Blogfórum
 
 

(x)

 
 

(x)

 
 

Blogvilág java

 • Mi az a blog?
 • 23 kerdes jovobeni bloggereknek - Jo-e neked a bloggolas?
 • Hogyan alapozzuk meg a weben hírnevünket bármilyen témakörben?
 • 120 nap alatt a semmiből 2000 olvasó
 • Miért nem reagálnak egymásra a magyar blogok?
 
 

Linkek

Saját blogok:
 • Freeblog Sablonok
 • Geeklány
 • Focusize
Olvasásra ajánlott blogok:
 • SEO blog - Longhand
 • Link building blog
 • Marketing Izék
 • Bodzasfanta blogdolgai
 • Wyctim blogelete
 • Blogról | doransky
 • IT Megoldások
 • Keresőoptimalizálás, keresőmarketing, SEO blog
 • Webmánia
 • daily blog tips
 • doshdosh
 
 

Partnerek

Add to Technorati Favorites GeoURL Bloggers & Blogging Blogs - BlogCatalog Blog Directory

 
 

Szerzői jogok

Creative Commons License Blogvilág by xSolutions is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.
 
Follow this blog

Văn Miếu, 文廟, Temple of Literature Az első Blogger Online Könyvhét kapcsán merült fel bennem a kérdés, hogy milyen összefüggés található a blogok és az irodalom között. Ennek kapcsán két, a témában járatos embert kérdeztem meg, Felföldi-t a Jegyzetelgetőről, aki a Blogger Online Könyvhetet szervezte, valamint Szélesi Sándort, alias Anthony Sheenard-ot, aki kétszeres Zsoldos Péter-díjas sci-fi-, fantasy- és thrilleríró, forgatókönyvíró, szerkesztő, eddig 18 megjelent regény és 57 publikált novella szerzője. 2007 szeptemberében a koppenhágai Eurocon találkozón megkapja az Európai Science-Fiction Társaság Best Author díját, mint az év legjobb európai sci-fi szerzője. Sándor nem csak íróként tevékeny, hanem Sheenard mondja... címen elérhető komplex blogja is.

Elsőként Felföldit kérdeztem emailben a Blogger Online Könyvhéten szerzett tapasztalatairól.

Szia Felföldi,

Szeretném egy kicsit közelebbről körüljárni az irodalmi írás és a blogírás témáját. A BOK kapcsán több mint 80 blogot néztél át, szerkesztettél rövidített formára, amivel nem csak a blogokat ismerted meg, de az abból szerkesztett - mondjuk így - novellákat is.

Felföldi, engedd meg, hogy gratuláljak az első BOK-hoz. Ennek lebonyolításával hatalmas munkát vállaltál magadra, aminek eredményeképp - azt hiszem - egyike vagy az ego illetve komplex blogokban legtöbb ismerettel rendelkező embereknek. Mi a véleményed, mennyire tarthatóak a magyar blogok irodalmilag nézve igényesnek?

Köszönöm szépen a gratulációt, valóban nagyon nagy munka volt a első Blogger Online Könyvhét megszervezése, de ennek ellenére sem mondanám magamról, hogy az ego, illetve a komlex blogok "avatott szakértője" lettem volna. A blogok irodalmiságával kapcsolatban bennem két véglet viaskodik: az egyik, hogy már maga a napló is irodalmi műfaj, míg másik az, hogy a blogírást pont azoknak találták ki, akik a hagyományos szépirodalomhoz lusták, vagyis nem állnak neki dolgozni egy novellán, vagy regényen. Az igazság azonban valahol a kettő között lehet félúton. A BOK szervezése közben például olvastam olyan sztorit, melynek befejeztével abba kellett hagynom a munkát, meg kellett innom egy kávét, el kellett szívnom egy cigarettát, mert annyira meghatott a történet. Ha egy irodalomtörténész erre a sztrira azt mondaná, hogy nincs szépirodalmi jelentősége, akkor is újra és újraolvasnám, mert jó, mert eredeti, mert új. Aztán volt olyan történet is, amelyben az íráskészséget egyáltalán nem említeném egy lapon a szépirodalommal, viszont a sztori számomra egy teljesen új, de létező világot mutatott be. A szöveg döcögős volt, tele stilisztikai hibával, mégis olyan érzésem volt, mintha csak a National Geographic-ot egy cikkét olvastam volna, mielőtt még átszerkesztik, korrektúrázzák.
Mindezeket egybevetve - véleményem szerint - jól haladunk mind a szépirodalomban, mind pedig abban, hogy elsőkézből, saját tapasztalatokkal mutassunk be egy másik életet.

Mennyi rejtett kinccsel, írói kvalitással találkoztál a BOK során?
 
Számot nem tudok, de nem is szeretnék mondani. Ha kiadó lennék, vagy valamilyen tehetségkutató, jónéhány bloggernek ajánlanék saját megjelenésű könyvet. Véleményem szerint a BOK-on részt vevő szerzők 80 százaléka érdemelne meg valamilyen saját platformot akár online, akár offline.

Mit emelnél ki a blogok előnyeként és hátrányaként?
 
Ez bizony egy nagyon jó kérdés, és nagyon nehéz rá válszolni. Ezt a kérdést tették fel nekem, amikor egy PR lapnak adtam interjút. Akkor azt válaszoltam, hogy a blogírás előnye maga az írás, mert írni jó, mert ez az elsőszámú önkifejezési módszere az emberiségnek és nem utolsó sorban egy bloggal olvasókat szerezhet a szerző, megszerethetik és gyakorlatilag íróvá válhat - már ha az írót úgy definiáljuk, hogy egy közösség elismeri, mint szellemi terméket "gyártó" gondolkodót. Azért az nem semmi, hogy akinek ambíciója van, az publikálhat, ha pedig jól csinálja, egy szép kis olvasótábort gyűjthet maga köré. A blogírás hátrányaként anno a PR lapnak azt nyilatkoztam, hogy egy blog végét jelentheti, ha szerzője alkotói vagy szakmai válságba kerül. Ezt ma még azzal egészíteném ki, hogy a blogszférában is él az a tipikus magyar mentalitás, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is. Egy blogközösség nagy része kedves, odaadó, jószándékú, de csak egyszer kell, hogy egy gyengébb idegzetű bloggerre "rászálljanak" az irigyek, a "kiahaénem" típusú emberek, vagy éppen azok, akik névtelenül természetesen mindenkinél okosabbak.

Szerinted mik azok a szerkesztési minimumok (illetve megadható-e egyáltalán ilyen) a blogok esetében? Hogyan lesz a blog külalakja olvasható?
 
Őszintén bevallom: a garfikához, a stíluslapokhoz nem értek. Szerintem az a fontos, hogy egy blog mindenestül egységes legyen. Az írója egy betűtípust alkalmazzon, a képeket nagyjából azonos méretben publikálja. Engem leginkább az tud zavarni (nemcsak a blogok esetében), ha egy honlap tele van olyan elemekkel, amik mozognak, pörögnek, csillognak-villognak.

Mi az, amire szerinted, a bloggereknek jobban oda kell figyelniük?

Ennél a kérdésnél is két megközelítésben beszélnék. Az egyik, hogy semmire, hiszen pont az a szépsége a blogoknak, hogy szbadon szerkeszthetőek, írhatóak. A másik része viszont, hogyha állítunk magunk elé mrcét, azt tartsuk be. Valahol itt kezdődik minden nagy dolog: saját magunkat legyőzni, megelőzni.

Volt-e a BOKon jelentkezett blogok között olyan, amire azt gondoltad: "ez igen!" és felvetted újként a rendszeresen olvasott blogoklistájára? Ha igen, tudnál-e példaként 1-2-t említeni?

Volt, sőt egy-két bloggerrel azóta tartom is kapcsolatot e-mailben, de itt most megint hadd ne mondjak neveket.

Hogyan találsz rá azokra a blogokra, amiket olvasol és nagyjából hány blogot olvasol rendszeresen?
 
Régen, úgy három évvel ezelőtt volt egy kialakult kis társaság. Körülbelül 6-8 blogot olvastam rendszeresen, minden nap. Aztán, ahogy lennie kell, ez a társaság felbomlott. Azóta szúrópróbaszerűen olvasgatom a blogokat, többnyire azokat, amelyeket ajánlanak a bloszolgáltatók. A most állandóan szemlézett naplók száma szintén 6-8 között van.

Tudsz olyan blogot ajánlani, ahol akár irodalmi minőségű írással találkozhatunk - nem csak a BOK-on résztvett blogokból?
 
Ezekre a kérdésekre azért nem szeretek válaszolni, mert ha kihagyok valakit, akkor... Annyi megjegyzésem lenne, hogy szerintem a nők jobban ráéreztek a blogolásra, mint a férfiak...
 

Fotó kredit: alex-s

 

További érdekes témák, ötletek a Blogfórumon.

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel az RSS értesítőre, a hírlevélre vagy ajánld barátaidnak a Twitteren vagy a freeblogon.
Utolsó bejegyzések:

Még nincsenek kommentek. ()

 
 

Mondj valamit

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelezõ, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.