Blogfórum
 
 

(x)

 
 

(x)

 
 

Blogvilág java

 • Mi az a blog?
 • 23 kerdes jovobeni bloggereknek - Jo-e neked a bloggolas?
 • Hogyan alapozzuk meg a weben hírnevünket bármilyen témakörben?
 • 120 nap alatt a semmiből 2000 olvasó
 • Miért nem reagálnak egymásra a magyar blogok?
 
 

Linkek

Saját blogok:
 • Freeblog Sablonok
 • Geeklány
 • Focusize
Olvasásra ajánlott blogok:
 • SEO blog - Longhand
 • Link building blog
 • Marketing Izék
 • Bodzasfanta blogdolgai
 • Wyctim blogelete
 • Blogról | doransky
 • IT Megoldások
 • Keresőoptimalizálás, keresőmarketing, SEO blog
 • Webmánia
 • daily blog tips
 • doshdosh
 
 

Partnerek

Add to Technorati Favorites GeoURL Bloggers & Blogging Blogs - BlogCatalog Blog Directory

 
 

Szerzői jogok

Creative Commons License Blogvilág by xSolutions is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.
 
Follow this blog
Ennek a bejegyzésnek nagyon örültem volna egy évvel ezelőtt. Remélem Neked is használ annyira, mint amennyire nekem hiányzott.

Ha már neked is van (legalább egy) blogod, akkor tán épp azon gondolkozol, hogy egy újat kezdjél. Talán egy új hobbi lelkesít, vagy azt látod, hogy milyen sikeresek néhányan más témákban.

Mielőtt belekezdenél egy új blogba, gondold át a következőket:

1. Mi érdekel valóban? 2007-ben naponta 120.000 új blogot hoztak létre, és ez a szám azóta csak növekszik! De hány múlik el ezek közül alig néhány héttel, hónappal később? Gondolom Te sem akarsz időt, energiát, netán pénzt invesztálni olyan blogba, amely azelőtt kiég, hogy ismert lenne. Hagyd érlelni a gondolatot, hogy lásd, ez valóban ezt akarod csinálni.

2. Írj tartalmat. Mielőtt elindítasz egy új blogot, nem árt, ha előre megírsz néhány ütős bejegyzést. Ne vágj bele úgy, hogy elindítod és elkezdesz bejegyzéseket írni. Ha időt fektetsz be előre, akkor nem csak létrehozhatod a blogot tartóköveit, de lehetővé teszi számodra, hogy levegőhöz juss, amikor szorítóba kerülsz.

3. Hálózat. Egy vállalkozás sem indulhat el anélkül, hogy ne analizáljuk a piacot. Ugyanez igaz a bloggolásra is. Keresd meg a témádba vágó többi blogot és találkozz a tulajdonosaikkal. Találd ki, hogy adhatsz hozzá a témához, ne csak "te is" foglalkozz vele.

4. Terv. Miről akarsz írni az új blogodban? Akarsz vele pénzt keresni? Ismersz valakit, aki esetleg vendégposztolna? Hogyan akarod reklámozni a blogodat, hogy olvasókat szerezz? Írhatsz egy vendégbejegyzést a témaköröd egy másik blogjában? Ha megválaszolod a kérdéseket, akkor eloszlatod a homályt, ami az új blogod körül gomolyog.

5. Design. Ha nem indítod azonnal a blogot, akkor arra is időt nyersz, hogy eltöprengj a webdesign terveken. Hogyan nézzen ki az új blog? Meg tudsz fizetni egy designert, hogy kitűnj a tömegből? A csudába, hogyan akarod neveni? Ezeket a dolgokat el kell döntened, mielőtt nylvánosságra hozod az első bejegyzésed.

Elég sok más ok van, hogy várj, mielőtt új blogba fogsz. Még fontosabb, hogy legyen egy terved és legyen elég erőd, hogy éveken át írjál.

Mi a te véleményed?

Belekezdesz fejetlenül az új blogba, hogy később megbánd? Beszélgessünk róla a hozzászólások között. 

Források:

Starting a New Blog? WAIT!

 

További érdekes témák, ötletek a Blogfórumon.

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel az RSS értesítőre, a hírlevélre vagy ajánld barátaidnak a Twitteren vagy a freeblogon.
Utolsó bejegyzések:

Eddig 19 komment érkezett ()

 
 
 •  

  1.  teodora 2008. 07. 01. 13:27

  szerintem akinek ilyen tanácsokra van szüksége, az tényleg ne kezdje el...

   
 •  

  2.  Descartes 2008. 07. 01. 13:33

  Szerintem jó ötlet,hogy tanácsokat adsz...láttam már "hamvában holt" blogokat.

   
 •  

  3.  human 2008. 07. 01. 13:53

  "Szerintem jó ötlet,hogy tanácsokat adsz.."

  desc: Nem ő ad tanácsot, bár most az elején kvázi jelzi h fordítás, meg a végén forrásként.

  Szerintem legalább magyarosítani kéne (nem fordítani egy az egyben, hiszen a sokkal nagyobb angol anyanyelvű piacon van sok olyan dolog ami itthon nem megy), meg ez szerintem sokkal nagyobb blogokra vonatkozik - ha nem akkor meg egyetértés teodorával.

   
 •  

  4.  szilda 2008. 07. 01. 13:55

  Sajna nekem is van halott blogom, mert amikor csináltam, azt sem tudtam mi fán terem és mi ez az egész, csak párom javasolt,a hogy csináljak, mert jól írok szerinte... hát csináltam, de nem tudtam mit. Pont itt a freeblogon vannak a halott blogjaim, de azóta már vannak jól menő, legalábbis rendesen vezetettek, bár a látogatottságuk még nem dönget egeket, de én szeretem őket, és gondjukat viselem, bár az itt adott tanácsok közül még volna mit megfogadnom

   
 •  

  5.  Outlier 2008. 07. 01. 14:00

  Jezusom...

   
 •  

  6.  Varsányi Martina 2008. 07. 01. 15:24

  @teodora: egy tematikus blogohoz haszos tanácsok. Én-bloghoz nekem se kellett soha "vezérvonal".

  @human: fordítok, sose titkoltam (egyszer elfelejtettem odaírni, látom nagyon bánt még mindig) - azt adom át magyarul, amit angolul tanulok.

  Szerintem ez a példa elsősorban tematikus blogokra vonatkozik, nem pedig a nagy blogokra, főleg mert a nagy blogok is kicsiben kezdték. Kivéve talán a scribefire.com-ot, ahol már Darren Rowse és Jennifer Slegg neve is elegendő a nagyszámú olvasótábor kialakulásához.

   
 •  

  7.  human 2008. 07. 01. 16:37

  szerinted itthon akármelyik blognak ami esetleg nem akar nagy lenni csak 100 olvasós tematikus ilyenekre kell válaszolni?

  "karsz vele pénzt keresni? Ismersz valakit, aki esetleg vendégposztolna? Hogyan akarod reklámozni a blogodat, hogy olvasókat szerezz?"

  Összeülni más tematikus bloggerekkel? Pont erre mondom, hogy pici "piac". Ezen a tanácsok fele rögtön felesleges itthon szerintem.

   
 •  

  8.  Varsányi Martina 2008. 07. 01. 16:59

  @human: Szerintem teljesen elképzelhető. Könyves blog esetében érdemes ezzel foglalkozó közösségeket megkeresni pl Olvasóblog, ami Outlier profiljábol szembejött velem.

  És igazad van, a blogból pénzt keresni nem elterjedt a magyar blog-"piacon", de miért ne lehetne az? Nem (csak) a fizetett írásra gondolok, hanem a Google Adsense, az E-tartget és egyéb pénzkereseti lehetőségekre. (onlinemarketing.blog.hu/)

   
 •  

  9.  Varsányi Martina 2008. 07. 01. 17:05

  Arról nem is beszélve, hogy miért ne akarna egy tematikus blog nagy lenni? Vagy ha nem akar nagy lenni, akkor értelemszerűen nem olvas arról bejegyzéseket, hogy hogyan terjesztheti el még jobban a blogját :)

   
 •  

  10.  anyu(ha) 2008. 07. 01. 18:42

  Csinálod az embernek a komplexust. (Eleve nem értem, hogy ez miért csak az újabb blogokra vonatkozik. Az első blogját mindenki felelőtlenül nyitja meg?)

  Jön A Nagy Ötlet (második vagy első vagy huszonharmadik, mindegy), kipróbálod, csinálod csak úgy, szórakozásból, vagy harakiri, szerintem ez a magyar valóság. De közel a nap, mikor tanszéket nyitnak a blogoknak... :)

   
 •  

  11.  A Mesterszakács 2008. 07. 01. 20:05

  Asszem, a gittrágásról fogok blogot nyitni, hátha az is kikerül a főoldalra. Legalább ilyen hasznos és érdekes lesz... bocs...

   
 •  

  12.  Varsányi Martina 2008. 07. 01. 20:45

  @anyuha: igazad van. Nem csak az újabb blogokra vonatkozik.
  Tény, én sok mindenben nem értek egyet a magyar valósággal. Azért, mert pl. szinte senki nem áll meg a zebránál átengedni a gyalogost, én még megállok. És blog olvasásról már van egyetemi tanulmány: tinyurl.com/64hl97

   
 •  

  13.  Varsányi Martina 2008. 07. 01. 20:49

  @Mesterszakás: főleg nemecseki párhuzamokkal biztos kikerülnél Te is a gittrágással a főoldalra :)
  Egyébként meg nem kell bocsánatot kérni, mert számodra nem hasznos. Attól más tarthatja annak - különben nem került volna ki a főoldalra.

   
 •  

  14.  szilda 2008. 07. 01. 23:14

  Ezen én is elgondolkpdtam, hogy lehet ideketülni... Bár én nem fogok, mert nem a freeblognál vannak a blogjaim-....

   
 •  

  15.  human 2008. 07. 02. 1:13

  "Arról nem is beszélve, hogy miért ne akarna egy tematikus blog nagy lenni?"

  Akarhat nagy lenni, de az semekkora nem lesz egy közepes angol nyelvűhöz képest. Egyszerűen nem kell ennyit foglalkozni itthon vele, mert alapból be van határolva az egész a kevés anyanyelvű/kevés böngésző között. Itt annyi tanács kell az új bloghoz, hogy ha úgy érzed van szabadidőd és energiád rá, akkor állj neki, gazdag úgysem magából a blogolásból leszel.

  Ezeknek itt felül a negyede legalább arra vonatkozik, ha valaki pénzt fektet az egészbe, és vissza is akar nyerni vele. Akkor kell kutatni a piacot és a többi, hiszen ott akarzs érvényesülni, a piacon, ha csak szórakozásnak írja itthon, mert van ideje vagy ilyesmi, akkor felesleges ennyit tökölni vele. Miért ne indíthatna akárki könyves ovlasónaplót akar indítani, htá tegye. Milyen tanácsot adhat neki hirtelen az olvasóblog, ami életbevágó? Nem forog pénz kockán..

  És itthon blogon futtatott adsenseből sztem nem lehet megélni, de még csak komolyabb kiegészítést sem keresni. MOndom ezt úgy hoyg vannak blogszinten látogatott cuccaim és van rajtuk adsense.

   
 •  

  16.  cippo 2008. 07. 02. 10:43

  Nos, engem történetesen épp ez az írás ösztönzött arra, h átgondoljam, bevállaljak-e még egy újabb dolgot (egy újabb blogot), amelyre nem igazán készültem fel, és amelyre valószínűleg már megfelelő szellemi kapacitásom sem lenne.

   
 •  

  17.  Emmausz 2008. 07. 02. 11:21

  1. Mozart egyik növendéke érdeklődött a mestertől: Hogyan van az, hogy olyan jó zenéket talál ki. Mozart azt válaszolta neki kb. Lám, én nem jártam máshoz érdeklődni, hogy hogyan kell zenét szerezni. Tény, hohy némi tehetség mindenhez kell.
  2. A postok blogra tétele előtt is keletkeztek olyan írásaim, amelyeket szívesen megmutattam volna a blogban. Ezeket elneveztem a post mintájára pre-nek, és tarkítom velük bloganyagomat. Találmányomat ingyen közrebocsátom.

   
 •  

  18.  Varsányi Martina 2008. 07. 02. 11:35

  @human: Vannak emberek, akik invesztálnak - akár a blogjukban. Én is rendeltem már dizájnt, fizettem érte sok-sok forintot, használom is egy másik blogon. És természetesen szeretném látni, hogy a befektetett pénz kifizetődik.

  Szerintem blogot írni igenis lehet üzleti megfontolás alapján. Lehet ez egy eljövendő üzlet alapja és lehet egy már meglévő üzletet kiterjesztő marketing eszköz. (A csak reklámból történő megélhetésre számítani még szerintem is korai.) Lásd Baracomp. Vagy WolfGábor.

  Az olvasóblog példa arra, hogy adott témában együtt lehet működni másokkal. Minden bizonnyal van más példa is, de én ezt ragadtam ki. A Baracomp a pénzkereset (vagy annak alátámasztása). Ha pedig azt akarod világgá kürtölni (tinyurl.com/2nk8jf), hogy milyen jó vagy a szakmádban, akkor sem muszáj fejjel a falnak rohanni. Átgondolhatod, hogy mely területeket akarsz felölelni, kivel érdemes, célszerű kapcsolatba lépni.

  Az, hogy valami még nem létezik, nem jelenti azt, hogy holnap nem létezhet. Attól, hogy angolul többen olvasnak, mint magyarul, még nem jelenti azt, hogy nem lehet angol nyelvű példákat hasznosítani. Ezzel a példával a könyvnyomtatást is hülyeség volt meghonosítani, mert ilyen kis országban ugyse lehet eladni könyveket, nincs piaca, kevesen olvasnak magyarul, nemhogy könyveket vennének.

   
 •  

  19.  Varsányi Martina 2008. 07. 02. 11:45

  @Emmausz: én nem vagyok "őstehetség", mint Mozárt. Zenélni a zeneiskolában tanultam, a programozást is iskolában kezdtem tanulni (de abban legalább továbbfejlődtem, nem úgy, mint a zenében). Nagyon sok - általam elismert zenész - is tanulta zenélést.

  Attól. hogy valaki jól tud írni, még nem biztos, hogy jól el is tudja adni magát. Ez két külön szakma. De ezt Neked - azt hiszem - nem kell magyaráznom.

   

Mondj valamit

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelezõ, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.