fbpx

A tökéletesség buktatója – a blogolás 80/20 szabálya

Élt egy olasz közgazdász, bizonyos Vilfredo Pareto, akinek öröksége lépten nyomon elkísér. A leghíresebb gondolata, amit ma Pareto-elvként ismerünk, a “javak egyenlőtlen eloszlása“. Pareto szerint a bevitt teljesítmény 20%-a felelős az eredmény 80%-áért.

Néhány példa:

  • a világ népességének 20%-a kapja a fizetések 80%-át
  • a hibák 20%-a okozza a rendszerösszeomlások 80%-át
  • a vevők 20%-a okozza az eladások 80%-át
  • a weboldalak 20%-a kapja a forgalom 80%-át

Sorolhatnák, ameddig csak akarjuk. Persze ez nem jelenti azt, hogy a 80/20-as elv minden körülmények között igaz lenne. Ettől függetlenül sokat tanulhatunk belőle, amitől hatékonyabbak lehetünk, bloggerként is.

Lehet tökéletesen blogolni?

Egy barátom mindenben a tökéletességre törekszik. Én inkább a “good enough” híve vagyok. Mindketten szívesen barkácsolunk. Az én holmijaim általában elég jók ahhoz, hogy használni lehessen őket. A fürdőszoba szekrényem például nem tökéletes, de pont jó arra, hogy elrejtsem a kacatokat, amik csak porosodtak. Ha a barátom csinálja, akkor tökéletes illesztésű, több rétegben lakkozott, jól zárható és masszív kis szekrényke kerekedik ki belőle. Mindenki örül, mert különleges, mert egyedi. Csak ő tudja, hogy hány éjszakán át csiszolta az éleket tökéletesre…A tökéletességnek ára van, arról nem is beszélve, hogy nincs teljesen tökéletes. Mindig lehet jobb, mindig van valaki, aki okosabb.

A blogírás esszenciája

  1. A kevesebb több. Minek írjunk oldalakon keresztül, ha két mondatban össze tudjuk foglalni a lényeget? Gyenge lábon áll a vélemény érvek nélkül, de ettől még nem kell túlbonyolítani. Nem kell ugyanazt többször leírni. Ne pakold tele információkkal, hacsak nem valóban fontos. Blogolsz. Légy egyszerű.
  2. Formázás. Használd hatékonyan a formázásokat. Számozott listák, felsorolások, szövegformázás (vastag betű a kiemelésre, dőlt betű a hangsúlyozásra, <h3>m <h4> tagok az alcímeknek, blockqoute a z idézeteknek stb) alkalmazása az olvashatóságért és a jobb megértésért.
  3. Fókuszálj. Ne kanyarodj el a témától, légy releváns, amennyire csak lehet. Az internet iszonyú nagy terület, ami tele van olyan dolgokkal, amik könnyen elvonhatják bárki figyelmét. Ne állj le az írással! Nyisd meg a szövegszerkesztődet és írjál 10 percig, anélkül, hogy szünetet tartanál, linkelnél, képet keresnél, szöveget formáznál. Ezzel megakadályozod, hogy bármi elvonja a figyelmed az írástól. Ha hosszú bejegyzést akarsz írni, akkor tervezd meg előre mint egy könyvet (alcímekkel) vagy mint egy előadást. Tudd, hogy mit akarsz elérni azzal, hogy leírod. Nevezd meg.
  4. Egy kép felér 1000 szóvalSemmi sem vonzza jobban a tekintetet, mint egy kifejező kép. Ugyanez igaz a videókra, fóliákra és podcastokra.
  5. Figyelemelterelés. A szakmai blogokon a munka nagyobb része a kutatómunka. Ha Te is 20 tabon keresgélsz egyszerre, telefonálsz, twitterezel, akkor a kutatásra szánt időd vagy túl hosszú lesz, vagy nem lesz hatékony. Szabadulj meg a zavaró tényezőktől, kapcsold ki a tévét, a telefont, az internetet (húúú! meg ne ijedj :)). Hagyd meg azokat a tabokat, amikre szükséged van az íráshoz. Nem fognak zavarni a Twitter, az RSS, az emailek és más zavaró dolgok.
  6. Hozzászólások. A kommentezés a legfontosabb lépés ahhoz, hogy ismertté váljon és ismertnek maradjon meg egy blog. Szólj hozzá másoknál és válaszolj a nálad levő hozzászólásokra, ez az út vezet a híresség felé. Ne térj el a tárgytól, és ne írj 1000 szavas kismonológot a kommentmezőbe (inkább írd le a blogodra), úgyse fogja senki elolvasni.

A tökéletésség áldása

A ráfordítás 20 %-ából származik az eredmény 80%-a, ez Pareto törvénye. Sikeres azonban csak az lesz, aki többet tesz, mint 20%. Ők indítanak sikeres startupokat, írják a sikeres blogokat, nyernek olimpiákat és kapják a Nobel díjat.

Rengeteg munkát és erőfeszítést nem kímélve jutnak el céljukhoz.

A blogolást mindig is egyszerűnek szánták. Ha Te hatékonyabb akarsz lenni, ha ki akarsz emelkedni a tömegekből, akkor egy kicsit, éppen csak egy kicsivel többet kell tenned, mint 20% erőfeszítést.

Varsányi Martina

Mindenről írunk, ami blog.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

​​​A blogodból milliós üzlet - ingyenes tanfolyam!

%d blogger ezt szereti: