Feliratkozás

Feliratkozas Mi az RSS?
Emailen
Twitter
   
   

  Reklám

   
   

  Blogvilág java

  • Mi az a blog?
  • 23 kerdes jovobeni bloggereknek - Jo-e neked a bloggolas?
  • Hogyan alapozzuk meg a weben hírnevünket bármilyen témakörben?
  • 120 nap alatt a semmiből 2000 olvasó
  • Miért nem reagálnak egymásra a magyar blogok?
   
   

  Linkek

  Saját blogok:
  • Freeblog Sablonok
  • Geeklány
  • Lifovery
  Olvasásra ajánlott blogok:
  • SEO blog - Longhand
  • Link building blog
  • Marketing Izék
  • Bodzasfanta blogdolgai
  • Wyctim blogelete
  • Blogról | doransky
  • IT Megoldások
  • Keresőoptimalizálás, keresőmarketing, SEO blog
  • Webmánia
  • daily blog tips
  • doshdosh
   
   

  Partnerek

  Add to Technorati Favorites GeoURL Bloggers & Blogging Blogs - BlogCatalog Blog Directory

   
   

  Szerzői jogok

  Creative Commons License Blogvilág by xSolutions is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.
   
  Follow this blog

  Arról már többször írtam, hogy a blogetikett témája nem csak néhány "elvetemült" magyar agyszüleménye (7 elkerülendő hiba kommentezésnél, Blogetikett - nem vagyunk egyedül).

  Most egy újabb (angol nyelvű) blog foglalkozik a hozzászólás etikájával (The Comment Etiquette: The Guide to Proper Blog Commenting), lássuk ők mit mondanak.

  Az intenetes közösség forradalmához vezető egyik legfontosabb faktor (az elmúlt pár évet nézve) a hozzászólás lehetősége. A nem túl távoli múltban a hozzászólás és a nyilvános közösségi vita formája többé-kevésbé csak a fórumokon volt lehető és különféle nehezítésekkel korlátozva volt. Amikor a 2000-es évek elején a blogolás először népszerűvé vált, akkor üdvözölték és dícsérték, nem elsősorban a különös felépítést, hanem inkább a közösségi újításukat; egy korábban soha nem látott kapcsolat alakult ki író és olvasó között. Az olvasók szabadon és könnyen beszélgetést kezdeményezhettek az írókkal, a nyilvánossággal megosztva vitathatták meg a bejegyzés ötletét, épithettek szorosabb kapcsolatot a bloggerrel. Az olvasók rövid hozzászólásai tették a blogot azzá, aminek ma ismerjük.

  Azóta sok minden megváltozott a web és a blogszféra világában. A hozzászólások is részben megváltoztak, köszönhetően az egyre nagyobb mértékben jelenlévő spam-nek, ami a blog hozzászólások határozott minőségi romlásához vezetett.

  Amikor Te szólsz hozzá

  Bloggerként az egyik legfontosabb tevékenységünk az, hogy más blogokhoz hozzászóljunk, ezzel is építve és tágítva azok körét, akiket elérünk. Ne felejtsük el a hálózatépítéshez adott előnyeit se! Rengeteg bloggerrel kerültem kapcsolatba, akik közül jópárona valóban a barátaim lettek (mind az online, mind pedig a való világban), köszönhetően a már régóta nem számontartott rengeteg hozzászólásomnak.

  Éveken keresztül reklámként használtam, és képzeld, még mindig működik, mint valami bűbáj. Mindazonáltal, ha le akarod szedni a blog kommentezés gyümölcseit, akkor tudnod kell, hogyan használd megfelelően. Az alábbiakban leírom a blog hozzászólás mikéntjének íratlan szabályait, ami a "józan paraszti észen", valamint általános jóneveltségen alapul.

  1. Következetesség. A legtöbb blogger, aki más emberek blogjához hozzászól, azzal a szándékkal teszi, hogy gyorsan forgalomra tegyen szert és soha többet nem mennek vissza. Távolról sem így kell kommentelni, és kerüld el ezt a fajta "képen váglak - tovább megyek*" hozzászólást, amennyire csak lehetséges. (*Az angol a hit and run-t használja, ami cserbenhagyásos gázolás, itt az egyszer odacsapok, majd továbbállok kommentekre vonatkozik.) Mint minden kapcsolat létrehozása, úgy az is időbe telik, amikor másik bloggerel lész kapcsolatba. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen kell hozzászólnod a blogján. Ha választ kapsz a hozzászólásra, vagy kifejezetten neked címeznek valamit, akkor menj mindenképp vissza. Ez nem jelenti azt, hogy mindenhez hozzá kell szólnod, amit csak ír. Csak olyan témához szólj hozzá, ami valóban érdekel; ne csak a kommentezés kedvéért.
  2. Érték. Ha azt akarod, hogy a kommented új olvasókat generáljon, felismerhetővé és tudatossá tegye a márkádat, akkor olyan hozzászólást írjál, ami számít. Az olyan megjegyzések, mint "kitűnő írás" vagy egy "köszönöm" nem visz sehova és vésgő soron nem csak a Te idődet fecsérled vele, hanem sajnos másokét is. Ahhoz, hogy a megjegyzésednek értéke legyen, vagy a cikk tartalmához kell hozzájárulnod további pontok hozzáadásával, vagy kidolgozni a meglévőeket, vagy érdemben hozzászólni a kommentben kialakuló vitához. Rengeteg olyan blogbejegyzést olvastam, ahol a hozzászólás rész több értékes információt tartalmazott, mint maga a bejegyzés. Én is, mint a legtöbb blogger, nagyra értékelem a gondolatokkal teli hozzászólásokat. Ez azt mutatja, hogy Te, mint hozzászóló, időt szántál a bejegyzésem elolvasására majd megvitatására, mindezt intelligensen és építő jelleggel tetted. Én tehát ha ilyen megjegyzéssel találkozom, akkor szinte mindig megnézem a blogját, elolvasom, és ha találok rajta valami érdekeset, akkor azonnal hozzászólok. Tudom, hogy ez időtrabló tevékenység, de így kell rendesen csinálni, ha sikeres blogot és hosszan tartó, gyümölcsöző kapcsolatot akarsz a többi bloggerrel akarsz felépíteni.
  3. Személyiség. Légy őszinte és egyéni a hozzászólásaidban. Ne felejtsd el, hogy a hozzászólások kevésbé hivatalosak, mint a rendszeres bejegyzések; ez az a hely, ahol a személyiséged csilloghat és ahol jobb kapcsolatba kerülhetsz a többi bloggerrel. Még nem említettem, hogy a kommentelés nagyszerű - ingyenes - hálózatépítő eszköz. Ahhoz, hogy kapcsolatokat építs, nyilvánvalóan fel kell építeni a láthatóságodat. Ez azt jelenti, hogy minden blogon ugyanazzal a névvel, lehetőleg az igazi neveddel szólj hozzá és ne az álneveddel vagy a blogod nevével (és semmiképpen sem kulcsszavakkal - ez béna). Az is a személyiséged bizonyítékául szolgál, ahogy írod a hozzászólást; igyekezz olyan természetes lenni, amennyire csak tudsz. A névtelenség nagyon elterjedt az internetezők körében, mert egyfajta védelmet nyújt minden hatás ellen, amit cselekedetükkel kiváltanak; egyfajta pajzs a felelősségvállalás ellen. Mindenesetre a névtelenséget nem nézik jó szemmel és ennek oka van. Egyrészről jó tudni, hogy kivel beszélek, és ha valaki névtelenül szól hozzá, akkor semmiképp sem fogom komolyan venni, függetlenül attól, hogy mennyire jó a hozzászólása. Épp ezért fontos kihangsúlyoznod a kommentjeidben, hogy ki vagy és honnan jösz. Ne felejtsd el, hogy szarkazmus, irónia és más kifejező cselekedet, tett nehezen észrevehető a weben. Az emberek nem látják az arcodat, a hangod, vagy bármi mást és épp ezért ezeket a cselekedeteidet könnyen félreérthetik. Gyors tanácsként azt mondanám, használj valamilyen smileyt ilyenkor.
  4. Tömörség.  Ha azt akarod, hogy a hozzászólásodat elolvassa a blogger és a blog többi olvasója, akkor legyél tömör és térj a lényegre. Fejtsd ki a véleményed és ötleteid olyan tisztán és összefogottan, amennyire csak lehetséges.
  5. Vélemény. A hozzászólás egyik alapelve, hogy egy adott témában kifejtsd az ötleteidet és gondolataidat. Egyetérthetsz vagy vitathatod a témát, de ez nem elegendő: tovább kell gondolnod az ötletet és onnan a saját gondolataiddal felépíteni. Ne féljél hangot adni annak, ha valamivel nem értesz egyet, végülis mi lenne a társadalomból, ha mindennel egyetértenénk.
  6. Udvariasság. A blog olyan, mint valakinek az otthona, következésképpen nem ronthatsz be és csinálhatsz úgy, mintha a tiéd lenne. Legyél tisztelettudó és udvarias a blogger és a többi olvasó felé. Időnként olyan bejegyzésekkel fogsz találkozni, amelyek tartalmával rettenetesen ellenkezel vagy sértőnek érzed, de fontos, hogy ez ne alpári módon törjön ki belőled. Ha kritizálsz valamit, akkor ezt tedd udvariasan és tisztességesen és fegyelmezetten, építő jelleggel mutatva rá azokra a pontokra, ahol úgy gondolod, hogy a blogger téved. Azt tanácsolom, hogy először azokra a pontokra mutass rá, ahol egyetértesz vele, ha van ilyen, mielőtt felsorolod azokat, amelyekkel nem. Én hiszek a kritikában. Úgy gondolom, hogy nagyon fontos a személyes fejlődés és haladás szempontjából, végülis mindannyian a hibáinkból tanulunk, és ha segítőkész szándékkal mutatnak rájuk, akkor azzal segítik a bloggert.
  7. Figyelmesség. Az öregem mindig azt mondta, amikor valamit rosszul csináltam "Gondolkodjál, mielőtt csinálsz valamit" (érdekes, anyám is mindig ezt mondja). Ez az apró tanács az életem részévé vált, abban az értelemben, hogy mindig számolok a döntéseim következményeivel, még akkor is, ha szeretek kockáztatni. Miután megválaszoltál egy hozzászólást vagy email-t, és folytatod a blogírást, akkor gondold át előtte a dolgokat. Ha az illető személy megsértett valamiképp, akkor lehet, hogy mérges leszel és trágár, kellemetlen dolgokat írsz. Higgadj le, szánj rá pár percet és csak utána szállj vissza a lóra. Soha, mondom soha ne írj hozzászólást, de még inkább bejegyzést akkor, amikor érzelmileg ingatag vagy, mérges, részeg vagy beszívtál. Lehet, hogy vicces bejegyzés lesz a vége, de mint egy rossz másnaposság, úgy fájhat másnap reggel.
  8. Széleskörűség. Néhány sorral fentebb azt állítottam, hogy a vedd szűkszavúra a hozzászólásaidat, de miközben legyen tisztán érthetőek is. Hogy várhatod el az emberektől, hogy válaszoljanak a gondolataidra, ha nem tudják kitalálni, hogy mik azok? Tehát erőltesd meg magad és adj úgy hangot a véleményednek, hogy helyes nyelvtant, írásmódot és nyelvezetet használsz. Ne akarj elitnek látszani és ne kezdj el tételt kidolgozni a komment mezőben; úgyis csak sznobnak fognak tartani.
  9. Szabályosság. A legtöbb blognak vannak szabályai, legyen szó a magánélet védelméről vagy a kommentezés szabályáról (lásd blogetikett). Olvasd el és tartsd tiszteletben őket, mielőtt kommentezel, hogy elkerüld az esetleges akaratlan komplikációkat.
  10. Tudatlanság. Néha az a legjobb, ha behunyod a szemed bizonyos blogbejegyzések vagy kommenteknél, amiket felfedezel a neten. Semmi értelme sincs belemerülni olyan vitákba, ahol nyilvánvaló, hogy sose lesz vége, sehova sem tart. Ha rátalálsz egy olyan cikkre, ami hibás, tisztességtelen, stb. akkor udvariasan mutass rá arra, hogy tévedett, kivéve, ha tudod, hogy az illető blogger nyilvánvalóan seggfej, mert akkor jobban teszed, ha megspórolod magadnak az időd és az energiád. Valószínűleg már észrevetted, hogy bármennyire szépen és művészien is írnak meg egy cikket, mindig lesznek emberek, akik kritizálják és sárral dobálják. Ezeket a fickókat általánosságban trolloknak nevezik az interneten és ajánlott kitérni előlük. Ne adj alájuk tűzet azzal, hogy beléjük kötsz. Ha provokálnak, akkor ne vedd tudomásul őket.
  11. Távlat. Már említettem korábban is, hogy nem kell minden egyes bejegyzésre reagánod, kivéve ha valóban úgy érzed, hogy érdekes, következetes. Ettől függetlenül ahhoz, hogy tudd, mikor szólj hozzá, tudnod kell azt is, hogy hol kommentelj. Nagy blogokon, mint a boing boing, engadget, problogger stb, nem vezet sehova a hozzászólás. Mivel ezek a blogok nagyon népszerűek, természetes, hogy hatlmas bejövő forgalmuk és rengetek kommentjük van, amitől a Te megjegyzésed észrevehetetlenné válik. Inkább a közepes méretű, feltörekvő blogokon ajánlatos hozzászólnod; legalább tisztességes beszélgetésbe kerülhetsz a bloggerrel és az őt olvasókkal, semmint egyoldalú chat-eket folytatni a népszerű blogokon.

  A kommentek kezelése

  Már beszéltem arról, hogy a hozzászóló hogyan viselkedjen a blogon, de azt hiszem úgy tisztességes, ha azt is leírjuk, hogy a blogger milyen módon kezelje a kommenteket. Szeretek úgy gondolni a blogokra, mint egy otthonra, és ha ezzel a képpel élsz, akkor a hozzászólók a vendégeid. Viselkedniük kell és adják meg neked a tiszteletet, hogy az "otthonodban"maradjanak, ezért cserébe Te, mint a vendéglátó, viszonozd ezt valamivel. A hozzászólások moderálása is kényes kérdés. Ha már elég régóta írsz blogot, akkor elég nagy az esélye annak, hogy magad köré gyűjt téged útálóakat, trollokat, flame-ket elindítóakat, spammereket és mindeféle rossz arcú egyént, akik kommentjeiddel többé kevésbé meggyalázzák a blogod tisztességét.

  1. Válaszolj a hozzászólásra. Az első pont a bloggolás arany szabálya, amely által én is élek.  Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy a legtöbb blogger nem nagyon válaszol a hozzászólásokra, valószínüleg a többségük el se olvassa azokat. Ez a lehető egyik legnagyobb hiba, amit bloggerként elkövethetsz. Az olvasóidtól lesz a blogod blog és nem fordítva - különben egy "csak írott" naplóról beszélnénk. Amikor megkérdeznek egy kommentben vagy az olvasó beszélgetést kezdeményez a komment részben, akkor válaszolj rá. Ne hagyd őket a sötétben tapogatózni. Egyszerűen bunkóság, arról nem is beszélve, hogy árt a blogodnak. Végső soron ahhoz, hogy olvasókat szerezz, elkerülhetetlen, hogy először egy hűséges, téged követő közösséget építs fel. Ahhoz, hogy jó pásztora lehess a nyájadnak, először vigyázni kell a báránykákra.
  2. Mutas meg, hogy értékeled. A hozzászólások értékesek a blog növekedése szempontjából. Sokak által a népszerűség ismérve, hogy átlagosan hány hozzászólást kapnak a blog bejegyzései. Amikor az olvasód kommentel, akkor azáltal egy felbecsülhetetlen értékben adakozik, azáltal, hogy az idejének egy részét rád szánja. A legkevesebb, amit megtehetsz, hogy megköszönöd neki.
  3. Szabályozd a hozzászolásokat.  Az emberek általánosságban nem tudhatják, hogy mi engedélyezett a blogodon és mi nem, hacsak el nem árulod nekik. Állíts fel szabályok a kommentelésre, ez feltétlenül szükséges, hacsak nem akarsz egymagad megbízni az embere józan ítélő képességében. Azt mondom, jobb most elkerülni a későbbi bonyodalmakat. Az enyémet itt találhatod. (Vagy nézd meg a blogetikettet, és ha egyetértesz vele, helyzd el a logóját az oldaladon.)
  4. Hozd nyilvánosságra a  hozzászólás szabályaidat. Miután befejezted a kommentekkel kapcsolatos szabályaidat, tedd egyértelmáen láthatóvá az olvasóid számára. Helyezz el egy linket a szabályokra a kommentmezőnél, hogy semmi kétség nem merüljön fel a létezésével kapcsolatban. Legvégül pedig értesítsd az olvasóidat a blog komment szabályairól egy blogbejegyzésen keresztül is.
  5. Moderáld a hozzászolásokat. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy minden hozzászólást moderáljál, de vess egy pillantást mindenre, ami a blogon folyik. Keress gyanus dolgokat. Ha spamet fog a spamszűrőd, akkor azt elég egyszerűen észreveszed, ez tehát nem lesz gond. Sokkal nehezebb észrevenni a kézzel írott spameket. Ezek olyan hozzászólások, amelyek kapcsolódnak a bejegyzésedhez, de csak kis mértékben, rossz minőségben. Jellemzően kapkodva írott, legtöbb esetben kulcsszó található a szerző nevében, url mutat a weboldalra (viagra, drága SEO szolgáltatás, fogyasztó termék stb).
  6. Gondoskodj a trollokról. Győződj meg arról, hogy a blogodban nincs jele otrombaságnak, nem tartalmaz hőzőngést vagy más rossz hangulatot a komment szekcióban. Ez általában akkor történik, amikor parázs vita kezd kialakulni a hozzászólók között, de akár maga cikk is lehet olyan, ami parázs vitára adhat okot - maga az ok nem fontos, fontosabb, hogy hogyan kezeled a helyzetet:
   • Mellőzöd. Az egyik lehetőség, hogy teljes mértékben figyelmen kívül hagysz mindenkit, aki csak arra vár, hogy viszályt vagy flame-et robbantson ki a blogon. Ettől viszont még látható marad a többi olvasó számára, akik közül néhányat kellemetlenül érinthet és reagálhat, táplálva ezzel a troll provokációját. Nem szeretek elmenni ezen dolgok mellett, de sok bloggert láttam már ezt a megoldást alkalmazni.
   • Törlöd. Mindig van lehetőséged törölni a rosszindulatú vagy provokáló hozzászólásokat, de ebben az esetben nem fogod lemosni magadról a blog-diktátor jelzőt. Eltekinte attól, hogy ez mennyire hülyén hangzik, a legtöbb troll feldühődik, ha letörlöd a kommentjeiket és ettől még jobban igyekeznek végrehajtani vitatkozó küldetésüket, folyamatosan kommentelve a blogodon, szemetelve a fórumokon vagy saját blogjukon. A blogod a saját tulajdonod, és azt csinálhatsz rajta, ami jól esik. Ha valaki birtokháborítást követ el, vagy tiszteletlen veled szenben, nem látok semmi okot arra nézve, hogy miért ne rúgd seggbe. Ez a legkedvesebb módszerem arra, hogy a nagyszájúakat és a trollokat lerendezzem, gyors és tiszta.
   • Szólsz nekik. Ha ennél diplomatikusabb vagy, akkor még mindig megpróbálhatsz szólni nekik, aztán meglátod, hogy mi a panaszuk veled vagy egy másik olvasóval kapcsolatban. Próbálj közvetíteni és ha sikerrel jársz, akkor a közösség szemében nagyot nősz. Ez azonbal elég időigényes lehet és őszintén szólva legtöbbször hasztalan, attól függően, hogy milyen típusú negatív kommentről van szó (kritika vagy lehúznak).

   A blogjaink a legszemélyesebb szenvedélyünk. A blogok a gondolatainkhelye, tükrözi azt, ahogy mi látjuk a világot és a valóságot, amelyben élünk. A hozzászólások a blog kiegészítő része. A kommenteket nem a blog hozza létre, a kommentektől blog a blog. Néha elcsüggedek, amikor a azt látom, hogy a bloggerek nem szólnak hozzá más blogokhoz, mert tudom, hogy butaság így tenni. Sokan időhiányra hivatkoznak, vagy lustaságra, de amit észre kellen venniük az az, hogy bezárják a gondolataikat. Amikor kommentelsz, akkor nem csak megosztod a gondolataidat, de hangot is adsz nekik, és kiszabadítod őket a fejed belső sorompói mögül. Amikor hozzászólsz egy bejegyzéshez, akkor tulajdonképpen kitágítod a saját látóköröd a hozzászólás témáját tekintve. Nincs semmilyen jó indok arra, hogy ne kommentelj, úgyhogy gyerünk emberek, hallassátok a gondolataitokat!

  Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel az RSS értesítőre, a hírlevélre vagy ajánld barátaidnak a Twitteren vagy a freeblogon.
  Utolsó bejegyzések:

  Még nincsenek kommentek. ()

   
   

  Mondj valamit

  A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelezõ, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.


  Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.