fbpx

10 dolog, amit a bloggerek néha elfelejtenek, pedig nem kéne

elfelejtett-vasút

Olvastam egy cikket arról, hogy miket felejtenek el a bloggerek, amikről nem kellene elfeledkezni. És milyen igaz, az első két pontban máris magamra találtam, a 3-5 pontoknál pedig következetesebbnek kell lennem. Azaz összesen öt pont, ahol a jövőben jöbban oda kell figyelnem. Te hány pontot érsz el a 10-ből?

1. Olvasd át. Főleg fordításoknál követem el azt a hibát, hogy nem olvasom át elégszer a szöveget, helyesírási hibákat, félreütéseket, magyartalanságokat hagyva magam után. És ezzel sajnos nem vagyok egyedül. Olvasd át, újra és újra, amíg már nem találsz benne hibát.

2. Backup. Csinálj mentést a blogodról, de az aktuális írásodról is. Számár se tudom, hogy amikor a wifim vagy a freeblog elszált egy bejegyzés írása közben, én pedig folyékonyan káromkodtam három különböző nyelven. Blogom hál istennek még nem szállt el, de jobb félni, mint megijedni. Ha pedig a blogod a saját szervereden van, ne felejtsd el rendszeresen menteni a rendszeradatokat is!

3. Linkelj régebbi bejegyzésekre. A belső linkek növelik a forgalmat, valamint a keresőmotor helyezést is. Ne csak újabb bejegyzésekről linkelj a régiekre, de ha van időd, nézd át a régebbi bejegyzéseket, és linkelj vissza az újakra.

4. Válaszolj a megjegyzésekre. Kulturember, ha szólnak hozzá, válaszol – így lehetne röviden összefoglalni. Nem kell mindegyikre, egyesével, de legalább köszönd meg az információkat. És ha kérdeznek valamit, akkor válaszolj!

5. Válaszolj az email-ekre. Még inkább igaz az, amit fentebb a megjegyzésekre montam. Szánj időt az emailek megválaszolására. Az egyik legkedvesebb emlékem, amikor egy általam nagyra tartott (ismeretlen) blogger[ina] az emailben írt kommentemre kedvesen válaszolt. Jó barátok ettől nem lettünk, de nagyon örültem neki. A Te olvasóid is minden bizonnyal örülni fognak, ha csak röviden is, de válaszolsz a levelükre.

6. Felügyeld a megjegyzéseket. Ha moderálod a megjegyzéseket (amit a spam-ek miatt célszerű), akkor rendszeres időközönként vizsgáld meg a függő megjegyzéseket. Kevés dolog rosszabb annál, mint hogy időt szánsz egy (tartalommal bíró) komment megírására, a blog tulajdonosa pedig nem publikálja pár órán belül, vagy egyáltalán.

7. Nézd át a spam könyvtárat. Mind a blog kommentjeidnél, mind az emailjeidnél. Sose tudhatod, hogy mikor kap egy egyébként egy nem-spam megjegyzés vagy email valamilyen okból kifolyólag a spam besorolást. Az én spamassassin-em bizonyos levlisták esetén képtelen eldőnteni, hogy spam vagy sem. Egyszer az, egyszer nem…

8. Upgrade WordPress. Már ha WordPress blogmotort használsz. Vagy bármilyen egyebet. Fejleszd. Mondja az írás. Fejleszd, ha olyan featuret használnál, ami a régiben hiányzik, de az újban van, ha hibás a régi, vagy annak valamelyik része (pl. biztonsági lyukat foltoztak be). De ne frissitsd, csak azért, mert új verzió jött ki. És ez igaz bármelyik software-edre!

9. Update WordPress plugins. Ha frissíted a blogmotort, frissítened kell a plugineket is (ugyanez igaz Firefox-re, miért lenne a WordPressnél másképp?). Logikus, nem kell magyarázni.

10. Hálózat. Néha nem az a fontos, hogy mit tudsz, hanem sokkal inkább az, hogy kit ismersz. Tartsd ezt észben, és építsd a hálózatot, kapcsolataidat, amikor csak lehetséges.

Van még valami, amit rendszeresen elfelejtünk?

Forrás és a fenti pontok kidolgozva: 10 things that bloggers tend to forgot but shouldn’t

Varsányi Martina

Mindenről írunk, ami blog.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

​​​A blogodból milliós üzlet - ingyenes tanfolyam!

%d blogger ezt szereti: