Goldenblog nevezés

Zsűrizni is van kedvem
E-mail címem
 
 
 

Feliratkozás

Feliratkozas Mi az RSS?
Emailen
Twitter
   
   

  Reklám

   
   

  Blogvilág java

  • Mi az a blog?
  • 23 kerdes jovobeni bloggereknek - Jo-e neked a bloggolas?
  • Hogyan alapozzuk meg a weben hírnevünket bármilyen témakörben?
  • 120 nap alatt a semmiből 2000 olvasó
  • Miért nem reagálnak egymásra a magyar blogok?
   
   

  Linkek

  Saját blogok:
  • Freeblog Sablonok
  • Geeklány
  • Focusize
  Olvasásra ajánlott blogok:
  • SEO blog - Longhand
  • Link building blog
  • Marketing Izék
  • Bodzasfanta blogdolgai
  • Wyctim blogelete
  • Blogról | doransky
  • IT Megoldások
  • Keresőoptimalizálás, keresőmarketing, SEO blog
  • Webmánia
  • daily blog tips
  • doshdosh
   
   

  Partnerek

  Add to Technorati Favorites GeoURL Bloggers & Blogging Blogs - BlogCatalog Blog Directory

   
   

  Szerzői jogok

  Creative Commons License Blogvilág by xSolutions is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.
   
  Follow this blog

   


   

  A minap nyaralás közben dolgoztam blogbejegyzéseken, miközben mindenféle zavaró tényező vonta el figyelmemet. Ment a tévé, közben valaki könyvet olvasott, és az érdekes részeket hangosan felolvasta. A mindennapokban is éppígy meg vannak a zavaró tényezőim: blogírás közben fut 1-2 (sok) IM ablak, turulcsirip, megy a tévé, jönnek az emailek és néha még csörög a telefon is.

  Nem csoda, ha ilyenkor alig néhány mondatot vagyok csak képes leírni, amit később általában kitörlök, mert nem igazán sikerülnek. Ha igazán gyorsan és folyékonyan akarsz írni, akkor kövesd az alábbi négy lépésben leírtakat:

  1. Dolgozz csöndes helyen

  Igyekszem éjszakánként írni (másnapos időzítéssel), ilyenkor csöndes a lakás, a tévében sem megy semmi, a barátaim többsége is aludni tért. Ha nem tudok éjjel írni, akkor magamra zárom a szobám ajtaját, de ott nem élvezek teljes csöndet. A legszívesebben azonban a diófánk alatt írok, nincs net, csak a notebook, a szöveg és én.

  Szerintem az íráshoz nem feltétlenül kell internet. Ez az írás is egy "sima" txt file-ba íródik. Ha igazán csöndes és ihletet adó környezetre vágysz, akkor menjél el a közeli könyvtárba. A budapestieknek a Központi Szabó Ervin könyvtárat javaslom, a száz éves könyvek illata már 15 éve is írásra ihletett engem.

  2. Helyezkedj el kényelmesen

  Ha megtaláltad azt a helyszínt, ahol tudsz írni, akkor zárd ki a fizikailag zavaró tényezőket. Ülj kényelmesen, a szék magassága legyen összhanggal az asztallal, állítsd be a notebookod monitorjának dőlésszögét és fényerejét, hogy ne kelljen erőltetned a szemedet.

  Ha nem könyvtárban írsz, akkor legyen nálad egy üveg víz vagy üdítő, ennivaló vagy rágcsa (a legtöbb könyvtárba nem engedik meg, hogy az olvasóteremben egyél, igyál), hacsak nem akarod fél óra múlva abbahagyni az írást, mert éhes vagy vagy szomjas. Ha sok teát, kávét vagy kólát iszol, akkor szerezd be a kedvenc koffeinforrásod, az álmosság vagy a fejfájás szintén zavaró tényező.

  3. Kapcsold ki a zavaró elektronikus kütyüket

  Ha már körülötted minden tökéletes: csöndes, kellemes hőmérsékletű helyet találtál, van körülötted enni és innivaló, akkor most zárd ki azokat a dolgokat, amelyek gondolataidban megzavarhatnak. Nehéz úgy írni, hogy közben cikázol a turulcsirip, az IM, az email, website-ok és más programok között.

  Ha a könyvtárban vagy és nincs wifid, akkor ezzel már nincs gondod. Ha van interneted, akkor inkább kapcsold ki az internetet vagy kapcsold ki az IM progikat és zárd le a mail klienst. Végül pedig kapcsold ki a telefonodat (könyvtárban úgy is kötelező), hogy azon se tudjanak zavarni.

  4. Szabd meg, hogy meddig írsz

  Ha egész délután írni, akkor könnyen halogatásba kezhetsz: ehelyett adj magadnak csak egy órát, és nézd meg meddig jutsz. Állítsd be az ébresztő órát, vagy használj valamilyen ébresztő programot a gépeden.

  Ezekkel a lépésekkel nem árultam el nagy titkot, mindenki ismeri, akinek már kellett közeli határidőre kész lennie. Gondolom Te is lepődtél már meg, hogy milyen hamar kész tudtál lenni egy adott feladattal, amikor csak 1-2 órád volt rá. Észrevetted, hogy ebédidő elött gyorsabban haladsz, mert be akarod fejezni az aktuális feladatodat az ebédszünet elött? Mark Forster, "time coach" javasolja, hogy dolgozzunk rövidebb határidőkkel, hogy agyunkat ezen a "határidő vége elötti" teljesítményen tudjuk pörgetni.

  Ha az írási időd közben olyan gondolataid támadnak, hogy "meg kell néznem, érkezett-e emailem" vagy "vajon szoltak-e hozzám a twitteren?", akkor tarts egy rövid (1-2 mp) szünetet, és zavard el a gondolataidat. Amikor megszólal az ébresztő órád, akkor nyugodtan megnézheted, mi történik a nagyvilágban.

  Milyen más ötleteket használtatok már, hogy jobban a blogírásra tudjatok figyelni? Mi vált be? Mi az, ami nem vált be?

  Fotó kredit: victoriapeckham

  Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel az RSS értesítőre, a hírlevélre vagy ajánld barátaidnak a Twitteren vagy a freeblogon.
  Utolsó bejegyzések:

  Eddig 4 komment érkezett ()

   
   
  •  

   1.  Tupacko 2008. 10. 03. 16:20

   Megelehetősen igaz dolgokról írsz. Ha zavarnak, nem lehet írni. Helyesebben nem lehet minőségit alkotni, csak egy átlagos, memóriafoglaló bejegyzést.
   Amit hozzáfűznék, hogy ha teheted, akkor az írosd olvasd újra másnap is és csak azt követően jelenítsd meg, hogy legyen minimalizálva az elírások és egyéb hibák lehetősége (ebben a cikkben is több hiba megjelenik, pl. bezáratlan zárójel, elírás). Ezzel nagyon meg lehet lendíteni a bejegyzés minőségét.

    
  •  

   2.  Varsányi Martina 2008. 10. 04. 12:40

   Teljesen igazad van. A hibákat közben javítottam, köszi, hogy felhívtad rá a figyelmemet.

    
  •  

   3.  kisordas 2008. 10. 05. 21:05

   Mami nekem zenére jobban megy... Mikor "csönd" van, akkor figyelek minden pisszenésre... :)

   Gouranga!

    
  •  

   4.  Varsányi Martina 2008. 10. 06. 0:08

   @mcdas: akinek nem inge :) ne fogadj meg olyan ötletet, amiről tudod, hogy neked nem válik be! :)

    

  Mondj valamit

  A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelezõ, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.


  Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.