fbpx

5 geek dolog, amit minden bloggernek tudnia kell

Míg 15 éve csak a nördök és geekek kiváltsága volt az internet és lehetetlen volt technikai tudás nélkül weboldalt létrehozni, addig mára már bárki létrehozhatja a maga weboldalát, blogját, akár technikai tudás nélkül is.

Ennek ellenére nem árt, ha a blogger néhány alapvető dologgal tisztában van. Hiába lett egyre egyszerűbb a szavakat a világba kiáltani, ha fejleszteni akarod a blogokat, ha hosszú távra tervezel, akkor egy pár dologgal többet kell tudnod annál, hogy hogyan kell bekapcsolni a PC-det.

Szóval mit is kell tudnia minden bloggernek? Nos, több van annál, mint amit e listára tettem. Ezek a legalapvetőbbek, amik nélkül nem érdemes elindulni, vagy legkésőbb pár bejegyzés után érdemes megtanulni őket.

1. Web alapok

Az internet egy csodálatos dolog. Bloggerként nem kell tisztában lenned az adatcsomagok útjával, vagy hogyan működik a TCP handshake, de azért legyél tisztában az alapokkal: hogyan regisztrálják a domaineket, hogy működik a DNS, hogyan jut el hozzád az adat.

Nem a részleteket kell megértened, elég annyi, hogy az alapokkal képben legyél.

Miért fontos?

Ha megérted, hogyan működik a háló, attól jobb blogger lehetsz. Ha blogszolgáltatónál vagy, akkor is sokat segít a blogod gyorsításában, ha tisztában vagy az alapokkal. Ha pedig saját tárhelyre akarsz blogmotort telepíteni, akkor elengedhetetlen.

Hol tanulhatod meg?

A prog.hu-n nagyszerű cikksorozat van az internet működéséről és a protokollokról.

2. Hogyan működik a webszerver?

A hálóhoz hasonlóan izgalmas dolog a webszerver is: hogyan épül fel a kapcsolat, hogyan dolgozza fel az adatokat. A blogmotorok esetében ez több programot jelent, amelyet igénybe vesz a gép, hogy a böngészőnkben megjelenjen a bejegyzés.

Még bonyolultabb a működése, ha azt nézzük, hogy egy gépen több száz vagy több ezer weboldalt és domaint tartalmazhat, sőt, egy fizikai gépen ún. virtuális gépek tucatjai lehetnek, amik mindegyikén több száz vagy ezer domain lehet.

Még ha nem is kell egy ilyen szervert menedzselned a tárhelyszolgáltatások korában, az alapok megértése sokszor hasznosnak bizonyulhat.

Miért fontos?

Először is az alapok megértése hozzásegít ahhoz, hogy magad is installálni tudjál egy webszervert úgy, hogy az a hardware-rel együttműködjön és ne ellene.

Ennél is fontosabb, hogy megértsd a szervered üzeneteit. Ha tudod, hogy működik a szerver, tudod, hogy miért nem elérhető a blogod, mennyire rossz a helyzet, és hogy milyen kérdéseket kell feltenned tanácsért.

Hol tanulhatod meg?

A magyar Linux dokumentációk között van egy egyszerű és informatív leírás a webszerver működéséről.

3. HTML alapok (és kicsi PHP)

Ha eddig csak szövegszerkesztőt használtál, akkor a HTML kuszának és zavarosnak tűnhet. Hála a nagyszerű amit-látsz-azt-kapod szerkesztőknek, sokáig elkerülheted a HTML szerkesztését.

Szerencsére a HTML nem annyira bonyolult, mint amennyire elsőnek tűnik, és bloggerként csak a kód egy részét kell megismerned, használnod. Viszont ha nem ismered ki magad, az akár pénzbe is kerülhet.

Miért fontos?

Akármennyire is jók az amit-látsz-azt-kapod szerkesztők, még mindig nem tökéletesek. Egyszer majd valamit úgy akarsz megjeleníteni, ahogy Te akarod, és ahhoz be kell piszkolnod a kezed.

Ha saját szerveren üzemeltetsz WordPress blogot, akkor muszáj, hogy kiismerd magad a PHP kódban, mert enélkül egy témát sem tudsz testre szabni.

És még ha nem is kell témát módosítanod, a legelső alkalommal, amikor egy táblázat nem úgy néz ki, ahogy Te akartad, vagy egy szöveg nem igazodik a kép köré úgy, ahogy elképzelted, hiányozni fog a HTML tudás.

Hol tanulhatod meg?

A legjobb a W3Schools, nagyszerű példák vannak és már nagyon kicsi angol nyelv tudással is érthető. PHP-hoz mindenképp legyen a könyvjelzőnkben a hivatalos leírás, és nézzünk körül a Tanit.Hu PHP példaprogram gyűjteményén is.

4. Képtömörítés, átméretezés

A képtömörítés sok vitára adott már okot a fórumokon: milyen file formátumot érdemes használni (GIF, JPG vagy PNG), mekkora tömörítést érdemes alkalmazni és milyen méretre érdemes átméretezni az eredeti képet.

Egy azonban biztos: egy blog sem lesz olvasott ha mindenkinek 4megás képek tömegét kell, hogy letöltse.

Miért fontos?

Ha nem tömöríted a képeket, akkor a weboldalad mérete többszöröse lesz a szükségesnek. Egy 100K-s logó még a szélessávú netet használókat is lelassítja, a tömörítetlen fényképekről nem is beszélve. Ha nagyméretű képeket teszel fel a blogodra, akkor a látogatók anélkül hagyják el a weboldalad, hogy egy betűt elolvastak volna.

Ezért fontos, hogy képeket úgy tömörítsük, hogy azok felhasználhatóak legyenek.

Hol tanulhatom meg?

A Miskolci egyetem Képtömörítés leírásában a technikai információk mellett jól bemutatja a különböző tömörítési fokok eredményét, a hivatalos magyar Gimp oldalon pedig sok hasznos információt kaphatunk ennek az ingyenes képszerkesztő program használatához.

Kedvenc tömörítőim a TinyPng és a Caesium.

5. Online biztonság

A Web a látszattal ellentétben veszélyes hely, nem csak a bloggerek, hanem mindenki számára.

Az online biztonság sok témát lefed: onnantól, hogy “ne küldjünk személyes információkat”  egészen addig, hogy “tegyük biztonságossá az operációs rendszerünket”.

Bár senki sem lehet 100%-ban biztonságban a hálón, vannak dolgok, amik segítségével védeni tudjuk magunkat annyira, amennyire csak lehetséges.

Miért fontos?

Az online biztonság mindenkinek fontos, függetlenül attól, hogy van-e blogod, vagy nincs. A bloggerek egy extra kihívással néznek szembe: a weboldaluk is támadás célpontja lehet. A blogrendszereket fel lehet törni, szerverekre be lehet törni és bezárhatják (törölhetik) a blogod.

Az online biztonság a bloggerek számára azt is jelenti, hogy a blogszervered (ha nem blogszolgáltatónál vagy) folyamatosan frissítsd, rendszeren mentsd le az adataidat és megfelelő jelszót válassz. Rengeteg kérdést foglal magában, de mindegyik életbevágóan fontos.

Hol tanulhatod meg?

Az Internetbiztonság lapon rengeteg hasznos link található.

Összefoglalva

Továbbra se kell geeknek lenned a blogíráshoz, de egy kis technikai tudás a hasznodra válik (ha még nem szerezted meg).  Attól, hogy megérted a web alapjait, könnyebben tudod a blogot érintő döntéseket meghozni, a blog fejlődésében, fejlesztésében is sokat segíthet.

Ha még nem rendelkezel ezzel a tudással, akkor szánj rá időt, hogy megszerezd, hosszú távon mindenképp hasznodra fog válni.

Varsányi Martina

Mindenről írunk, ami blog.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

​​​A blogodból milliós üzlet - ingyenes tanfolyam!

%d blogger ezt szereti: