Feliratkozás

Feliratkozas Mi az RSS?
Emailen
Twitter
   
   

  Reklám

   
   

  Blogvilág java

  • Mi az a blog?
  • 23 kerdes jovobeni bloggereknek - Jo-e neked a bloggolas?
  • Hogyan alapozzuk meg a weben hírnevünket bármilyen témakörben?
  • 120 nap alatt a semmiből 2000 olvasó
  • Miért nem reagálnak egymásra a magyar blogok?
   
   

  Linkek

  Saját blogok:
  • Freeblog Sablonok
  • Geeklány
  • Focusize
  Olvasásra ajánlott blogok:
  • SEO blog - Longhand
  • Link building blog
  • Marketing Izék
  • Bodzasfanta blogdolgai
  • Wyctim blogelete
  • Blogról | doransky
  • IT Megoldások
  • Keresőoptimalizálás, keresőmarketing, SEO blog
  • Webmánia
  • daily blog tips
  • doshdosh
   
   

  Partnerek

  Add to Technorati Favorites GeoURL Bloggers & Blogging Blogs - BlogCatalog Blog Directory

   
   

  Szerzői jogok

  Creative Commons License Blogvilág by xSolutions is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.
   
  Follow this blog

   


  Velvet címlapkép(screenshot)

   

  Miközben angol nyelvterületen terjednek a hírességeknek járó blogdíj, (Weblog awards), addig a magyar blogvilágban nem sok mindenről lehet hallani. Pedig bloggolnak szorgalmasan a magyar celebek is. De hol találjuk meg őket?

  Erre a kérdésre próbáltam választ keresni. Innen-onnan sikerült, de nem éppen abban a formában, ahogy elképzeltem. Lelki szemeim előtt egy, a fentihez hasonló katalógust láttam a szemeim előtt, a Velvet celeb határozójával összekötve, kategorizálva "híresség típusa" alapján (sportoló, énekes, politikus, színész...).

  Ilyen listát sajnos nem találtam. Találtam viszont politikusokról szóló listát (ők a legszervezettebbek) a politikusblog.lap.hu-n. A szervezettség szép dolog, a kitartás még szebb. Kevesen vannak, akik az elmúlt két hónapban új gondolatokat osztottak volna meg követőikkel.

  Az egyik legkitartóbb Gyurcsány Ferenc, aki valóban rendszeresen frissíti blogját. Orbán Viktor blog a blogter-en létezik, de nem csak 2 éve nem frissítették, hanem megkérdőjelezem azt is, hogy Orbán maga írta, diktálta. Blogol viszont Fodor, és itt megelégedetten hátra is döltem, szúrópróba szerű vizsgálódásom eredményesen zárult.

  Igazából azonban nem a politikusokat akartam célba venni, Rosie O'Donnel, aki (miután döntős volt a Weblog awardson) épp szünetelteti akarja a blogírást, sem politikus. Úgyhogy rákerestem néhány, mondanivalóval  rendelkező ember nevére. Fábrynak és Friderikusznak, de még Majkának sincs, pedig úgy gondoltam, ha valakinek beszélhetnékje van, akkor nekik.

  Találtam viszont néhány összegyűjtött zenekari blogot a blog.lap.hu-n. Ez a kezdeményezés már abba az irányba mutatott, mint az angol nyelvterületen látható, celeb-blog-lista volt, ahol csoportosítva megtalálható, hogy melyik híresség blogol. A csoportokat meg tessék úgy elképzelni, mint "politikus", "előadóművész", "IT-Girl" (úgymint valamelyik magyar Paris Hilton, pl. Molnár Anikó), "sportolók" stb. Összeköthetnék a Velvet Celeb adatbázisával, milyen jó is lenne nekünk.

  Azért vannak bloggoló hírességek. Itt van rögtön házigazdánk, a Freeblog saját celebje, Csernus doki, a sok közül az egyik legaktívabb. (A listáért köszönet DD-nek.) Vannak feeblogos és saját domainnel rendelkező celebjeink is, pl. Bodi Sylvi. A bulvár iránt jobban érdeklődök meg kedvükre csemegézhetnek a storyonline szűköske ajánlatán. Itt se lepődjünk meg azon, hogy nem mindenki frissít rendszeresen.

  Mivel én a sportokban annyira nem ismerem ki magam, viszont ők is a hírességek közé tartoznak, itt már a twitteres segítséget vettem igénybe (amiért ezúttal Thingolnak jár a köszönet), aki a Pepsifoci focista bloggereire (blogger focistáira) linket küldte el nekem.

  Nagyjából ennyit sikerült közel egy napnyi keresgéléssel találnom. Ez szerintem több, mint szomorú. Hírességeink szinte mindent megtesznek azért, hogy a címlapra kerüljenek, és fel sem merül bennük, hogy heti pár óra munkával minden alkalommal a címlapra kerülhetnek.

  Ahelyett, hogy maguk informálnák a bulvársajtót - csak hogy azok írjanak róluk - megoszthatnák nem csak mindennapjaikat, de magvasabb gondolataikat is az erre igényt tartókkal - hiszen ez a blog lényege.

  Talán végre kiderülhetne, hogy a butácska cicababa nem is annyira buta, titokban Tolsztojt és Nietsche-t olvas. A faarcú színésznek igenis jó meglátásai vannak a Bánkbánról és szabadidejében tehetséges fafaragó, netán művészi szinten fest üveget. Dívánk utazásit olvasva nem csak a táncos életet ismerhetjük meg, de kalandozhatunk a múltban és a világban egyaránt. Oszthatnák az észt, akár van neki, akár nincs, divattanácsokat adhatnának, és megtudnánk mit evett a kutyuska, és hol lehet most csini böröndöt kapni. Ismerős? Ez is csak olyan, mint a másik blog, de i tt még erősebben érvényesül a kukucskáló kedvünk. Mert őket ismeretlenül is ismerjük. Mert kiváncsiak vagyunk (nézd csak meg a celebhatározót).

  Azt mondod semmi szükség rá? Azt mondom ott vannak a bulvárújságok, amikre szintén semmi szükség, még is mennyien olvassák.

  Közvetlen kapcsolatba léphetnének rajongóikkal, életük iránt érdeklődökkel. Nem lennének ráutalva a helyreigazításokra, magyarázkodásokra. Elmondhatnának mindent, amit most nem mondhatnak, mert a bulvár nem lát benne fantáziát. És akik egyedül vannak, máris nem lennének olyan egyedül, hiszen csodálók és webpolgárok tartanák velük a kapcsolatot.

  És ha lenne egy ilyen lista, ahol mindenkit megtalálhatnánk, aki él és blogol (pontosabban, aki blogol, lásd George Orwell) és még híres is, akkor könnyebben mazsolázhatnánk a figyelmünkre számot tartóak okosabbnál okosabb gondolatai közül.

  További linkek:

  • Sztárok blogjai a Fókuszban
  • Kedves naplóm...
  Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel az RSS értesítőre, a hírlevélre vagy ajánld barátaidnak a Twitteren vagy a freeblogon.
  Utolsó bejegyzések:

  Eddig 6 komment érkezett ()

   
   
  •  

   1.  pazzo 2008. 08. 19. 12:40

   A végén még valóra válik az "agyrémünk":
   http://href.hu/x/6owb

    
  •  

   2.  thingol 2008. 08. 19. 13:38

   szia, thingolhun csak twitteren vagyok, ott is csak kényszerűségből. Át tudnád írni sima thingol-ra? köszi szépen :)

    
  •  

   3.  Varsányi Martina 2008. 08. 19. 14:19

   @pazzo: a film ütős, meg mellé a cikk is :) Ettől függetlenül tőlem blogoljanak ahol akarnak, de a celebhatározóba felvehetnék elérhetőségnek a blogjukat :)

   @thingol: javítva

    
  •  

   4.  teodora 2008. 08. 20. 9:14

   tavaly én is begyűjtöttem őket, de kevés volt

    
  •  

   5.  kelemenbandi 2008. 08. 20. 15:06

   Egyetlen egy kérdés, amit nem kötekedésként teszek fel. Bloggol, vagy blogol? Mert használod így is, úgy is.

   Nekem mondjuk az utóbbi a szimpatikusabb.

    
  •  

   6.  Varsányi Martina 2008. 08. 20. 15:19

   @teodora: publikus gyűjteményre gondoltam, mint a politikusblog.lap.hu. Pl. celebblog.lap.hu :) mindenki hozzáadhatja, amit talál. Vagy céges kezdeményezésre, mint a velvet celebhatározó.

   @kelemenbandi: Azért bloggol, mert blogger és blogging, de sose gondoltam bele tudatosan. Sokszor találkozom vele "blogol"-ként és "bloggol"-ként is. Viszont igazad van, jó lenne, ha legalább a saját blogomon én eldönteném, hogy blogok vagy bloggolok :)

    

  Mondj valamit

  A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelezõ, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.


  Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.