fbpx

A kimenő linkek fontossága

Nem csak a ránk mutató linkek fontosak, a kifelé mutató linkek legalább annyira fontosak a linképítő stratégiánkban – és erről sokan megfeledkezünk

Ha a weben teszel közzé tartalmat, akkor az egyik célod az, hogy ezt olvassák (ha nem akarod, hogy olvassák, akkor olyan google.docs-t írsz, amihez senki más nem fér hozzá, vagy nem?). Ahhoz, hogy olvashassák a tartalmadat pedig szükséges, hogy megtalálják.

Mi kell ahhoz, hogy valaki úgy döntsön, linkel rád? Képzeld most magad annak a helyébe, aki az előbb olvasta egy blogbejegyzésed / weboldalad és azon gondolkozik, hogy linkeljen rád.

Példának személyéül vegyük az MTA tudományos kutatóját. Munkájának létrehozásánál létfontosságú a forrásanyag megjelölése. Tegyük fel, hogy a Te oldaladra téved, és azt látja, hogy semmi olyat nem írtál, ami még sohasem jelent meg, és sehol egy kifelé mutató link. Elképzelheted milyen vegyes érzelmekkel fogadja a további írásaidat.

A másik véglet, amikor csak azért teletűzdeled az oldaladat linkekkel, hogy a másik oldal számára bejövő linkeket készíts azokra a kulcsszavakra, amelyek fontosak – anélkül, hogy a linkek további információkkal szolgálnának a végfelhasználó számára.

A célod, hogy hiteles legyél (ne csak annak tűnj). Ha más oldalakról a forrás megjelelőlésével idézel, akkor ezzel azt jelzed, hogy a rád linkelni szándékozóktól is hasonló magatartást vársz el.

Eric Enge szerint ez olyan, mint amikor belépsz egy klubba. Amint hitelt érdemlőként felismernek, hozzájuk tartozóként kezelnek téged: azt fogod észrevenni, hogy egyre többen linkelnek rád, egyre többször idéznek – anélkül, hogy ezért bármi megerőltetőt tennél.

Ne felejtsd el, hogy ha mások oldalára linkelsz, akkor azzal nem vesztesz leendő vásárlót, olvasót, hiszen olyan további információt mutatsz nekik, amit a Te oldaladon nem találnak meg, ráadásul a különböző források alátámasztják azt, amiről írsz (azaz építik a hiteledet).

Milyen oldalakra érdemes linkelni? Mindeképp olyan oldalakra, amelyek szerzői szakértőnek számítanak, azokra az írásokra, amelyek alátámasztják vagy megmagyarázzák a Te véleményed. Ne az alapján válaszd ki az oldalakat, hogy ki fog majd visszalinkelni rád: ha más nyelven írsz, mint a forrásmunkát előállító, akkor úgy sem fogja megérteni, hogy miről írsz – ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy linkelhessen.

Még én-blogok esetében is érdemes linkelni:

  • linkelj a wikipédiára, ha olyan témát boncolgatsz, ami a hétköznapi halandó számára esetleg nem egyértelmű
  • linkelj a film imdb oldalára, amikor megemlíted, hogy mit néztél tegnap este – nem mindenki tudja, hogy kik a főszereplők
  • ha egy jó étteremben vacsoráztál – nyugodtan linkelj rájuk, lehet az olvasóidnak is kedvük támad ott vacsorázni

Kimenő linkekre minden témában van lehetőséged: hiszen minden forrásmunka, minden új feljesztés alapja valami meglévőből indul ki – akkor is, ha azt épp cáfolni akarod.

Varsányi Martina

Mindenről írunk, ami blog.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

​​​A blogodból milliós üzlet - ingyenes tanfolyam!

%d blogger ezt szereti: