fbpx

Hogyan irjunk szkennelhetően – 6 lépésben?

Nem, nem arról lesz szó, hogy szkennerrel szkenneljük az írásunkat, hanem arról, hogy ha weben olvasunk, akkor felületesen olvasunk, mondhatni szkenneljük az elöttünk lévő irományt. Ha így nézzük át a weblapot, akkor “egy pillantással” felmérhetjük, hogy érdekel-e bennünket a cikk, vagy “haladjunk tovább”.

Éppen ezért, függetlenül attól, amit sokan gondolnak, jó tudni, hogy az Internet nem egy nagy könyv. Ez azt jelenti, hogy ha túl hosszú, monton szövegblokokat írsz, akkor az emberek többsége figyelmen kívül fog hagyni.
Az Internet használók többsége multi-task képes. Ez azt jelenti, hogy legtöbben egyszerre több dologra képesek figyelni. Nagyon valószínű, hogy miközben olvassa az oldaladat, közben a Word-ben szöveget szerkeszt, barátaival chat-el valamilyen üzenetküldő szolgáltatással, levelet olvas, stb. Ennek eredményeképpen képesnek kell lennie arra, hogy könnyen megszűrje az oldalon található tartalmat; különben elmegy valahova máshova.

Akár blogger vagy, akár más módon vagy jelen az Interneten a tartalmaddal, közlendőddel, fontos, hogy könnyen áttekinthető legyen az oldaladon lévő szöveg. Az alábbi hat lépés segít ennek elérésében.

1. Megfelelő hosszúságú sorok

Ha a látogatóid nem csak a szemükkel, de a nyakukkal is követni kell a szavakat az oldalon keresztül, akkor valószínűleg túl hosszú sorokba írsz. A legtöbb tanulmány, amely ezzel foglalkozik, azt javasolja, hogy az ideális sorhossz 400 és 600 pixel között van. Ez nagyjából 12-16 szó/sort jelent, függően a használt betűtípustól és a szóközöktől.

2. Használj több bekezdést

Egyszer egy barátom azt mondta, “ha megpróbálsz egy tördelésmentes szöveget megérteni, az nagyjából olyan, mint amikor egy tál almáspitét akarsz egyben lenyelni.” Használj bőven bekezdéseket, ha online közösségnek írsz. Eltekintve attól, hogy “jobban áramlik a szöveg”, szépen keretezi is a mondandódat.

3. Használj címeket

Különböző header tag-ek (<h1>, <h2>, <h3>) használata nagyban növeli a használhatósági élményt. Segítségedre lesz abban is, hogy az olvasód már akkor képet alkothasson a tartalomról, mielőtt elkezdené olvasni, valamint lehetővé teszi, hogy az olvasó könnyen “lapozhasson” előre és hátra az ötleteid között.

4. Listák, felsorolások, kééérleeek!

Az sosem árt, ha a tartalmadat listákba vagy felsorolásba töröd. Az olvasók számára egyértelműen látszik az üzeneted, és jóval könnyebben elkülöníthetik az egyes elemeket. Másodszor a listák, mint címsorok működnek, mivel az emberek pontosan tudni fogják, hogy mit várhatnak el a tartalomtól.

5. Használj kövér és dőlt betűtípusokat

A kövér és a dőlt betűtípus megfelelő használatával jobban (át)láthatóvá teheted a tartalmat. Használd a kövér betűtípust ott, ahol ki akarsz emelni valamit, vagy fontos üzenetet akarsz átadni. Dőlt betűtípussal idézeteket, könyv vagy film címeket stb jó írni.

6. A képek a barátaid

Függetlenül attól, hogy megragadják az olvasók figyelmét, a képekkel hatékonyan bonthatod részekre a mondanivalódat. Használhatod arra, hogy a különböző egységeket elválaszd egymástól, vagy hasznos kiegészítői lehetnek egy-egy adott résznek.

Végül, de nem utolsó sorban, ne felejtsd, hogy nem kell mindent egy bejegyzésen/oldalon belül alkalmaznod. Ha Te Ego-Blogot (én-blog) írsz, akkor valószínüleg nem fogsz egy bejegyzést fejezetekre osztani. Viszont használhatod a bekezdéseket, a képeket, esetleg néha variálhatsz a betűtípussal, ha valakit idézel, vagy ki akarsz emelni.

Varsányi Martina

Mindenről írunk, ami blog.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

​​​A blogodból milliós üzlet - ingyenes tanfolyam!

%d blogger ezt szereti: