Blogfórum
 
 

(x)

 
 

(x)

 
 

Blogvilág java

 • Mi az a blog?
 • 23 kerdes jovobeni bloggereknek - Jo-e neked a bloggolas?
 • Hogyan alapozzuk meg a weben hírnevünket bármilyen témakörben?
 • 120 nap alatt a semmiből 2000 olvasó
 • Miért nem reagálnak egymásra a magyar blogok?
 
 

Linkek

Saját blogok:
 • Freeblog Sablonok
 • Geeklány
 • Focusize
Olvasásra ajánlott blogok:
 • SEO blog - Longhand
 • Link building blog
 • Marketing Izék
 • Bodzasfanta blogdolgai
 • Wyctim blogelete
 • Blogról | doransky
 • IT Megoldások
 • Keresőoptimalizálás, keresőmarketing, SEO blog
 • Webmánia
 • daily blog tips
 • doshdosh
 
 

Partnerek

Add to Technorati Favorites GeoURL Bloggers & Blogging Blogs - BlogCatalog Blog Directory

 
 

Szerzői jogok

Creative Commons License Blogvilág by xSolutions is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.
 
Follow this blog

Blogolni egyszerű. Fogsz egy gépet, egy blogszolgáltatót és megírod az első bejegyzésed. Vagy mégsem csak ennyiből áll blogot írni?

Igen és is így kezdtem az első blogomat. Egy freeblog account, egy blognév. Grafomán voltam, írni akartam. Nem érdekelt ki olvas, olvas-e valaki. Az új blogjaimat már másképp kezdem. 

 

Domain Regisztrátorok

 

Lehet, hogy nem akarsz azonnal saját domain-t. Ám lehet, hogy később szomorúan tapasztalod: a kedvenc blogod neve domainként már foglalt. .hu-s domaineket 2-4.000 forint körül lehet regisztrálni, .com domaint pedig 2.500 Ft-ért. Ezen kívül van fenntartási díj is, amit általában a webtárhelyszolgáltatónak fizetünk. Elsősosrban .com-os árakról (de azért van néhány .hu is közte) Longhandnál található egy jó összefoglaló: Domain regisztráció és webhoszting (külföldön).

És akkor arról még nem is beszéltünk, mennyire nehéz a megfelelő domain név megtalálása. Ne legyen túl hosszú, legyen beszédes, kifejező, és az sem rossz, ha neked is tetszik. És ne legyen már foglalt.

 

Host, hosztolás

 

A blogot érdemes valahol elhelyezni. Ingyenes blogszolgáltató, prémium (fizetős) blogszolgáltató, saját szerver? Ha saját szerver, akkor honnan kapom a tárhelyet? Melyik ingyenes szolgáltató nekem a legjobb? (Pl. angol nyelvű blognál nem éppen a freeblog.hu vagy a blog.hu az ideális, ha el akarod érni a blogszolgáltató közösségét is.)

 1. Freeblog.hu
 2. Blog.hu
 3. Blogol.hu
 4. Blogter.hu
 5. sfblogs.net
 6. wpress.hu
 7. wordpress.com
 8. blog.com
 9. blogger.com

Tárhelyet több helyről is beszerezhetünk, akár külföldről, akár Magyarországról. És ne felejtsük el azt sem, hogy a legtöbb blogszolgáltatónál nem okoz gondot az ingyenes blog saját domainnel történő ellátása.

 

CMS avagy a blogszerver

 

Ha a saját szerver mellett döntünk, akkor érdemes megfontolnunk, hogy milyen blogmotort akarunk használni.

 1. Wordpress - A legelterjedtebbek között van, rengeteg pluginnel és ingyenes dizájnnal.
 2. Joomla - Ingyenes Content Management System, PHP+MySQL alapokon. A blog mellett, a blogon túl sok mindenre alkalmas még.
 3. Drupal - Ingyenes Content Management System, PHP+MySQL alapokon. A blog mellett, a blogon túl sok mindenre alkalmas még.
 4. Movable Type - A kaliforniai Six Apart blogszervere. Személyes használatra ingyen letölthető.
A Drupal és a Joomla két nagyon hasonlo CMS rendszer, amik nem kifejezetten blogmotorok, mint pl. a Wordpress. Akkor célszerű elgondolkozni használatukban, amikor a blog nem tevékenységünk fő mozgatórugója (pl. üzleti vállalkozásunk mellé szánunk blogot). Még ekkor is érdemes megnézni, hogy milyen pluginek vannak Wordpress-hez.

 

Kapcsolat

 

Ha "rendes" (az olvasóival törődő, eszmét cserélő) blogger akarsz lenni, akkor valamilyen módon kommunikálni akarsz majd a rajongóiddal, akarom mondani, az olvasóiddal. A legegyszerűbb, ha valamilyen üzenetküldő szolgáltatáson (IM) és email-en keresztül is elérhető vagy.

 1. GMail - ingyenes, webes, 7Gb tárhelyet ad (és növekszik), egyszerűen használható (és a Nagy Testvér úgyis tud már rólad mindent), valamint GTalk képes.
 2. Hotmail - ingyenes, webes, szerintem nehezebben használható, mint a GMail, viszont jár hozzá a Messenger.
 3. Yahoo Mail - ingyenes, webes, mértéktelen tárral, és a Yahoo Messenger a hozzá tartozó szolgáltatás.
 4. Meebo - ingyenes és webes IM, amivel egyszerre használhatod az MSN Messengert, a Yahoo Messengert, AIM-et, Gtalk-ot és a Jabber-t.
 5. Twitter - A közösségi hálózatépítés és mikroblog felület. Használhatod Web-ről, kliensből vagy SMS-en keresztül.
 6. Skype - Nem csak ingyenes telefon PC-PC között (ilyet a legtöbb IM tud ma már), de Skype Out-tal olcsón telefonálhatsz is.

 

Kutatómunka

 

Ahhoz, hogy a legjobb légy, jobbnak kell lenned, mint a többieknek, ehhez pedig nem árt, ha tudod mit tesznek a többiek.

 1.  Whois - Egy adott domainhez tartozó regisztrációs információkat mutatja meg.
 2. Linkdiagnosis - Kik linkelnek Rád és másokra (A Smart Page Rank sajnos teljesen használhatatlanná vált).
 3. Websitegrader - blogoknál érdekesen működik (pl. lelkesen újságolta, hogy az i-do-web-nek van blogja (a blog kategoria), ami a második keresésre eltűnt, most már nincs blogja a blogomnak). Ettől függetlenül érdemes használni, mert sokat elárul a Google működéséről (ez alapján pontoz), valamint összehasonlítja a weboldalad, blogodat más, hasonló weboldalakkal, blogokkal.
 4. SEO for Firefox - hasznos eszköz, ha keresőoptimalizálást akarsz házilag végezni. További hasznos Firefox plugineket találsz az i-do-web Firefox szekciójában.


 

Testreszabás

 

A bloggal a legtöbb blogger célja, hogy kitűnjön a tömegből, akár külcsínben, akár tartalomban, leginkább azonban mindkettőben. Az alábbi helyen hasznos eszközöket találsz blogod testreszabásához:

 1. Wordpress Themes - Ingyenes Wordpress témák hatalmas választéka. Nézd meg a licenc feltételeket, nem mindegyiket alakíthatod át más rendszerre.
 2. Open Design Community - 20-ból 19 esetben megtaláltam itt a bloghoz/weboldalhoz és a hangulatomhoz illő külcsín-t.
 3. Template Monster - Prémium, azaz fizetős Wordpress témákat találsz erre. Ha értesz a Gimphez, a HTML-hez és a CSS-hez, akkor érdemes ihlet után nézelődni.
 4. Dreamweaver - Kellemes, kézreálló HTML felület, WYSIWYG módban is jó használni, tiszta kódot generál. Kicsit drága.
 5. Gimp - Adobe Photoshop CS3 helyett tökéletes a legtöbb munkára, hacsak nem vagy grafikus.
 6. iStockPhoto - megveheted a fotó közlésére a jogot. Ha nem akarsz fizetni, akkor nézz körül a Flickr Creative Commons by 2.0 részénél.
 7. Filezilla - Gyors és használható FTP kliens.
 8. psd2html - Néhány helyen psd file-ban bocsájtják rendelkezésedre a dizájnt, ez az eszköz pedig nem csinál mást, mint amit a neve igér. Fizetős szolgáltatás.

 

Statisztikák

 


A kedvencem. Ne analizálj túl sokat, mert keresztbe fog állni a sok számtól a szemed. Érdemes néhány statisztikát összehasonlítani, ebből kiszámíthatod az átlagos látogatószámot.

 1. Google Webmaster Tools -  A Google ezen az egy módon ad korrekt infókat a blacklinkekről, valamint azt is elcsiripeli, hogy milyen kereső szavaknál klikkeltek rád, és az adott Google keresőben hányadik helyen szerepelsz.
 2. Google Analytics - Ha már Téged is magába szippantott a Google, akkor ez egy kézenfekvő megoldás arra, hogy megtudd: kik néznek, mit néznek, meddig nézik, honnan jönnek (kis hekkeléssel azt is, hogy hová mennek).
 3. Feedburner - Követni tudod a téged RSS-en olvasók számát, nagyon hasznos találmány.
 4. Statcounter - Ingyenes, jól használható adatokat szolgáltat a weboldalod látogatottságáról.
 5. Sitemeter - Alap látogató számláló és statisztika követő program. Nem annyira testreszabható, mint a Google Analytics, de nem is mindenki akar csak Google-t használni.
 6. pMetrics - Friss és részletes adatokat ad, átlátható felületen, összehasonlítható a Google Analytics eredményeivel.

 

Blogírás

 

Mindegyik blogmotor (szolgáltató és saját) biztosít szerkesztő felületet. Néha ez nem elég. Engem út közben sokszor elkap az ihlet, időm is van, ilyenkor jól jön a notebook.  Mi az, ami még jó, ha van?

 1. ScribeFire - a böngésződbe integrált (offline is használható) blog editor. Freebloggal sajnos nem sikerült életre keltenem.
 2. Spellbound Spell Checker - Firefox helyesírás ellenörző kiegészítő (amit nagyon gyorsan fel fogok én is telepíteni - tud magyarul)
 3. Notepad2 - ingyenes editor, lehet benne blogot írni, lehet HTML-t szerkeszteni.
 4. SlimTimer - Time tracking. Én az xTime-ot használom, kicsi nem foglal sok memóriát, és ránézésre látom, ha túl sok időt töltöttem a bloggal. Ráadásul saját fejlesztés, ha valami baj van vele, akkor gyorsan jön a bugfix.
 5. Ta-Da Lists - To-Do lista a tennivalók követésére.
 6. BlogDesk - Ingyenes offline blog editor, mostanában találtam rá, még nem tudok róla sokat, de ki fogom próbálni.
 7. FreeMind - Hasznos dolog, ha nem csak összedobod a bejegyzést, hanem megszerkeszted az ívét. Így tudni fogod, hogy elmondtál-e mindent, amit akartál. Elsősorban tematikus blogokhoz ajánlom.

   

  Helyezések

   

  1. Technorati - egyre több magyar nyelvű blog szerepel rajta, egyre izgalmasabb látni a rád linkelők számát (és az ebből számított helyezést). Ha többen lennénk, valósabb lenne az érték.
  2. Goldenblog - benne vagy a második fordulóban is a kategóriádban? A top 10-ben? 
  3. Alexa - Forgalmi értékek alapján rangsorol (subdomain esetében a domain alapján, ezzel pl. a freeblogos blogoknál félrevezető értéket mutat. Kár.)
  4. Live PageRank - Megmutatja az aktuális Google Pagerank értékedet. Nálam konkrétan nullát, pedig nem is.

   

  Feedreader

   

  Egyfelöl igaz az, hogy a blogger nem csak ír, hanem olvas is. Másfelöl mások blogjainak olvasásával (és azon hozzászolással) közösséget épít, forgalmat generál.

  Egyszerűen és nagyszerűen ezt valamilyen feed olvasó, rss olvasó eszközzel lehet megoldani. Én sokáig browserben nyitogattam az oldalakat, de 100 körül már elég körülményes volt (most pedig tobb mint 200 blogot próbálok szemmel tartani).

  1. Google Reader - A fentebb említett Google birodalom jól használható tagja (a negyedik szolgáltatás, amit egy hozzáféréssel igénybe vehetsz).Mivel én is ezt használom, a többiekről csak név és link alapján emlékeznék meg.
  2. Newsgator
  3. Bloglines
  4. FeedDemon - Windows kliens
  5. NewsFire - Mac kliens
  6. Firefox, Thunderbird, Outlook

    

   Közösségi média

    

   A közösségi hálózat építésével jobban reklámozni tudod a blogodat, nagyobb hallgatóságot tudsz elérni, mindenképp fontos elem ahhoz, hogy növekedjen a blogod.

   1. Digg - Küldd be és szavazz a legjobb hírekre.
   2. Del.icio.us - Közösségi bookmark (kedvencek) lista. Add hozzá, használd bárhonnan, oszd meg. Akár a blogodban is.
   3. StumbleUpon - Járd az internetet a StumbleUpon toolbarral, ajánld a neked tetszőeket - generálj ezzel forgalmat a saját blogodnak.
   4. Reddit - A felhasználók által összeállított hírlista. Szavazz a legjobbakra, vagy hozd létre a saját portálodat.
   5. LinkedIn - Professzionális (üzleti) ki-kicsoda.
   6. Facebook - Az egyik leggyorsabban növő közösségi háló a weben.
   7. Myspace - A másik legnagyobb közösségi háló. !
   8. Ning - Hozd létre a saját közösségi hálódat. Lepkét gyűjtesz, és még nincs ki-kicsoda, ki-kit ismer közösségi oldalatok? Akkor irány a ning!

     

    Pénzkeresés és reklám

     

    A blog nagyszerű módja annak, hogy pénzt keressél. Néhány hely, akik szívesen használják a felületed reklámra - pénzért cserébe.

    1. Etarget - magyar nyelvű reklámok.
    2. Google Adsense - keress pénzt klikkenként
    3. Amazon Associates - linkelj amazon termékekre és 10%-ot kapsz a vásárlásból.

       

      Egyebek

       

      Néhány hasznos apróság, ami nem árt, ha van.

      1. Paypal - Nemzetközileg működő megoldás pénz küldésére és fogadására. Magyarországról is használható.
      2. CreativeCommons - Védd meg a szerzői jogaidat.
      3. néhány angol nyelvű könyv a SEO-ról és a blogírásról. 

      Végigolvastad és megijedtél? Nem kell! Nem kell mindegyik eszközt használnod (sőt, egyet se kell, ha nem akarsz). Egy részüket érdemes kipróbálni, megtartani.

      Te milyen eszközöket használsz, mi maradt le a listáról?

       

      Fotó kredit: Howdy, I'm H. Michael Karshis, Alan_D

       

      További érdekes témák, ötletek a Blogfórumon.

      Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel az RSS értesítőre, a hírlevélre vagy ajánld barátaidnak a Twitteren vagy a freeblogon.
      Utolsó bejegyzések:

      Eddig 13 komment érkezett ()

       
       
      •  

       1.  702 2008. 08. 01. 12:12

       "A Drupal és a Joomla két nagyon hasonlo CMS rendszer, amik nem kifejezetten blogmotorok, mint pl. a Wordpress."

       A WP pont nem az, ami "kifejezetten blogmotor", már-már sokkal közelebb áll egy fullos CMS-hez (egyébként minden blogmotor CMS).

        
      •  

       2.  Varsányi Martina 2008. 08. 01. 12:31

       A WP számomra sokkal inkább blogmotor, mint a Drupal vagy a Joomla, ezért írtam így. De abban teljesen egyetértek veled, hogy minden blogmotor CMS is funkcionalitásából eredően.

        
      •  

       3.  human 2008. 08. 01. 13:03

       miért angol nyelvre van ez is kihegyezve? digg redditre meg ezekre sok esélye van egy magyar blognak, főleg h van magyar linkmegosztó is, bár mostanra már nem annyira pörgős
       cimlap.blogter.hu

        
      •  

       4.  kri 2008. 08. 01. 13:43

       köszönöm, fél évvel ezelőtt billentyűt csókoltam volna ezért.. :) a szótárt pedig még átböngészem, mert elsőre nemigen értem :) legyen szép.

        
      •  

       5.  Varsányi Martina 2008. 08. 01. 14:08

       A cimlap.blogter.hu-nál, amikor utoljára néztem, túl komplikált volt a linkküldés. (Új ablak/tab, bejelentkezel, bemásolod, leokézod). Egy digg-es toolbar, vagy StumbleUpon, vagy akar del.icio.us sokkal egyszerűbben működik.
       Abba pedig bele se merek gondolni, hogy az iwiw-et vagy a myvip-et hasonlítsam az angol nyelvű (részben magyar felülettel rendelkező) közösségi hálókhoz.
       Viszont az igény fel van dobva, le lehet csapni. Firefox + IE toolbar-ral ellátott magyar közösségi linkajánló. Én támogatom.

        
      •  

       6.  Károly Vajdaságból 2008. 08. 02. 18:23

       Egyre több időt töltök nálad! Nagyon jó, hogy rádtaláltam. Konkrétan, pontosan, gyakorlatiasan... Ezt találom itt.
       Kösz.
       Szép napot és bőséges bevételt kíván
       Károly Vajdaságból.

        
      •  

       7.  aliz2. 2008. 08. 02. 19:14

       Légy szíves nézz be ide:
       lineas.freeblog.hu/archives/2008/08/02/kreativ_blogger/

        
      •  

       8.  human 2008. 08. 02. 19:54

       "Egy digg-es toolbar, vagy StumbleUpon, vagy akar del.icio.us sokkal egyszerűbben működik."

       De hiába van ez, ha magyar tartalom sosem kerül a digg címlapjára, kivéve ha angolul van írva.. Erre utaltam a kérdés/kommentemmel

        
      •  

       9.  Dobó Ferenc Levente 2008. 08. 03. 15:30

       Kedves Krisztina!
       Nemrégiben lett kész a honlapom, de ahogy tapasztalom, amit én sok munkának hittem, az csak csepp volt a tengerben ahhoz képest, ami most kezdődik.
       Már nem is emlékszem , honnan keveredtem ide, de utóbb megvallva nagyon örülök neki, ez a cikk több mint blog.
       Szuper sok és jó segítséget kaptam belőle, köszöntem, és további hasznos munkát!
       Üdvözlettel:
       Dobó Ferenc Levente www.penzugyiirany.hu

        
      •  

       10.  Horváth Ádám Kisordas 2008. 08. 04. 20:53

       off:

       Dear Blogmami!

       Van neked itt egy kis meglepetésem, remélem elfogadod tőlem... :)

       href.hu/x/6kej

       Gouranga!

        
      •  

       11.  aliz2. 2008. 08. 06. 7:52

       mcdas: én már adtam, 2-án (lásd fent:7.)- de még azt se fogadta el :(

        
      •  

       12.  Varsányi Martina 2008. 08. 16. 13:38

       @human: ha lenne jól működő magyar, nem az angolokat emlegetném.
       @Ferenc: köszönöm és sok sikert kívánok a weboldalhoz.
       @aliz2, mcdas: itt is köszönöm szépen, az elfogadás és az ajánlás között belátom sok idő telt el.

        
      •  

       13.  Varsányi Martina 2008. 08. 16. 13:39

       @Károly: örülök, hogy tetszik a blog. Szerintem még látni fogjuk egymást egymás blogján :)

        

      Mondj valamit

      A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelezõ, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.


      Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.