Blogfórum
 
 

(x)

 
 

(x)

 
 

Blogvilág java

 • Mi az a blog?
 • 23 kerdes jovobeni bloggereknek - Jo-e neked a bloggolas?
 • Hogyan alapozzuk meg a weben hírnevünket bármilyen témakörben?
 • 120 nap alatt a semmiből 2000 olvasó
 • Miért nem reagálnak egymásra a magyar blogok?
 
 

Linkek

Saját blogok:
 • Freeblog Sablonok
 • Geeklány
 • Focusize
Olvasásra ajánlott blogok:
 • SEO blog - Longhand
 • Link building blog
 • Marketing Izék
 • Bodzasfanta blogdolgai
 • Wyctim blogelete
 • Blogról | doransky
 • IT Megoldások
 • Keresőoptimalizálás, keresőmarketing, SEO blog
 • Webmánia
 • daily blog tips
 • doshdosh
 
 

Partnerek

Add to Technorati Favorites GeoURL Bloggers & Blogging Blogs - BlogCatalog Blog Directory

 
 

Szerzői jogok

Creative Commons License Blogvilág by xSolutions is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.
 
Follow this blog

A kommentelés a hírneved növelésének egyik leghatékonyabb módja. A kommentelés mikéntjéről már többször szó volt, de tudod-e hol szortad már széjjel virtuális névjegykártyádat?

Te is azok közé tartozol, akik otthagyják ujjlenyomatukat az oldalon, aztán vissza se tekintenek? Vagy gondosan megjegyzed azokat a bejegyzéseket, amelyre reagáltál?

Én mindkét csoportba tartozom: most már egyre többször lementem azokat az RSS-eket, amelyek egy adott kommenthez tartoznak, valamint lehetőség szerint feliratkozom az új kommentekről szóló emailre (ez sajnos a freeblognál hiányzik).

Ennek egyik megoldását találtam Wyctim linkajánlójában: a commentedOn-t. A commentedOn nem egy közösségi szolgáltatás, azaz mindenkinek szüksége van egy ún. LAMP serverre. Azok, akik tudják, hogy mi a LAMP server, most átugorhatják a következő részt.

Hogyan használjam?

1. Keress egy szolgáltatót

A commentedOn használatához szükséged van egy Linux-ra, amelyen Apache webserver fut, valamint MySQL adatbázisra és PHP-re. Több ingyenes tárhelyen is beszerezhetőek ezek, pl. az extra.hu -n, de ha külföldit szeretnél, akkor x10hosting.com.

A példa kedvéért regisztráltam az extra.hu -n. A regisztráció egyszerű volt - ha már itt tudtál hozzáférést regisztrálni, akkor ott is menni fog :).

A regisztrálás után kiírja:

Oldalad címe:xsolutions.extra.hu

A linkre kattintva aktíválhatod az oldaladhoz tartozó webszolgáltatást, majd a "Saját menü" "Szolgáltatásaim" alatt aktíváld az SQL pontot is. Ezekre lesz szükséged.

2. Állítsd be a commentedOn-t

Letöltöd a commentedOn legfrissebb verzióját a gépedre, kicsomagolod a zip file-t. A comments könyvtárban lévő "config.php.txt"-t módosítanod kell:

 1. a $url -hez add meg az extra-n regisztrált oldalad címét
 2. a $folder-hez ne adj meg semmit ("")
 3. add meg az alábbi adatokat (az xsolutions helyére helyettesítsd be értelem szerűen a Te adataidat)
  $hostname = "xsolutions.extra.sql";
  $database = "xsolutions";
  $username = "xsolutions";
  $password = "jelszo";
  $tablename = "commentedon";
  $masterpass = "commentjelszo";

Nevezd át a "config.php.txt" file-t "config.php"-ra, majd egy ftp programmal töltsd fel (ftp.extra.hu, a wwwroot könyvtár alá) a comment könyvtár tartalmát. Ftp programnak a Total Commandert javaslom, egyszerű használni, és a zip kicsomagolását is elvégzi. (Ha részletesebb leírásra van szükséged, mert nem ismered ezeket a programokat, nyugodtan keress meg az emailemen.)

Jelentkezz be a weboldaladra.


Most töröld le a _install.php file-t az ftp programmal a wwwroot könyvtár alól, majd klikkelj a start using your copy linkre.


A $masterpass-nál megadott jelszóval tudsz bejelentkezni. A Goodies link alatt találsz egy "Commented On" linket.


Ezt húzd a Live bookmark mezősorodra (előtte ne felejtsd el a nézetek között aktíválni). Innentől kezdve bárhol járj is, ahol kommentet hagysz, kommentelés után klikkelj erre a "Commented On" gombra. Automatikusan átemeli az oldal címét, linkjét a commentedOn webes formjába.


A form elküldése után az oldal visszatér arra az oldalra, ahol a kommented hagytad. Mint ahogy az a felnagyított képeken látható a freeblog által használt UTF-8 kódolással még probélmái vannak (persze átírható, ha nem tetszik). Az alábbi képen a weboldalad "normál" elindításakor látható képernyő fog fogadni:

A kommentjeidet igény szerint twitteren csiripelheted, RSS-en keresztül feliratkozhatnak rá (ha megadod a címét), illetve egy Javascripttel a meglévő blogodba, weboldaladba illesztheted azoknak a weboldalaknak a listáját, ahol virtuális névjegyedet hagytad.  

További érdekes témák, ötletek a Blogfórumon.

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel az RSS értesítőre, a hírlevélre vagy ajánld barátaidnak a Twitteren vagy a freeblogon.
Utolsó bejegyzések:

Eddig 8 komment érkezett ()

 
 
 •  

  1.  wyctim 2008. 05. 13. 14:48

  Itt van még ez is, kicsit okosabb, bár nem shelf hosted:
  co.mments.com/

   
 •  

  2.  konok 2008. 05. 13. 18:37

  Vannak olyan blogok, amikről tudom, hogy folyamatosan kommentelem, vannak olyanok, mikre időnként kommentelek, meg időnként megnézem (például a te blogod is ilyen), aztán vannak olyanok is, ahol esetleg valamit hozzászólok, és már nem is emlékszem a blogra.

   
 •  

  3.  Varsányi Martina 2008. 05. 13. 22:51

  wyctim: ha jól látom ez ráadásul social networkinget is tud.

  A másik oldalon ennek a saját szerveres commentedOn-nak is megvan a maga varázsa.

   
 •  

  4.  wyctim 2008. 05. 16. 0:10

  @xsolutions: fejlettebb, viszont valahogy jobban tetszik commentedOn. A co.mments javascripttel próbálja kiszűrni a cuccot, a commentedOn pedig csak linket ment. Tisztább, szárazabb érzés. :)

   
 •  

  5.  Varsányi Martina 2008. 05. 16. 9:55

  @wyctim: nálam a lustaság nyert: installtam, tetszetős is, tehát nem cserélem le.
  Ha nagyon akarom, akkor beilleszthetem más oldalakba is, hogy hol kommentelek -> azaz máris social networkos :) [mondjuk a myspace oldalon elhelyezve]

   
 •  

  6.  taltos 2008. 10. 17. 13:50

  Felraktam a commentedOn-t, és tényleg jó lenne, de ezek a kódolásos dolgok nem teszik vonzóvá. Nekem rosszul másolja be mezőkbe is, és rosszul generálja ki RSSbe még akkor is, ha kézzel átírom az "ö"ket meg ilyesmiket bevitelnél. Arról nem is beszélve, hogy a feedburner nem eszi meg az RSS linket, mert szerinte nem valid.

  Ezeket kivéve viszont nagyon tetszik. Kár, hogy nem hiszem, hogy ki tudnám javítani benne a problémákat. Mármint az RSS validságot talán igen, de a kódolásokkal nem tudom mit kezdjek.

   
 •  

  7.  taltos 2008. 10. 18. 9:03

  Megpróbáltam javítgatni rajta egy kicsit. Az eredmény itt található: taltos.name/node/14 .
  Képek róla pedig itt:
  files.taltos.name/commentedOnHome.png
  files.taltos.name/commentedOnWin.png

  Ez még így nem kész, de ha valaki hozzáértő "lektorálná", illetve megmondaná, hogy merre hibázok, akkor azt kijavítva már akár használható is lenne (én most a saját verziómat használom)

   
 •  

  8.  Varsányi Martina 2008. 10. 19. 9:15

  @taltos: klasszak a javítások, gratulálok. Az oldal automatikus becsukása lehet nem válik be mindenkinek :) de ettől még opcióban beállítható lehetne. Szerintem vedd fel a kapcsolatot a CommentedOn-osokkal...

   

Mondj valamit

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelezõ, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneved, itt bejelentkezhetsz.


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.