fbpx

7 egyszerű SEO tipp

Az elmúlt időben szó volt mindenféle közösségi médiás és hálózatos hírnévnövelésről. Ez persze az olvasottság egyik oldala, amikor is részben külső segítséggel teszünk szert a forgalomra.

Ezzel párhuzamosan azonban ne felejtsük el weboldalunkon, blogunk elvégezni a keresőoptimalizálást is, hogy ezzel is biztosítsuk megtalálhatóságunkat.

1. Keresőszavak

Tegyük fel, hogy tematikus blogom a nyaralásról szól. A Google Keyword Tool-ba beíroim, hogy nyaralás és egy tucat alternatívát javasol:

  • olcsó nyaralás
  • tunézia
  • horvátország
  • utazás
  • last minute utak

Most, hogy tudod, mely szavakra keresnek a nyaralással kapcsolatban, ne felejts el ezekről írni 1-1 bejegyzést. Ezek azok a szavak, amelyeket majd a további példákhoz is fel fogunk használni.
2. Címsor

Használd a fent megtalált kulcsszavakat a címekben is. Általában célszerű több mint egyet használni, de ne tűzdeld tele a címsort kulcsszavakkal! Elsősorban az embernek írsz és nem a keresőmotornak.

A legtöbb blogmotoron a bejegyzés címe szerepel az oldal URL-jében (címében is). Márpedig a Google szerint az egyik legjobb találati forma, ha a keresett szavat a címben, a tartalomban és az oldal URL-jében is megtalálja.

A fenti nyaralás példánál maradva, nyugodtan variálhatod a címeket:

Last minute: Tunézia
Last minute: Horvátország
Szállások: Horvátország, stb.

3. Belső linkek

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy mennyire fontosak a saját tartalmadra mutató linkek.  Minnél több link mutat az oldalra, annál jobb a helyezése. Az is szempont, hogy a link releváns környezetben mutasson a weboldalra. Maga a link szövege is legyen releváns, és ne csak egy “itt”.

A legjobbnak tartott írásaidat nyugodtan rakd ki az oldalsó sávba. A véletlenül az oldaladra tévedők biztos találnak 1-2, őket is érdeklő leírást. Ha a bejegyzéshez tartozó más írásaid is vannak, akkor a bejegyzés végén helyezz el egy “kapcsolódó írások” részt. Jó az olvasónak is – és szereti a Google is.

Ha a kapcsolódó írás témája a kulcsszavakkal egyezik, akkor használd a kulcsszót a link leírásaként

4. Meta Description 

A Meta Description Tag (HTML header részben található) kitöltésével egy kis leírást adhatsz meg az oldaladhoz. Blogmotoroknál szinte lehetetlen egyedi leírást készíteni. Én épp ezért a bejegyzés első 20 szavát használom, ezt egyszerű megoldani, és minden bejegyzés oldalnál releváns leírást nyújt.

<meta name=”description” content=”<$Entry.Content words=”20″ encode=”html”$>” />

A Meta Description kitöltésével – bár a keresőmotorok számára a megjelenítésen kívül nincs jelentősége – növelhetjük a találatra adott klikkelés esélyét.

5. Tartalom (Body)

Használj olyan designt a bloghoz, ahol a bejegyzés tartalma a html file-ban elöl szerepel. A sablonokkal ez manapság már megoldható. Célszerű, ha a kulcsszavaid közvetlen a <body> után jönnek, de ahelyett, hogy rögtön az oldal elején teleszemetelnél mindent a kulcsszavakkal, használd őket az egész bejegyzésben szétszórva. Ezzel sokkal inkább értelmes környezetbe helyezed őket, ami a keresésnél is jól jön.

6. Használj képeket és képleírást

Ez a legnagyobb hibám nekem is, a képleírások elhanyagolása. Ha képeket használsz (és használj, mert nem csak jobban néz ki tőle a blogod, de a keresőmotorok is értékeli), akkor figyelj arra, hogy kitöltöd a képhez tartozó leírást

<img src=http://ittakepem alt=”ez van a képen” />

Az útleírásodba beillesztesz egy szállodai szobát, akkor írd be, mit ábrázol, pl. “Horvát tengerparti nyaraló”. Ezzel egyébként a vakokat és gyengénlátókat is segíted, akik speciális felolvasó szoftverrel használják a weboldalad.

7. Olvashatóság

A legfontosabb szabály: maradj olvasható. Akár milyen jól hangzó kulcsszavakat is kapsz, ne használd őket, ha nem passzol az írásodhoz. Ahogy már az előbb isemlítettem: sose felejtsd el, hogy embereknek írsz, és nem a keresőmotoroknak.

Ez a pár lépés nem világmegváltó boszorkányság. Egyszerű lépések, amelyeket mindenki megtehet, aki egy kicsit céltudatosabban foglalkozik a blogjával, weboldalával. Ha viszont komoly üzlet van a blogod, weboldalad mögött, akkor az otthoni szakképzés helyett javasolnám valamelyik SEO szakértő felkeresését.

Varsányi Martina

Mindenről írunk, ami blog.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

​​​A blogodból milliós üzlet - ingyenes tanfolyam!

%d blogger ezt szereti: