog
  • Marketing Izék
  • Bodzasfanta blogdolgai
  • Wyctim blogelete
  • Blogról | doransky
  • IT Megoldások
  • Keresőoptimalizálás, keresőmarketing, SEO blog
  • Webmánia
  • daily blog tips
  • doshdosh
   
   

  Partnerek

  Add to Technorati Favorites GeoURL Bloggers & Blogging Blogs - BlogCatalog Blog Directory

   
   

  Szerzői jogok

  Creative Commons License Blogvilág by xSolutions is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.
   
  Follow this blog

  Văn Miếu, 文廟, Temple of Literature Az első Blogger Online Könyvhét kapcsán merült fel bennem a kérdés, hogy milyen összefüggés található a blogok és az irodalom között. Ennek kapcsán két, a témában járatos embert kérdeztem meg, Felföldi-t a Jegyzetelgetőről, aki a Blogger Online Könyvhetet szervezte, valamint Szélesi Sándort, alias Anthony Sheenard-ot, aki kétszeres Zsoldos Péter-díjas sci-fi-, fantasy- és thrilleríró, forgatókönyvíró, szerkesztő, eddig 18 megjelent regény és 57 publikált novella szerzője. 2007 szeptemberében a koppenhágai Eurocon találkozón megkapja az Európai Science-Fiction Társaság Best Author díját, mint az év legjobb európai sci-fi szerzője. Sándor nem csak íróként tevékeny, hanem Sheenard mondja... címen elérhető komplex blogja is.

  Sándort arról kérdeztem, hogy íróként hogyan látja a magyar blogokat, milyen rejtett kincseket, lehetőségeket lát a blogoknak, valamint mennyire tartja őket irodalmi alkotásnak.

  Sándor, íróként és bloggerként, mi a véleményed arról, hogy a blogok térnyerésével az olvasási szokások megváltoztak és a mindennapi irodalmunk jelentős részét már a blogok alkotják?

  Az irodalomnak, legyen az a szórakoztató irodalom vagy a szépirodalom, teljesen mások a céljai, mint a blogoknak. Ezért aztán az irodalomnak nem lesz versenytársa a blog, sokkal inkább az írott sajtónak, napilapoknak, hetilapoknak.

  Ez egyrészt jó, mert úgy vélem az internet és a blogok megtanítják olvasni azokat is, akik amúgy az iskolában elmaradtak ezzel. Tehát ha növekszik az internethasználók száma, a funkcionális analfabétizmus is csökkenni fog. Másrészt viszont a blogok, mint vélemények, tág teret biztosítanak a hülyeségnek is. És aki olvasni megtanult, még nem biztos, hogy gondolkodni is megtanult…

  Mennyire tartod irodalmi szemmel nézve igényesnek a magyar blogokat?

  Amikor blogot olvasok, soha nem irodalmi szemmel nézem. Sokkal inkább az élőbeszédhez áll közelebb, ezért aztán így is kezelem, így próbálom meg élvezni. Ha írok, én sem irodalmi igényességgel írok: a gondolataimat közlöm, mintha egy asztal mellett ülnénk, és borozgatnánk.

  Persze azért kijavítom a magyartalanságokat a végén…

  Mennyire vannak rejtett kincsek, írói kvalitások?

  Rejtett kincs tömérdek van. Leginkább azokat az eszmefuttatásokat szeretem, amiket érdemes továbbgondolni. Vannak ötletmorzsák, amik megfognak. Tehát jó érzés bepillantani mások fejébe, mert mindig megtermékenyítőleg hatnak rám az idegen gondolatok.

  De persze az is jó, amikor olyan blogra bukkan az ember, aminek sorai szívják a tekintetet egyre lejjebb és lejjebb, mert olyan a stílus. Szép vagy laza vagy poénos… Ezeket kikapcsolódás olvasni, feltöltik az embert.

  Íróként mit emelnél ki a blogok előnyeként és hátrányaként?

  A blog előnye, hogy ahány ember, annyi nézőpont. Az olvasó megismerheti sok-sok ember gondolatát, érzéseit, világlátását. Ráakadhat olyanokra, akik úgy gondolkodnak, mint ő, és megerősítést kap, vagy ráakadhat olyanokra, akik új horizontot villantanak fel. Sajnos keveset beszélgetünk egymással, kevés kapcsolat van az ember életében – ez a blogokkal sokszázszorosára nőhet. Igaz, minden blog egy monológ, de ennek nem kell így lennie, megindulhat a beszélgetés is.

  A hátrányát már említettem: az emberi hülyeség elharapózása. Itt mindenki beleszólhat mindenbe, ellenőrizetlen információkat, hamis eszmefuttatásokat írhat le. És az az olvasó, aki nem tud szűrni – a szívével vagy az eszével – az belekeveredhet az emberi rosszindulatba vagy butaságba.

  Szerinted mik azok a szerkesztési minimumok (illetve megadható-e egyáltalán ilyen) a blogok esetében? Hogyan lesz a blog külalakja olvasható?

  Én esküszöm a világos alapon sötét betűkre – ha már a külalakot kérdezted. Céltudatos vagyok, szeretem, ha megkönnyítik az olvasást. Nem bírom azt se, ha túlontúl zsúfolt vagy összetett az oldal – az egyszerűséget szeretem.

  A szöveg minimuma, hogy ép legyen. Ne legyenek benne helyesírási hibák, és persze legyen követhető a gondolatmenet; isten őrizzen a csapkodó, kapkodó, káoszba süllyedő fecsegéstől. Persze ez utóbbi már stílus kérdése...

  Mi az, amire szerinted, a bloggereknek jobban oda kell figyelniük?

  Hogy elválasszák a tényeket a véleményektől. Emellett a blog megmarad hosszú-hosszú ideig, és tulajdonképpen a lelkük lenyomata. Ne szemeteljék össze hamis érzésekkel, mérgező gondolatokkal, ostoba megnyilatkozásokkal.

  Hogyan találsz rá azokra a blogokra, amiket olvasol és nagyjából hány blogot olvasol rendszeresen?

  Mivel egy elég nagy társasághoz tartozom, leginkább az ő blogjaikat olvasom… ez ugye az sfblogs.net közönsége, ahol sci-fi kedvelők, írók, olvasók, sorozatnézők, képregényesek írnak… szóval érdekelnek ők is, és többnyire amiről írnak, az is.

  De persze internetes oldalak ajánlói nyomán, barátok ajánlói nyomán vagy éppen a keresőkbe bepötyögött címszavak után is szoktam blogot olvasni. Rendszeresen tizenöt-húsz blogot. Rendszertelenül ennek a sokszorosát…

  Tudsz olyan blogot ajánlani, ahol akár irodalmi minőségű írással találkozhatunk - nem "hivatásos" író tollából?

  Inkább weboldalakat, s legfeljebb azoknak a blogját, akik ezeken az irodalmi weboldalakon megfordulnak. Tessék elnézni a fictiongarden.net-re vagy a terrafia.hu-ra…

   

  Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel az RSS értesítőre, a hírlevélre vagy ajánld barátaidnak a Twitteren vagy a freeblogon.
  Utolsó bejegyzések:

  Még nincsenek kommentek. ()

   
   

  Mondj valamit

  A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelezõ, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.


  Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.