Feliratkozás

Feliratkozas Mi az RSS?
Emailen
Twitter
   
   

  Reklám

   
   

  Blogvilág java

  • Mi az a blog?
  • 23 kerdes jovobeni bloggereknek - Jo-e neked a bloggolas?
  • Hogyan alapozzuk meg a weben hírnevünket bármilyen témakörben?
  • 120 nap alatt a semmiből 2000 olvasó
  • Miért nem reagálnak egymásra a magyar blogok?
   
   

  Linkek

  Saját blogok:
  • Freeblog Sablonok
  • Geeklány
  • Focusize
  Olvasásra ajánlott blogok:
  • SEO blog - Longhand
  • Link building blog
  • Marketing Izék
  • Bodzasfanta blogdolgai
  • Wyctim blogelete
  • Blogról | doransky
  • IT Megoldások
  • Keresőoptimalizálás, keresőmarketing, SEO blog
  • Webmánia
  • daily blog tips
  • doshdosh
   
   

  Partnerek

  Add to Technorati Favorites GeoURL Bloggers & Blogging Blogs - BlogCatalog Blog Directory

   
   

  Szerzői jogok

  Creative Commons License Blogvilág by xSolutions is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.
   
  Follow this blog

  Azon a héten, amikor meghírdették az Első Blogger Online Könyvhetet, elkezdődött a szavazás a Goldenblog-on, elindult a 20 jel, hogy túl régen élsz ... méme, Amby közzé tette a 20 jel, hogy túl régen élsz Magyarországon szinkronbloggolást, és az első linkcsere ajánlatomat kaptam a seonyár2008-ra (amivel kapcsolatban még mindig nem döntöttem), akkor a Network Blogging Tips-en egy cikket olvastam a blogversenyek alapvető szabályairól.

  A 20 jel, hogy túl régen élsz külföldön magától indult (legjobb tudomásom szerint senkit se kértek fel írásra), nagyban szerepe volt benne a freeblog főoldalnak, a TheItalianJob "Hely Szelleme" RSS feed-jének és a külföldön élők önszerveződésének. A szépsége, hogy nem meghívásos, hanem kommentelős alapon alakult a lista, a részt vevő blogok mindegyikénél számottevő hozzászólást eredményezve.

  A szó klasszikus értelmében sem ez, sem pedig az ezt követő 20 jel, hogy túl régen élsz Magyarországon nem nevezhető versenynek, hiszen nincs nyeremény. Ez utóbbi érdekessége, hogy szinkronblognak indult (synchroblog az angol kifejezés rá), azaz minden blogger ugyanakkor jelenítette meg egy adott témában a bejegyzését. A freeblog főoldalán erőteljes támogatásáról biztosította a résztvevőket (kép balra).

  Első "hivatalos" versenyünk, a Goldenblog négy év alatt és a HVG-vel a háta mögött, nem beszélve a kategóriák okozta parázs beszélgetésről igen nagy ismertségnek örvend. Ráadásul a Goldenblog erősített a twitteren is, hogy minnél szélesebb körben tudja az igét (és a versenyt) terjeszteni.

  Az Első Blogger Online Könyvhét - ahogy a neve is kifejezi - az első a maga nemében. Három - öt oldalas kivonatot kér a blogodból, ami nem a legjobban leírja, hanem a legjobban kifejezi a blogod témáját. Elsősorban ego és komplex blogok jelentkezését várják a könyv jelegből kifolyólag. Per pillanat úgy tűnik, hogy kevés reklámot kapott, de remélhetőleg ez változni fog.

  A blog versenyek nagy forgalmat vonzanak az oldaladra, de ha nem rendesen hozzák létre, akkor több gondot okoznak, mint élvezetet. Blogversenyt bárki létrehozhat, ha fel tud ajánlani (akár jelképes) díjat (mert a versenyek díjért zajlanak) és kedve van levezetni - azaz kíírni, ismertetni, fogadni a jelentkezéseket, eredményt hírdetni.

  Egyszerű szabályok

  A Goldenblog esetében mindenki arról írt, csiripelt, blogolt, hogy vajon mitől mainstream egy blog, hol a határ szórakoztató és a kultúrális blog között (ha mondjuk filmekről ír), IT Blog vagy tanácsadói-e egy IT-ben tanácsot adó blog?. Egyszerűbb szabályok vannak az Első Blogger Online Könyvhétnél (a továbbiakban EBOK). Néhány oldal a blogodból, ne legyen trágár, uszító vagy gyalázkodó. A 20 pont ... sorozat ennél is megengedőbb volt, írj 20 pontot egy adott témában, de írhatsz többet vagy kevesebbet is, nincs kizárás.

  Bonyolult szabályokkal csak elriasztod az esetleges érdeklődőket, vagy rengeteg olyan jelentkezést kapsz, amelyet kénytelen vagy kizárni.

  Dolgoztasd (egy kicsit) az olvasókat

  A Goldenblognál szavaznod kell - magadra, vagy más, neked tetsző blogra. Illetve jelölöd a blogot a versenyre. Az EBOK-nál össze kell állítanod egy kivonatot a - szerinted - legjobb bejegyzéseidből, amik ráadásul egy novellaszerű egészet alkotnak. A 20 pontos sorozatnál végig kell gondolnod a jellemző vonásokat, a szinkronblog pedig olyan kihívás elé is állította a résztvevőket, hogy időzítsék a blogbejegyzésüket. Minnél nehezebb a feladat, annál kevésbé valószínű, hogy a részvevők tolongani fognak.

  Szállítási költség

  Keress támogatókat, akik felajánljá a díjat, illetve lehetőség szerint átvállalják a szállítási költséget. Ebben az esetben ne felejtsd meg megkérdezni, hogy a világ mely területeire fizetik a postaköltséget, ne kelljen később emiatt egy tajvani versenyzőt kizárni. Kérdés persze, hogy honnan szerezzen az ember szponzort. Mivel a blog írásról szól, reklámért cserébe valószínűleg szívesen támogat valamilyen kisebb nyomda, könyvkereskedés, stb, csak meg kell kérdezni őket. Lehet meg fogsz lepődni, milyen sok segítőkész emberrel találkozol!

  Ha saját magad akarsz díjat adni (ilyenre a gasztroblogok között láttam példát) akkor az ötletes, netán magad készítette (lehet kis értékű is) ajándékok lehetnek vonzóak.

  Értesítési ismertető

  Mindig foglald a kiírásba, hogy miképp értesíted a nyertesek. Pl. valami ilyesmi: "a nyertesek húzása június 5-én lesz, akiket emailben értesítek. Ha nem válaszolsz 5 napon belül, akkor új nyertest húzok". Ha nincs ilyen kinyilatkozásod, akkor örökkön örökké várhatsz arra, csak azért mert valaki rossz emailcímet adott meg.

  Az EBOK oldalán erről semmilyen információt nem találtam, viszont van egy email valamint egy telefonszám, ahol érdeklődni lehet. A Goldenblog eredményhírdetése a "térj vissza adott időben és látni fogod az eredményt" klasszikus változatotban fog lezajlani.

  Köszönd meg

  Köszönd meg a támogatóidnak - ha voltak - a támogatást, küldd el a linkeket a bejegyzésekhez, amelyben a céggel vagy a termékekkel kapcsolatban írtál és értesítsd őket a verseny eredményéről. Alapvető udvariassági formula, amit mindenki értékel - ők is. És elképzelhető, hogy a következő versenyt is támogatni fogják.

  És persze köszönd meg egy, a győzteseket hírdető posztban a résztvevőknek a részvételt. Ha pedig nem 4711-en jelentkeztek, akkor akár egy linklistát is elhelyezhetsz rájuk.

  Kapcsolódó írások:

  • Blogverseny megnyerése 7 egyszerű pontban
  • Goldenblog 2008 - indulás
  • Aurus a blogversenyekről
  • Blogverseny szolgáltatói szinten
  • Játék az élet
  • Some Basic Rules for Running A Blog Contest

   

  Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel az RSS értesítőre, a hírlevélre vagy ajánld barátaidnak a Twitteren vagy a freeblogon.
  Utolsó bejegyzések:

  Még nincsenek kommentek. ()

   
   

  Mondj valamit

  A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelezõ, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.


  Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.